úterý 30. října 2012

Recenze - Destroy me

Destroy Me (Shatter Me, #1.5)Anotace:

Kniha je perfektní pro fanoušky Shatter Me, kteří zoufale čekají na vydání Unravel me. Tato novela vyplní prostor mezi Shatter me a Unravel me z pohledu padoucha, kterého všichni milujeme a nenávidíme, Warnera, bezcitného vůdce Sektoru 45.

V Shatter me od Tahereh Mafi Juliette unikla Reestablishmentu díky svádění Warnera, kterému posléze vpálila kulku do ramene. Jak se ale doví v Destroy me, Warnera není jen tak lehké se zbavit...

Warner je zpět na základně, vzpamatovává se ze skoro smrtelného zranění. Musí udělat vše, co je v jeho silách, aby udržel své vojáky pod kontrolou a neodkryl jim pravdu o rebelech v sektoru. Jako vždy posedlý Juliette - jeho hlavní prioritou je najít ji, přivést jí zpět a zbavit se Adama a Kenjiho, dvou zrádců, kteří jí pomohli utéct. Poté, co Warnerův otec, nejvyšší velitel Reestablishemntu přijede, aby napravil synovy chyby, je jasné, že má s Juliette úplně jiné plány. Plány, které Warner prostě nemůže povolit.



Proč jsem si knihu vybrala

Po skončení Shatter me jsem na tuhle novelu čekala s fanatickým nadšením. Shatter me mne naprosto okouzlilo a dostalo a jakmile jsem zjistila, že má vyjít novela, ve které navíc bude můj miláček Warner, tak jsem prostě neodolala!

Trailer



Něco málo k obálce

Jelikož je novela nedávno vydaná a je pouze jako e-book, tak má jen jednu obálku, a to novou obálku ze série obálek s očima. Přiznejme, že originální obálka Shatter me byla dokonalá, ale i tyhle oči mají něco do sebe a celá ta modro-zeleno-něco plus oko je přesně to pravé ořechové pro nás. Celý námět se mi líbí a je prostě bomba!

Hodnocení

Tumblr_mbusgnqrvq1qhx1b5o1_500_large
Navazujeme tam, kde Shatter me skončilo, pouze z pohledu Warnera, syna nejvyššího velitele společnosti zvané "Reestablishment", která má za úkol spravovat současnou hroutící se společnost a udržet jí v jakýchsi přijatelných mezích. Už z Shatter me ale víme, že je to jen maska, kterou se snaží skrýt skutečný stav - zničená města, geneticky upravené plodiny a zvířata, která se nemohou rozmnožovat, šířící se nemoci. Luxus si může dopřát pouze hrstka společnosti, která však žije ve skrytu a chudým obyčejným lidem se o těchto vymoženostech může jen zdát. "Reestablishment" touží po jediném - moci, kterou se v nejhorším případě snaží řešit terorem - jakoukoliv rebélii se snaží okamžitě potlačit.

Čáru přes rozpočet jim udělala Juliette, dívka, kterou Warner v Shatter me vysvobodil z vězení a vzal jí k sobě na pozorování - našel v ní zvrácené zalíbení. A nejen to - Juliette by se mohla stát zbraní, která by mohla vyhrát všechna budoucí ozbrojená tažení - její schopnost jí činí nebezpečnou. Jakmile se někoho dotkne, vysaje z něj sílu a může ho i zabít. Juliette ale uprchla, a s ní dva vojáci, kteří jí chránili - Adam Kent a Kenji. Warner se je pokusil zastavit, skončil při tom ale málem v hrobě a se zlomeným srdcem. Juliette ho svedla, aby mohla utéci - a v závěru mu vpálila kulku do ramene. Warner se vrací na základnu, snažíc se urovnat si myšlenky a vyléčit se - nic ale nezmírní jeho posedlost po Juliette - láska je totiž bestie. Čtenář tak dostává příležitost poznat i druhou stránku krutého mladíka, který se jen snaží udělat to, co mu radí srdce. A vůbec mu nevadí, že si ho stále znovu a znovu láme čtením Juliettina deníku. Hlavně, že jí může být blízko alespoň takhle... 

9k30l_largeJsou tu první znaky rebelie a je jisté, že společnost míří k válce. Poté, co se objevuje Warnerův otec, musí Warner udělat jediné - zachránit Juliette. Ve výpovědi mladíka se dovíme více o společnosti prolezlé zlem, kde se však i na tom nejpodivnějším místě stále drží naděje. 

Autorka pokračuje ve svém svěžím a osobitém stylu psaní, který vás okamžitě vtáhne do děje. Jelikož se jedná o novelu, nemůžete čekat nějaký sálodlouhý román - i přesto ale Tahereh nastínila příběh z trochu jiného pohledu - a to Warnerova. Mám dojem, že právě to příběhu ještě přidalo - přeci jen, kdy si můžete přečíst příběh psaný z pohledu hlavního padoucha? Tahereh nás připravuje na druhý díl triologie, Unravel me, a hezky tak přibližuje to, proč se Warner chová tak, jak se chová. Čtení jsem si doopravdy užila a potvrdila si tak to, že Warner není jen bezcitný kus chlapa. Překvapí vás síla jeho citů a myšlenku, které chová k Juliette. Jeho odpůrci ze Shatter me si tak snad uvědomí, že je to také jen člověk. 

Pokud jste tedy četli Shatter me, nenechte si Destroy me ujít - je to příjemný a dojemný příběh o nepochopeném padouchovi. Jdi do toho, Warnere!

Celkové hodnocení:  90 %

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

1 komentář :

  1. To by som si veľmi rada prečítala, vyzerá to skvele aj keď Warnera moc nemusím 8D

    OdpovědětVymazat