středa 6. února 2013

Recenze - Darren Shan: Krvavé chodby (3)

Krvavé chodbyAnotace:

Darrenovi, upířímu pomocníkovi, se zalíbí chuť města, když opustí Cirko Monstruoso s hadím chlapcem Evrou a panem Hroozleyem.  Když jsou objevena těla - těla bez krve - Darren a Evra jsou donuceni pátrat a ulovit nestvůru, která tento příšerný čin spáchala. Oproti tomu zlo pronásleduje Darrena a Evru na každém kroku a všechny důkazy ukazují na pana Hroozleye. Mají šanci utéct nebo jsou odsouzeni zemřít v krvavých chodbách?


Proč jsem si knihu vybrala

Re-reading, re-reading! Popravdě jsem se děsila té chvíle, kdy přijde na řadu tenhle díl. Ze všech dílů patří mezi mé nejméně oblíbené (i když Murlougha bezmezně miluju). Jedinou výhodou ale je to, že spojuje první triologii s dalšími třemi knihami, které jsou tím nejlepším, co sérii potkalo (ano, Kurda přichází). Takže hurá, pojďme se vrhnout na samotnou knihu.



Něco málo k obálkám

Krvave chodby (Darren Shan) [CZ] obal Tunnels of Blood (Cirque Du Freak, #3)

Tunnels of blood... Hardbacková obálka z boje tentokrát nevychází s tak šílenou prohrou. Osobně se mi sice stále více líbí paperback, který mám i doma - je to taková ta typická Darren kultura, ale i hardback má něco do sebe. Sice je ta vampýrská potvora ošklivá, ale není to tak děsná. První z anglických obálek se mi celkem zalíbila, i když pořádně netuším, jestli je na obálce Darren nebo Murlough.

Tunnels of Blood (Cirque Du Freak, #3) Tunnels of Blood (Cirque Du Freak, #3)

No, do dneška jsem ani netušila, že existuje obálka, kde je Murlough. Otřesný Murlough. Strávila jsem asi půl hodiny na zemi. To jako vážně? Jako on měl být tlustý a tak podobně, ale vypadá spíš jako nějaký rváč, nemá ani ten svůj oblek a vlasy? Proboha, tuhle určitě ne. Nikdy. Ta vedle je o něco lepší, i když není nijak výrazná.

Tunnels of Blood (The Saga of Darren Shan, #3) Darren Shan und die dunkle Stadt 

Nebudeme předstírat, že Darren obálky jsou terno. Obě následující jsou sice jedna hrůza, ale alespoň se trochu trefily. Ta fialová pracka je celkem zajímavá (ale pozadí hrozné) a ten Creps s Darrenem vedle? No, k Hroozleyemu se vyjadřovat nebudu, ale alespoň se držej trochu knihy.

Circo dos Horrores - Túneis de Sangue  L'assistant du Vampire, Tome 3 : Jeux de sang 

Chyběla vám okřídlená lebečka moc? Tak jí opět přivítejte - tadááá! Nápad není tak strašný, ale ta lebka to prostě zabíjí. O těch zubech vedle raději ani mluvit nebudu - naprostý výsměch celé sérii.

Krvavé chodby (Sága Darrena Shana, #3)  Tuneli krvi (Saga o Darrenu Shanu - knjiga treća) 

A dostáváme se až na závěr této hrůzojízdy. Naši slovenští přátelé mají moc hezkou a decentní obálku - oproti těm hrůzám je to vítaná změna. A vidíte toho hip-hopera vedle? To je ale jenom vampýr Murlough, který si asi užívá přítomnost graffiti.

Hodnocení 

Už potřetí se setkáváme s poloupírem Darrenem Shanem, který se stal právoplatným členem noci poté, co vypil krev svému kamarádovi Samovi. Darren si užívá společnosti hadího chlapce Evry a vlastně se nemá až tak špatně. Vše se zvrtne teprve ve chvíli, kdy se v rodném městě pana Hroozlyho začnou objevovat mrtvoly vysáte do poslední kapky krve. Pan Hroozley se spolu s Darrenem a Evrou vydává do svého rodiště, aby učinil přítrž krvavému masakru. Co ale neví je to, že Darren a Evra se vydávají pátrat na vlastní pěst a všechny důkazy, které mají, směřují k tomu, že vrahem není nikdo jiný než pan Hroozley. Darren bude muset být hodně opatrný, aby neskončil navždy uvězněný v kanálech a neztratil dívku, na které mu záleží.

Po dvou prvních dílech už máte celkem slušnou představu o autorově stylu psaní. Krvavé chodby jsou závěrečným dílem z prvních třech, které bývají nazývány Upíří krev. Darren je pořád ještě malý, ale o něco chytřejší chlapec, který má před sebou velkou zkoušku. Autor nám přináší svůj osobitý styl. Knihu budete mít za chvíli přečtenou, ani nemrknete. Oproti prvním dvoum dílům se už začíná něco díl a autor nám přináší zpestření v podobě nové rasy - vampýrů. Oproti ostatním dílům se mi zdály chodby o něco slabší - nevím proč, ale celé to prostředí mi připadalo celkem dětinské. Korunu tomu nasadila Debbie Ruliková. Shan je známý tím, že nemá moc ženských hrdinek. Jedna se tu najednou objevuje - na což kniha trochu doplácí. I tak jsem si ale knihu užila a jak jsem řekla dříve, stává se kniha důležitým spojníkem mezi čtyřkou a dvojkou.

Darrenek je stále tím malým klučíkem jako v předchozích dílech. Pořád v něm zůstává ta klukovská duše, i když uplynulo už několik let. Místy mi Darren připadal až moc dětinský - to ale bude tím, že knihu čtu s odstupem. Ve své době byl pro mě Darren bohem. Velké plus autorovi za další scény s Evrou Fonem. Evra je postava, s kterou se dá dobře pracovat. O panu Hroozlym nemluvím - tenhle podmračený chlapík je v srdci naprosté zlatíčko a celou knihu okamžitě rozzáří. Chtěla bych pochválit přátelství mezi Darrenem a Evrou - je jednou z věcí, kvůli které se vyplatí si knihu přečíst. Třešničkou na dortu je postava vampýra Murlougha. Nechci moc prozrazovat, ale Murlough patří mezi tradiční typ Shanových postav. Šílený a zvrhlý. Oproti tomu Debbie Ruliková byla naprostým zklamáním. K upírům láska určitě patří, ale ve světě DS nemá moc co dělat. Tahle holčička je nevinná, naivní a slaďoučká - alias chutná přítelkyně pana Shana, jak by řekl Murlough. Pryč s ní.

Nebudu se opakovat, a tak řeknu jediné - nenechte se odradit prvními díly, které jsou o něco slabší než zbytek série. Od čtvrtého dílu se série pomalu rozjíží. Když už nic jiného, tak si ji přečtěte kvůli celé upírské mytologii - je o hodně lepší než ta ze Stmívání.

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Vypadá to dobře :). Darrena jsem kdysi četla a možná se na něj vrhnu znovu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda jsem spíš četla první dva díly a potom jeden předposlední, tak... :D.

      Vymazat