úterý 17. července 2012

Recenze - Pod nekonečnou oblohou

Pod nekonecnou oblohou (Veronica Rossi) obalAnotace:

První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů

Proč jsem si knihu vybrala

Znáte ten pocit, když zjistíte, že kniha, kterou máte v to-read listu na GR mezi prvníma deseti v angličtině, vyjde v češtině? Ano, byla jsem naprosto bez sebe, když jsem zjisitla, že Under the never sky vyjde v našem jazyku. Počkala jsem si tedy, než vyjde u nás. Proč jsem si jí chtěla přečíst? Ani nevím, zaujal mě název knihy a to, že je to dystopie. Anotaci jsem si nečetla a video jsem nepochopila, přesto jsem se ale na knihu moc těšila.



Video:


Něco málo k obálkám

Under the Never Sky (Under the Never Sky, #1) Gebannt: Unter fremdem Himmel (Under the Never Sky, #1)Een wereld zonder hemel




Ze všech těch obálek, které Under The never sky má, se mi nejvíc líbí ta, kterou máme i my. Na obálce je zobrazena hlavní hrdinka Árie. Pokud jde o ostatní obálky, tak už nejsou tak pěkné, jako originální. Mezi nejznámější patří ještě druhá anglická, která je jakoby kreslená.

Hodnocení: 

Hlavní hrdinkou knihy je Árie, která  žije ve světě vyspělém technikou. Hlavní zábavou je život v počítačovém světě plném iluzí, kde neexistuje bolest, hlad, těhotenství. Tento život obyvatelé žijí pomocí moudrook - přístrojů, které vám okamžitě přilnou ke kůži a vy se tak můžete pohybovat ve všech možných světech. Venku, mimo bezpečí budovy a světa plného iluzí je holá pustina, která je neustále sužována éterickými bouřemi. Přežít tam je prakticky nemožné, jediní obyvatelé vnějšího světa jsou Divoši, jak je Áriina rasa nazývá.

Árie, ve snaze najít matku, která se podílí na genetickém výzkumu, se připlete se svými přáteli k nehodě, která má za následek zničení jednoho ze světů a  vpuštění Divocha do bezpečí Áriina domova. Během tohoto incidentu zemře hrdinčina kamarádka a Árie je za svůj přestupek vypovězena z bezpečí domova ven - do Obchoda se smrtí. Zde se smrtelně vyčerpaná dívka setkává s Perrym, drsným mužem, který přichází z vlastní vesnice, aby zachránil svého synovce a také se stal Krvepánem celého klanu. Perry a Árie se vydávají skrze nehostinnou pustinu do osady, která by jim měla zajistit bezpečí. Během nebezpečné cesty Árie poznává, že vše, o čem se dověděla ve svém starém domově, není tak růžové, jak si představovala. Dokáže být odvěké nepřátelství mezi "Krty" a "Divochy" přemoženo něčím naprosto novým?

Zpočátku se mi autorčin styl psaní moc nelíbil, už od začátku nás hodila do světa, ve kterém žije Árie, po hlavě a nic moc nám nevysvětlila, teprve později mi začaly některé věci docházet. Jakmile se ale prokoušete skrze prvních padesát stran, zjistíte, že všechny ideály zmizely a vy prožíváte celý příběh, jako byste v něm sami byli. Pohled na posapokalyptický, zničený svět je tak reálný, že budete doufat, abyste další na řadě nebyli vy. Děj měl rychlý spád a já se po zmíněných padesáti stránkách skvěle bavila pozorováním vyvíjejícího se vztahu Árie a Perryho. Najdeme zde dva úhly pohledu, a to ten Áriin a Perryho. Tak se dostáváme k postavám, které jsou zcela autentické a originální. Sice jsem trošku nepochopila roli Uhlíka, ale to vůbec nevadí. Do Perryho se přes první příliš nesympatický pohled zamilujete a budete si přát, abyste byli tak silní, jako hlavní hrdinka. Třešinkou na dortu je sympaťák Roar, který vás občas rozseká svými hláškami.

Pod nekonečnou oblohou je prvním dílem v zahraničí velmi populární série, kterou u nás vydalo nakladatelství Knižní klub. Tato volba se ukázala jako správná, jelikož je kniha opravdu napínavá a já bych jí moc ráda doporučila dalším, kteří s dystopiemi začínají. Jakmile dočtete, budete chtít další díl. Neváhejte tedy a určitě si knihu ihned pořiďte.

Celkové hodnocení:  90 %

Děkuji nakladatelství Euromedia za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Skvělá recenze, knihu si chci co nejdříve pořídit :))

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! Na knihu jsem se těšila, ale Ježíšek mi ji nepřinesl, asi jsem nebyla hodná :( Snad ji budou mít brzo v knihovně :D

    OdpovědětVymazat