pátek 15. září 2017

Recenze - Red Winter

Red Winter (Red Winter Trilogy, #1)Oficiální anotace

Emi is the kamigakari. In a few short months, her life as a mortal will end and her new existence as the human host of a goddess will begin. Carefully hidden from those who would destroy her, she has prepared her mind, body, and soul to unite with the goddess-and not once has she doubted her chosen fate. Shiro is a yokai, a spirit of the earth, an enemy of the goddess Emi will soon host. Mystery shrouds his every move and his ruby eyes shine with cunning she can't match and dares not trust. But she saved his life, and until his debt is paid, he is hers to command-whether she wants him or not. 

On the day they meet, everything Emi believes comes undone, swept away like snow upon the winter wind. For the first time, she wants to change her fate-but how can she erase a destiny already wrought in stone? Against the power of the gods, Shiro is her only hope... and hope is all she has left.

Proč jsem si knihu vybrala?

Kromě toho, že byla Red Winter jednou z knih v letním společném čtení, které jsme pořádaly s Kath, měla jsem ji na TBR už poměrně dlouho. A proč? Miluju Japonsko a cokoliv, co se týká legend a mytologie Japonska. A Red Winter slibovala přesně to! Anotaci jsem si četla jen zběžně, takže jsem s hodně věcmi nepočítala. Ale vyplatilo se to!

Knižní trailer


Něco málo k obálce

Red Winter má bezesporu jednu z nejkrásnějších obálek, jaké jsem kdy viděla. A kdo s tím nesouhlasí, tak asi nemá oči.

Hodnocení

Emi Kimura je kamigakari - už od dětství vyrůstala s tím, že byla vyvolena Bohyní, aby se jednoho dne stala její hositelkou, do které Bohyně vstoupí, aby mohla žít v říši smrtelníků. Jejich existence splyne v jedno a Emi tak započne úplně nový život. Od tragického incidentu před několika lety se Emi musí se svým strážcem skrývat a cestovat z jedné svatyně do druhé, aby ji nenašly bytosti, které touží po její smrti. Jednoho dne ale zachrání život yokaiovi - duchovi země, který obrátí její život naruby. Emi je postavena před strašlivou pravdu, které se musí postavit. Vezme život do vlastních rukou nebo zemře, stejně jako její nejlepší kamarádka?

“Trembling, she rose to her feet, shuffled a few cautious steps closer, and stared down at him. Snow-white hair, as soft-looking as the fox’s fur, brushed across his forehead in a tousled mess—and poking out of his hair was a pair of white fox ears. His body was otherwise human, but he’d kept the ears.”

Výsledek obrázku pro red winter annette marie illustrationsRed Winter je prvním dílem ze stejnojmenné trilogie z pera Kanaďanky Annette Marie. Autorka zasadila děj svého příběhu do Japonska, což je pro young adult celkem netradiční setting. Hlavním těžištěm knihy je japonská mytologie a svět bohů a přírodních duchů, takže pokud podobné motivy milujete, je Red Winter kniha přesně pro vás. Třeba říct, že autorka používá japonské názvy a jména, a to během celého příběhu. Výhodou je, že na konci knihy najdete slovníček pojmů a jmen, které vám vysvětlí jak to, kdo je kdo, tak i to, co jsou různé bytosti zač, co znamenají zaklínací formule a podobně (já jsem to zjistila až po dočtení příběhu, ale díky znalosti názvů z anime mi to nevadilo) + výslovnost. Už od začátku je příběh hodně akční. Japonská atmosféra z něj přímo vyzařuje. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a garantuji vám, že knihu přečtete jedním dechem. Velký důraz klade autorka na rozvoj charakteru hlavní hrdinky a její objevování světa bohů a duchů. Samozřejmě nechybí ani romantická linka (a potenciální milostný trojúhelník), je ale spíše v pozadí a do příběhu tolik nezasahuje, je to jen milá třešinka na dortu.

Jak jsem již naznačila dříve, autorka největší důraz klade na rozvoj charakteru hlavní hrdinky Emi, která je napsána dle mého názoru uvěřitelně. Ze začátku je Emi vzorná slečinka, která od mala vzorně plní všechny příkazy a připravuje se na život hostitelky své bohyně. V minulosti je ale přímým svědkem smrti své nejlepší kamarádky, což jí trochu poznamená. Bavilo mě sledovat, jak se Emi během příběhu začala měnit a začala pokládat čím dál víc otázek - nová, vylepšená Emi mě bavila o dost víc. Ukázala tak to, že stačí vzít osud do vlastních rukou a vše je možné. Pokud jde o ostatní postavy, zamilovala jsem se do Shira, který vypadá jako druhý Tomoe z anime Kamisama Hajimemashita a svými sarkastickými poznámkami celý příběh oživuje. Malé osobní plus i za Yumeie, což je Tengu (jeden z druhů duchů) - kromě toho, že se Tenguové opět objevili v Kamisamě, je Yumei skvělá postava sama o sobě - chová se k Emi jako k obyčejnému člověku, žádné hýčkání jako v bavlnce.

“Don’t forget me, Shiro,” she said hoarsely. “You’re not allowed to forget me.”

Chtěla bych ještě zmínit dechberoucí ilustrace Brittany Jackson, také známou pod přezdívkou Bea, které prostupují celou knihou. Není jich tam sice tolik, ale zobrazují jak některé scény, tak i postavy, tudíž pak máte celkem dobrou představu o tom, jak vypadají.

Výsledek obrázku pro red winter annette marie illustrations

A mé dojmy? Od Red Winter jsem měla jistá očekávání, která se mi do puntíku splnila, takže nemůžu být spokojenější. Bezesporu je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem letos četla. Japonsko miluju a každé jméno a název byly pohlazením po duši. Moc se mi líbil styl boje, jakým hlavní hrdinka bojovala - používání papírků a zaříkávání patří k mým oblíbeným i v anime. A to nemluvím o postavách. Shiro je prostě k sežrání a doufám, že ho uvidíme i v další knize. I když to zavání milostným trojúhelníkem, vůbec mi to nevadilo - Emi je samostatná sama o sobě a dokáže si poradit, i když se často musí sama vyrovnat i s následky, které její počínání má, Ale co, je to přeci pořád jen člověk... Tuhle knihu chcete.

Red Winter bych doporučila všem, které zajímý východní a hledají lehce odlišnou young adult.

Celkové hodnocení:  5 z 5 hvězdiček

Zdroje:
Anotace a obálka
Ilustrace

Žádné komentáře :

Okomentovat