sobota 17. listopadu 2012

Recenze - Škola noci 8: Probuzená

Probuzená (Škola noci, #8)Anotace:

Zoey a její strážce Stark se vrátili z onoho světa, ale nemají sílu ani chuť odjet z bezpečného, magií prostoupeného ostrova Skye a čelit dalším intrikám zlé velekněžky Neferet a nesmrtelného Kalony. Temnota však nespí, naopak získává na síle a chystá se příznivcům Světla zasadit další smrtící úder. A když v tulské Škole noci dojde k nejhorší možné tragédii, Zoey už se nemůže dál skrývat. Čeká ji kruté probuzení… Osmé pokračování veleúspěšné série.

Proč jsem si knihu vybrala

Jelikož jsem dostala k recenzi devátý díl, tak jsem automaticky musela přečíst i ten osmý, abych se v ději později vyznala. Knihu jsem si ale chtěla přečíst už dlouho, a tak jsem využila příležitosti a do knihy se pustila, očekávající nové osudy Zoey, Neferet a Stevie Rae.



Trailer



Něco málo k obálkám

  Awakened (House of Night, #8) Awakened (House of Night, #8) 

Naše obálky pokračují ve svém obvyklém stylu kraječek a modelek se znamením. Osobně se mi obálka osmé obálky celkem líbí, ta oranžová je na pohled příjemná. A zahraniční obálky? První obálka se mi moc moc líbí, červený upír bude nejspíš Stark a křidýlka budou Kalona. Zelená obálka není až tak pěkná jako její sousedka, ale celkem ujde.

Despertada (Casa da Noite, #8)  Iertarea (Casa Nopții, #8) 

Portugalská a románská obálka jsou dost zvláštní - ta první portugalská mne docela děsí, slečna modelka vypadá trochu jako zombík. Na rumunské bude asi náš sexy anděl Kalona.

Пробудена (Училище за вампири #8)  Uppvaknandet  (House of Night, #8) 

No teda... Bulharové mají jednou celkem ucházející obálku. Překvapili mě švédové se svým andělounem - to je ten Kalona tak důležitej?

Hodnocení

Zoey Redbirdová, mladá nedospělá kněžka modrých mláďat z tulské školy noci se vrátila z onoho světa i se svým červeným bojovníkem Starkem. Zoey prodělala roztříštění duše a po smrti svého lidského partnera Heatha se stále cítí slabá, proto stále zůstává na tajemném ostrově Skye, kde se Starkem nabírají síly a straní se zlu, které mezitím chodí v Tulse. Neferet získává stále větší moc, Temnota kolem ní houstne a hrozí, že dojde k nějaké té tragédii. Stevie Rae se mezitím snaží skrýt své city k Rephaimovi, krakounovi, s kterým je otisklá. Rephaim se zatím skrývá a čeká na volání svého nesmrtelného otce Kalony, jehož duše se taktéž vrací z onoho světa. Stále je však pod vládou Neferet a se značnou nelibostí stále poslouchá její příkazy. V mysli se mu ale rodí plán na to, jak se osvobodit.. Vypadá to, že všichni jsou proti Neferet - která se svým medovým vystupováním a návratem do tulské školy noci snaží přesvědčit Nejvyšší upíří radu o své nevinnosti. Stevie Rae i ostatní Zoeyini kamarádi ale vědí, že to Neferet jen hraje a že se chystá k něčemu nebezpečnému, k něčemu, při němž by mohl někdo přijít o život... Snad se Zoey brzy vrátí, než bude příliš pozdě.

Autorka pokračuje přesně tam, kde skončil předchozí díl. Obě slečny jsou v této sérii známé tím, že každý díl ukazuje celkem krátký časový úsek, ve kterém se děj odehrává. Čtenář tak může mít pocit, že se toho vlastně moc nestalo, ale během tohoto dílu začíná už pomalu ale jistě jít do tuhého. Vše pomalu ale jistě směřuje k závěrečné konfrontaci. Kniha se čte celkem rychle a dobře - je tu časté střídání pohledů různých hrdinů, což celý děj osvěží a dodá mu na zajímavosti. Mně osobně se tahle věc na Škole noci líbí - je to taková oddechovka. Pokud jde o zápletku, tak je trochu slabší, ale svět, který Castové ve Škole noci vybudovaly, mi připadal celkem skutečný a s přínosem nových postav jako je Kalona a spol. se děj o něco zlepšil. Sice tu najdeme nějaká klišé, ale to se vykompenzuje. Problémem možná je, že většina lidí knize nedala šanci a buď jí vůbec nečetli a nebo to zabalili někde v počátečních dílech.

Postavy. Hlavní hrdinka Zoey Redbirdová mi nikdy moc nesedla. Za prvé, její kluci. Měla jich za celou tu dobu snad už pět - Erika jsem nikdy neměla ráda, Lorena stejně zabili, Heatha taky. Jedinou světlou stránkou je Stark, kterého jsem si doopravdy oblíbila už v první scéně, kde se objevil. Dalšími oblíbenci jsou Stevie Rae a Rephaim - první dospělá velekněžka červených upírů a krakoun. Jejich zvláštní vztah mne neustále baví sledovat a jsem na ně v budoucnu ještě hodně zvědavá. Zoeyni kamarádi jako Damien, Shaunee, Erin a Afrodita jsou nutností. Zajímal mne také osud šermířského mistra Draka, jemuž Rephaim zabil družku. Díky přečtení novely věnované tomuto muži jsem mu o něco lépe porozuměla a na jeho osudy jsem ještě zvědavá.

Škola noci má spoustu odpůrců, já se k nim ale neřadím. Knihám jsem dala šanci a nalezla v nich podivnou krásu, která mi dovolí si na večer sednout a přelouskat další díl a užít si své oblíbené hrdiny. Tahle série není originální ani dokonalá, ale postavy, které Castové vytvořily, jsem si zamilovala a můžu Školu noci zařadit mezi to lepší, co jsem kdy četla. Pokud tedy holdujete indiánským kmenům, podivné lásce, upírům a zajímavému božstvu, pak jste tu správně.

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Mě to taky ještě pořád docela baví.;-) Starka zbožňuju a byla jsem nadšená, že má Zoey konečně jen jeho a ne dalších milión kluků. :-D Jenže skončilo to tak, že se kapku bojím dalšího dílu a i z toho důvodu jsem ho ještě nečetla...

    OdpovědětVymazat
  2. Až do takové sedmičky jsem knížky četla s chutí a moc se mi líbily, ale tady už mi to přijde podivně natahované a nějak se mi nezamlouvá, jak se ten děj postupně začal ubírat, možná to je důvod, proč jsem si zatím nepřečetla asi devítku.. ale stejně asi neodolám a budu ve čtení pokračovat.. už kvůli Starkovi ;)

    OdpovědětVymazat