pondělí 10. prosince 2012

Recenze - Procitnutí

Největší obrázek výrobku Hororland – ProcitnutíAnotace:

Trpíte nočními můrami, strachem ze tmy, nebo nespavostí? TENTO KOMIKS NENÍ NIC PRO VÁS!

Martin Lafetka donedávna patřil k těm nebohým náctiletým, kteří se chtějí za každou cenu odlišovat od okolí. Snad by raději zemřel, jen aby byl zajímavý. Ale pozor na přání…! Když se probudíte v márnici se znamením věčnosti na hrudi a duchové začnou vstávat z hrobů, tajemné síly světa živých i mrtvých se budou přetahovat o vaši duši, dali byste cokoli za to, abyste aspoň chvíli byli zase normální. To je však jen začátek… Martinovy pravé schopnosti se brzy projeví.


Proč jsem si komix vybrala

Vlastně ani nevím. Viděla jsem ho v nabídce Fragmentu a měla chuť si přečíst nějaký ten komix. A tak jsem šáhla po Procitnutí. Nevím, jak mě napadl. Ale mám ráda Horrory a anotace slibovala celkem slušnou zábavu.. 


Něco málo k obálce  

Vlastně ani nevím, co si o obálce myslet. Mám dojem, že k celému ději se báječně hodí. Styl malby jsem si ale nijak neoblíbila, a tak obálku hodnotím takovým průměrem. Viděla jsem povedenější, to ale neznamená, že komix odsuzuji. Právě naopak.

Hodnocení

http://media1.webgarden.name/images/media1:5039e1997893a.jpg/987654321.JPGMartin Lafetka je typický školní outsider - snaží se odlišit, jak jen to jde. Rád čte, miluje divadlo, je romantik. Touží po něčem velkém - například po smrti. To se mu lehce vyplní a on umírá. Následující dny je mu divné, že rodiče volají doktora, všichni ve škole se chovají divně a samotný Martin je pro všechny neviditelný. Později mu to dochází - je mrtvý. Po setkání s podivným mužem dostává ale na výběr - může se stát Vzkříšencem, tvorem, který následuje lidi, kteří mají zemřít a pomůže jim na druhou stranu. Zvláštní, že? Martinovi se to moc nelíbí a snaží se svoje nové schopnosti použít pro správnou věc. Je ale tohle to, co doopravdy chce dělat?

Autor komixu nám představuje groteskní a temný příběh mladého teenagera, který se snaží vybočovat a být jiný za každou cenu. Pro každého má život jinou cenu a Martin brzy zjišťuje, že být mrtvý vlastně není nic výjimečného. I když je příběh krátký, autor nám ukazuje zajímavou zápletku, nad kterou jsem se celkem bavila. Ano, příběh je rozhodně určen mládeži nad 15 let - v komixu se totiž vyskytují poměrně nechutné a krvavé scény. Jinak bych příběh doporučila všem milovníkům komixů. Pokud jde o kresbu, tak jsem se s podobnou ještě nesetkala - tahle je temná a originální. Pokud budete hledat nějaký ten komix na chvíli zabavení, o Procitnutí určitě popřemýšlejte.


Samotný Martin Lafetka mi moc nesedl, i když se určitě snažil. U komixu se moc nedá rozpoznat, zda je hrdina dobrý či špatný, zvláště pak u tak krátkého komixu. Postavy jsem tedy brala spíše jako celek zasazený do prostředí Prahy. Celkově mi ale sedly, a tak si není na co stěžovat. Život teenagera nikdy nebyl a nebude jednoduchý.... 

Jak tedy zhodnotit celý výtvor autora? Po komixu bych určitě sáhla, pokud máte dlouhou chvíli a nevadí vám troška krve. Kresby jsou zajímavé a originální a třeba právě vás uchvátí. Nikdy neříkejte nikdy.

Celkové hodnocení:  75 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky   
      

2 komentáře :

  1. Celkem mě to zaujalo :) Ale to příjmení?? Lafetka? to vyhrábli kde?? :D
    Jinak mooc pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi přišla jako RC od Fragmentu a pořád jsem se k ní nedostal (ačkoliv už jsem nakoukla a pár stran přečetla). Nevím nevím, ten styl kresby mi moc nesedí, jsem hold zvyklá na anime. Ale příběh samotný mě láká :)

    OdpovědětVymazat