neděle 18. listopadu 2012

Recenze - Škola noci 9: Předurčená

Předurčená (House of Night, #9)Anotace:

Zoey s kamarády už zase chodí na tulskou Školu noci, ale nic není jako dřív, na všechno vrhají stín nedávné tragédie. Neferetiny intriky navíc dál rozsévají neklid mezi studenty i profesory, a zdá se, že dokonce ani ta nejpevnější přátelství před nimi neobstojí. Naštěstí se objevují také nečekaní noví spojenci. Zoey si uvědomuje, že jestli má konečně odhalit světu Neferetinu prohnilost a narýsovat jasnou čáru mezi Světlem a Temnotou, bude k tomu potřebovat i nepřátele svých nepřátel.

Proč jsem si knihu vybrala

Castové mají ve zvyku knihu vždy utnout v momentě, kdy se chcete dovědět víc. Právě proto jsem se ihned po dočtení osmičky pustila do devátého dílu, abych zjistila, jak to dopadne s mými oblíbenými hrdiny.




Trailer



Něco málo k obálkám

Destined (House of Night, #9) Destined (House of Night, #9) 

Tyhle obálky se mi líbí o něco méně než u předchozího osmého dílu. Ta naše je sice laděná do světloulince modré, ale modelka mne nijak nezaujala. Přesto se na ní ale hezky kouká a myslím, že k sérii našich obálek skvěle pasuje. Pokud jde o dvě zahraniční, pak vítězí ta druhá - u první mi přijde, že má slečna useklou hlavu. Sice se mi model Auroxe n druhé obálce moc nelíbí, ale obálka je jinak krásná.

Destinada (Casa da Noite, #9)  Ödet (House of Night, #9) 

Portugalskou obálku jsem už jednou viděla, ale na úplně jiné knize. Obrzek s motýlkem je celkem pěkný, ale ke škole noci se mi fakt nehodí. Švédský Aurox mi zase připomíná filmového twilight upíra Jamese, ale budiž, vypadá to celkem dobře.

Hodnocení

Zoey Redbirdová a její kamarádi se vracejí na tulskou Školu noci, aby se mohli opět začít vzdělávat - to je příkaz prohnilé kněžky Neferet. Po smrti své matky je Zoey rozhozená a nepomůže jí ani její zaslíbený bojovník Stark. Na Školu noci se stahují stíny, jelikož Neferet vytvořila s pomocí Bílého býka nadpozemsky silného bojovníka Auroxe, který má schopnost měnit se ve zmutovanou verzi Minotaura. Před Upíří radou ho prezentuje coby dar od Nykty, Stevie Rae a ostatní ale vědí své. A Aurox ví také své - díky Nyx se do bezduchého stroje opět vtělil mrtvý Heath, který o tom ale zatím nemá ani potuchy. Záleží jen na něm, zda se vzepře Temnotě nebo ne. Po zjevení Nyx v předchozím díle se k Zoey a jejím kamarádům také přidává bývalý krakoun Rephaim, kterého Nyx přijala do svých služeb a proměnila ho v obyčejného kluka, jehož podobu nabývá v noci. Ve dne se pak mění za své chyby v krkavce. A nesmí tu chybět ani nesmrtelný Kalona, který chce mermomocí zničit Neferet a udělá pro to cokoliv.

Díky událostem v poslední kapitole Probuzené jsem byla hodně zvědavá, jak bude kniha pokračovat. Zápletka je možná trochu předvídatelná, ale jistě se tu najdou momenty, kdy si budete kousat nehty, co se stane na další stránce. Nezaměnitelný styl Castových se prolíná v celé knize - děj ubíhá poměrně rychle. Oproti ostatním dílům se v Předurčené autorky také zaměřují na vztah dítě - otec, čímž poukazují na stále se zvětšující se počet dětí, které svého otce buď neznají nebo s ním nemají moc dobrý vztah. Tento prvek byl velmi příjemným zpestřením a já se dobře bavila. Co se mi naopak nelíbilo? Sice chápu, že autorky musely přidat něco, aby mohl Aurox vůbec vzniknout, ale celá ta věc s Auroxem, Heathem a Býky mne moc nezaujala. Děj se klasicky střídá mezi různými postavami, což je osvěžující - máte možnost pohlédnout do myšlenek jak klaďasům, tak záporákům a těm, kdo stojí někde mezi.

Postavy. K postavám mám stejný vztah jako u předchozích dílů. Hodně prostoru tu dostává proměněný Rephaim, který řeší koflikt mezi láskou ke Stevie Rae a láskou ke svému otci. Tahle věc mne na celé knize bavila snad nejvíc - Rephaim konečně poznává radosti každodenního života, zároveň se mu ale stýská po jeho otci. Také je tu jeho dluh vůči Drakovi, kterému zabil družku. K Rephaimovi patří Stevie Rae, opět veselá a schopná se za svého Rephiho poprat se samotnou Neferet. Neferet - mrcha, která se stala milenkou Bílého býka - Temnoty. Z tohohle vztahu mi bylo místy až špatně - to, co Nef dělala, bylo prostě nechutné, zoofilka. O Zoey, Starkovi a ostatních netřeba mluvit, stejní jako obvykle, i když Stark má občas temné období. Větší prostor je zde věnován Damienovi, Afroditě a překvapivě i Shaunee. První jmenovaný se vzpamatovává ze smrti Jacka, Afrodita má opět své vize a Shaunee se stává Rephaimovou oporou. Nakonec je tu nová postava - Aurox. Nemyslící schránka, která se dokáže proměnit v nadlidsky silného a ničícího polo-býka. Neferet myslela, že Aurox bude úplně podvolen jí. To by ale Nyx nesměla do jeho těla vyslat reinkarnovanou Heathovu duši....

Jak tedy shrnout celý devátý díl? Většina z vás jistě cítí, že dlouhé nekonečné série nikdy nebyly to pravé ořechové. Souhlasím s vámi, ale i přesto si myslím, že byste Škole noci měli dát šanci. Není to nic světoborného, ale i v této knize se dají najít světlá místa, která vás budou jistě bavit. Osobně si myslím, že celá ta mytologie okolo Nyx, Býků, živlů a upírů je dost zajímavá a určitě si zaslouží svoji pozornost.

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji Knižnímu klubu za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Zbožňujem túto sériu :) Ale aby som mohla prečítat tento diel, najprv si musím dať re-reading :D ale už teraz sa teším :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Proč jen mi furt leží na stole?? :DD

    OdpovědětVymazat