pondělí 20. srpna 2012

Recenze - Splynutí

Splynutí (Vlci z Mercy Falls, #3)Anotace:

Závěrečný díl romantické fantasy trilogie. V prvním dílu, který česky vyšel pod názvem Mrazení, oba hlavní hrdinové, Grace a Sam, našli jeden druhého, ve Váhání bojovali za to, aby mohli zůstat spolu. Ve Splynutí je situace ještě vyhrocenější, na vlky jsou pořádány štvanice a životy obou protagonistů se ocitají v ohrožení. Jak se smrt víc a víc blíží, je stále obtížnější neztratit lásku.

Proč jsem si knihu vybrala

Nemám ráda nedočtené série. A jelikož je tohle jenom triologie, tak jsem i přes značné znechucení z Váhání knihu nakonec popadla, jakmile byla k mání v knihovně. Ne, že bych byla vůči téhle autorce nějak předpojatá nebo tak, ale její styl psaní mi vůbec nesedl, takže jsem dost dlouho váhala, jestli si Splynutí vůbec půjčit.



Něco málo k obálkám

Forever (The Wolves of Mercy Falls, #3) Forever (The Wolves of Mercy Falls, #3) Siempre (Los Lobos de Mercy Falls, #3) 

Sice jsou všechny tyhle obálky skoro stejné, ale přesto. Naše a originální obálka se liší jenom změnou barvy a fontu, jinak jsou úplně stejné. Skvěle zapadají do cyklu obálek a jsou celkem hezké. Takové jednoduché. Co se mi ale naprosto líbí, je druhá anglická obálka s černým roštím a růží. Jednoduché, ale dechberousí. Španělské Siempre pak následuje hlavní obálku, jen se změnou barvy.

In deinen Augen (The Wolves of Mercy Falls, #3)  Fusion (Les loups de Mercy Falls, #3) Forever 

Neměcká zelená obálka mne nijak neoslovila, ale také nepatří mezi nejhorší. Francouzská Fusion je uhrančivá a určitě bych si jí koupila. Totéž platí i o fialové italské obálce, ty tři škrábance mi vytřely zrak.

Завинаги (Вълците от Мърси Фолс, #3)
 Nakonec končíme opět u kamarádů bulharů. Proč ne, až taková hrůza jako obvykle to není (viz Hex Hall).

Hodnocení:

Tumblr_lu1snnznd31r5chc5o1_500_large Setkáváme se tu opět s našimi hrdiny, které jsme potkali už v předchozích dvou dílech. Hlavní dějovou linii tvoří příběh dvou milenců, Sama a Grace. Sam býval vlkem, ale díky jakémusi viru se mu podařilo tento gen potlačit a zůstat v lidské podobě. Stále však cítí hluboko uvnitř sebe, že to tak není navždy. Grace takové štěstí neměla a vesele se prohání po okolí jako vlčice. To rve Samovi srdce, ti dva bez sebe nedají ani ránu. Láska jako trám. Dále tu máme pár/nepár Cole a Isabel, kteří se od sebe drží dále. V Mercy Falls lidé ale touží po odplatě. Isabelin otec je jedním z těch, kteří touží vlky vymýtit.

Sam a Cole budou tedy muset vymyslet, co s vlky. Dřív než bude pozdě. Dřív než se něco stane Grace. Dřív než zabijí Becka. Dřív než se stane katastrofa. Sam se bude muset povznést nad svojí minulostí a dát se do boje, aby zachránil svoji letní dívku. Isabel bude muset snést Cola. Cole se bude muset vyhrabat z deprese a začít znovu žít. Protože právě jeho pokusy by mohly být klíčem k úspěchu.

Gotta_have_you_by_chelsea_bee-d42dfi0_largeJedná se o závěrečný díl triologie Vlci z Mercy Falls. A komu by se tahle série mohla líbit? Mám takový dojem, že nejspíše asi slečnám, které mají rádi hodně té romantiky a lásky, která je ale pocitově popsána přímo v ději. Meggie si vytvořila vlastní typický styl psaní, který je cítit ze všech jejích knih. Děj proto místy doslova ustupuje do pozadí a řeší se zde jenom pocity postav. Napomáhá tomu také vložení filozofických myšlenek od Rilkeho a Samovy texty písní. Tohle je zhruba tak do první poloviny knihy, od druhé půlky se děj trošičku rozjíždí a v závěru najdete i nějakou tu akci. Osobně styl Meggie nemusím a nijak mne nezaujal, ale některým se určitě může líbit. První polovinou knihy jsem se nemohla skoro prokousat a trvalo mi to hodně dlouho. Druhou půlku jsem ale celkem rychle zhltla. 

Pokud jde o postavy, tak hlavní pár nemám ráda už od prvního dílu, což je možná trochu divné, protože jsou prakticky všude. Sam mi připadá jako typický emař (nemám ráda Rilkeho), který sice dělá hodně pro Grace, ale jinak je naprosto nevýrazný.  Kam zmizela ta mužnost a drsnost? Oproti tomu Grace je taková zvláštní, taky nevýrazná. Jediné postavy, které si z knihy pamatuju, jsou Isabel a Cole + Beck. Cole je kapitola sama pro sebe. Je drzý, sexy a zpěvák. Isabel je oproti tomu školní kráska s vzezřením ledové královny. Dejte tyhle dva dohromady a máte o zábavu postaráno.

Tumblr_lbzx8rgsnw1qe1c9vo1_500_large Pokud jde o samotné zakončení série, tak jsem byla nemile překvapená. Od Stiefvaterové jsem to čekala, pravda. Plusem by mohli být vlci a hiearchie ve smečce, ale nepřikládá se tomu zde takový důraz jako v Mercy Thompson nebo Smečce, tudíž není o čem mluvit. A jak tedy celkově zhodnotit tuto sérii a její zakončení? Autorka má svůj osobitý styl. Buď se vám bude líbit a nebo se tím prostě neprokoušete. Cole a Isabel konečné skore hodně vylepšili - je zde vidět, že autorka je schopná vytvořit i úžasnou sarkastickou postavu. Její knihy mají rozhodně potenciál, ale k mému doušku kávy rozhodně nepatří.

Konečné hodnocení80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Mne sa prvý diel veľmi nepáčil, dvojka dosť, trojku čítam... a som trochu zaseknutá.:D Super recenzia.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se trojka a dvojka už nelíbily tolik jako jednička - autorka všechno akorát rozmotala a příliš toho nevyřešila.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se strašně líbila jednička :D Fakt jo nekecám :D U dvojky už to pokulhávalo :D strašně jsem si zamilovala Isabel a Cola ?? Cole...?? Nevím :D to je fuk... trojku jsem si přečetla z půlky a přestala jsem...před silvestrem a do teď jsem se k tomu nedostala :D a ani mi to nevadí :D a rozhodně vím že se nevrhnu na další její knihy :D

    OdpovědětVymazat