pátek 1. září 2017

Recenze - Šest vran

Šest vran (Šest vran, #1)Oficiální anotace

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. 

Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku, pohybující se neslyšně jako stín. Dívku, využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?


Proč jsem si knihu vybrala?

Šest vran, v originále Six of Crows, je v zahraničí pojem. Oproti Grishe, která nesklízí až tak nadšené recenze, je vraní dilogie velmi populární a sklízí prakticky jen samé nadšené ohlasy. Svět grišů mi vždycky přišel hodně zajímavý, takže jsem nakonec jako první skončila právě u Vran. A dobře jsem udělala.

Knižní trailer


Něco málo k obálkám

Jsem neskutečně ráda, že se nakladatelství Fragment rozhodlo převzít originální design, protože je to prostě nádhera. Líbí se mi jak vrána, tak i ten font. A ty černé stránky u papírové knihy? Nádhera!


Hodnocení

Kaz Brekker by Merwild
Kaz Brekker by Merwild
V Ketterdamu je možné absolutně cokoliv - přístavní město plné gangů, psanců a gamblerů. Z bezejmenného chlapce se přes noc může stát boháč stejně jako z boháče psanec beze jména. V tom lepším případě. Kaz Brekker je vůdce gangu jménem Gauneři. Kaz miluje jediné - moc a peníze. Když se naskytne příležitost vydat se na na první pohled nesplnitelnou výpravu, má jasno - tohle je přesně to pravé pro Gaunery. On a pět dalších vran se vydávají na misi, která je skoro na sto procent bude stát život. Šest lidí s temnou minulostí a rozervaným srdcem. Dokáže je výprava Kaze Brekkera vykoupit? Kdo ví...

Šest vran je prvním dílem ze stejnojmenné dilogie z pera Leigh Bardugo, které u nás v překladu vychází i její trilogie Gríša, jejímž spin-offem jsou právě Vrány. Kniha se odehrává ve stejném fantasy světě jako Gríša, k porozumění děje ale není třeba číst původní trilogii jako první. Ani já jsem ji nečetla a byla jsem naprosto v pohodě. Příběh se nese hodně ve výpravném a dobrodružném duchu - nechybí spousta akce, napětí a flashbacků do minulosti jednotlivých hrdinů, což dodává celému příběhu komplexnější charakter. Máme tu šest vypravěčů - šest vran. Každý z nich vnáší do děje něco jiného. Jelikož se jedná převážně o gaunery a zloděje, nečekejte žádnou cukrovou vatu nebo lásku na růžovém obláčku. Romantická linka tu sice je, ale jen ve velmi mlhavých obrysech, které při nepozorném čtení na sto procent přehlédnete.

Kaz nepotřebuje mít důvod. To se šeptalo na ulicích Ketterdamu, v krčmách, nálevnách, i temných zakrvácených průjezdech vykřičené čtvrti nazývané Barrel. Tenhle kluk s přezdívkou Krkavec nepotřebuje důvod o nic víc než svolení - aby porušil spojenectví, zlámal člověku nohy nebo otočením karty změnil jeho osud.

Nejsilnější stránkou celé knihy jsou bezesporu postavy. Děj se soustřeďuje kolem šesti hlavních hrdinů, kteří jsou ve většině případů odlišní jako noc a den. Obdivuji autorku za to, jak mistrně je dokázala vylíčit a přidat jim tu jejich jedinečnost, které dělají z Šesti vran něco extra. Líbí se mi, že ani jedna z postav není černobílá - i v naprvní pohled amorálním klukovi dokážete najít ztracené srdce a naopak. I když většina fanynek vzdychá především po veliteli Gaunerů, Kazovi, já jsem si nejvíc oblíbila duo Nina x Matthias a pak Jespera s Wylanem. Nina patří mezi řady Grišů. Jelikož jsem nečetla ještě původní trilogii, přišla mi tak jako jedna z nejzajímavějších. U jejích poznámek jsem se navíc smála skoro nejvíc. Matthias je zase ledový obr ze Severu, který by neměl mít žádné emoce. Hahahaha. Jesper a Wylan? Jesper mi hodně připomínal Jaspera ze seriálu The 100, taky občas trochu nevymáchaná huba. Wylan je zlatíčko, které dokazuje to, že i v klukovi z prominentní rodiny se dá najít trochu toho zla. A opěvovaný Kaz Brekker a jeho špionka Inej? Samozřejmě mám ráda i je, protože jsou napsáni vážně dobře. Ale vítěz může být jen jeden...

Nina Zenik by Merwild
Nina Zenik by Merwild
A dostáváme se i k mým dojmům! Muhahaha. Abych se přiznala, zprvu se mi do Šesti vran moc nechtělo, hlavně v době, kdy vyšly v originále. Zhruba 27 % jsem přečetla v angličtině, nakonec jsem ale nepokračovala. Moc jsem světu nerozuměla a nedokázala jsem se začíst. A překlad? OMG. Postavy mne vtáhly do děje takřka automaticky. Překlad se vážně povedl. Brzy jsem v tom už byla až po uši. Zamilovala jsem si autorčin styl psaní, temnotu, která celou knihu provázela a ten "heist" motiv, což je právě ona samotná výprava.

Jinde bych se v tolika vypravěčech ztrácela, ve Vránách to tam prostě patřilo. Jsem také ráda za to, že se autorka rozhodla utlumit romantiku, díky níž mohly vyniknout unikátní charaktery postav a akce. Už se mi dlouho nestalo, abych se zatajeným dechem čekala na to, jestli můj oblíbenec umře nebo ne. Šest vran prostě číst chcete.

Šest vran bych doporučila všem milovníkům fantasy, kteří mají rádi dobře napsané postavy a dobrodružné výpravy s nejistým koncem.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti Albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

2 komentáře :

  1. Mě teda Vrány chytly už v angličtině, ale ten překlad se tentokrát fakt povedl! Jsem strašně ráda, že jednou můžu ocenit i tenhle aspekt knihy. Jediné, co mě u překladu trochu mrzelo, že Kazovo úsloví "brick by brick" je přeloženo tak suše jako "krůček po krůčku", tuším. Ono to "cihla po cihle" nebo "kámen po kameni" by mi znělo líp, když tím Kaz většinou myslí, že chce něco rozebrat, zničit (ale teoreticky by šlo i to vytvoření). Ale zas "žádný slzy, žádnej funus" se mi líbilo moc. :)
    Jinak jsem ráda, že se ti kniha líbila! :)

    OdpovědětVymazat