neděle 12. srpna 2012

Recenze - The Shadows

Shadows (Dark Touch, #1)Anotace (přeloženo):

Patnáctiletá Eve Evergoldová je roztomilá, drzá a náramně si užívá rušný společenský život. Neví ale, že někdo v jejím blízkém okolí je zlý démon, kterého může porazit právě Eve, se svými nadpřirozenými schopnostmi, o kterých zatím neví. Musí zjistit, kdo tím démonem je - a to pěkně rychle! Ačkoliv je něco velice přitažlivého na temné straně, randit s démonem? Naprostý děs! 

Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem dostala k narozeninám od kamarádky. Byla to moje první anglická kniha, a tak jsem byla naprosto nadšená, že se mi do rukou dostala vůbec nějaká anglická kniha s YA motivy. Navíc to byl dárek ze Španělska a kniha vypadala skvěle, tak jsem si jí prostě musela přečíst.



Něco málo k obálkám

Shadows mají pouze dva druhy obálek, asi proto, že kniha není moc známá.Pokud bych měla zhodnotit originální obálku, tak je taková zvláštní. Celkem pěkná, ale u modelky mi přijde, že třeba takovou rtěnku má přidělanou v Photoshopu. Stíny na obličeji působí celkem fajnově. Oproti tomu druhá obálka,  turecká, působí přirozenějc a líbí se víc. Podívejte se třeba na ty oči, ta modrá je fascinující. A modelka není tak přehnaně bledá jako na originální obálce.

Gölge (Dark Touch, #1)


Hodnocení

Tumblr_m8cxca5syy1qd0qtfo1_500_large
Eve Evergoldová je typická hrdinka jako vystřižená z módního časopisu, stejně jako její nejlepší kamarádka Jess. Obě jsou krásné, populární a kluci po nich přímo šílí. Zatímco Jesse si pozornost kluků užívá, Eve je zdrženlivější. Obě žijí v Deepdene, na oko ospalém městě, kde se skoro nic neděje. Nulová kriminalita. Obě dívky zajímá jen jediné - party, kluci a hlavně oblečení. Vše se ale změní ve chvíli, kdy u sebe Eve objeví zvláštní schopnosti - z jejích prstů vystřelují zářící proudy energie, které mají evidentně schopnost zabíjet démony. Eve s hrůzou zjišťuje, že démoni jsou skuteční.

V Deepdene se totiž dějí podivné věci. Začalo to jednou dívkou, která nakonec skončila na psychiatrii. Následují jí další dívky - pořád ten samý scénář. Noční můry, ve kterých je pronásledují stíny, které jsou jakoby všude. Ve městě řádí démon a Eve je evidentě ve středu toho všeho. Je potomkem legendární deepdenské čarodějnice, která měla stejné schopnosti jako Eve. Deepdene je navíc něco jako brána temnot, či něco podobného. Jediný způsob, jak posednout dívku, je políbit jí a ukrást jí duši. Eve se tedy bude muset pustit do boje s oním démonem, který tyranizuje město a to rychle, stíny se totiž chystají zaútočit i na její nejlepší kamarádku Jess. Jak má ale Eve řešit tyto závazné problémy, když je tu úžasná párty a dva kluci, kteří se kolem ní motají? Dá přednost sukničkáři Lukovi, který evidentně není tak nevinný jak vypadá a nebo tajemnému černovlasému Malovi, který tak skvěle voní?

295387_398939230133974_819373259_n_largeAbych se přiznala, byla to moje první kniha v angličtině, a tak k ní mám menší citové pouto. Znáte to, vaše první přečtená kniha v angličtině, kterou dokážete přečíst, se pak stane jakýmsi talismanem a vy o ní hrdě mluvíte. Jsem popravdě docela ráda, že to byly zrovna The Shadows. Ano, knihu jsem četla s přestávkami zhruba rok, každý měsíc jsem přelouskala tak dvacet stránek a občas ani to ne. Neměla jsem na knihu čas a do té angličtiny se mi moc nechtělo. Nakonec jsem se ale nechala strhnout příběhem a začetla se. Pokud jde o příběh, tak je velmi prostý. Démon, který posedává dívky tím, že je líbá a krade jim duši. Stíny, které se stahují nad městem. Hlavní hrdinka, která má jako jediná moc démona porazit. Její nejlepší kamarádka a kluk, kterého podezřívají. Jedodnuchý koncept. Děj je vcelku předvídatelný a vy už prakticky od začátku víte, kdo tím démonem je (hádejde...). Stejně jste ale lehce překvapeni, jakmile dojdete k rozuzlení. Myslím, že Shadows skvěle ukazují americký slang a hovorový jazyk. Jsou zde používané právě takové výrazy, které najdete v holčičí mluvě. Proto se kniha stává skvělou začáteční knihou, která vás tak nějak vpraví do Ameriky. Neměla jsem s ní problém a pokud anglicky alespoň trochu umíte, nic vás tu mimo pár slovíček nepřekvapí. 

Pokud jde o postavy, tak byly sympatické a neměla jsem s žádnou z nich problém. Eve je sympatická holka, která vám ale nijak neleze na nervy, Jess je zase veselá nejlepší kamarádka. Pokud jde o kluky, Luka a Mala, tak jsou příjemným zpestřením celého příběhu. A abych se přiznala, Mala jsem si doopravdy oblíbila. Taky by mi nevadilo přičichnout si té jeho dřevité vůně. Z Shadows se tak stává průměrná oddechová YA kniha, která plyne příjemným tempem, není nijak dlouhá a skvěle si u ní oddechnete.

Pokud vás příběh zaujme, nemusíte smutnit. The Shadows jsou prvním dílem ze série Dark Touch, která má další tři díly. The Hunt, Fever a Betrayal. 

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Mně se zase mnohem víc líbí ta tmavší obálka, kterou máš hned nahoře. Přijde mi, že má lepší atmosféru než turecká...
    Příběh mi přijde možná kapku neoriginální, vidím tam více 'populárních prvků' smotaných dohromady, ale myslím, že i tak by mě to bavilo, aspoň v originále - protože když čtu v AJ, potřebuju u té knížky většinou trošku vypustit.^^

    OdpovědětVymazat