pátek 8. března 2013

Recenze - Wounded

WoundedAnotace

Válka mi vzala úplně všechno. Mou rodinu. Můj dům. Mou nevinnost. V zemi strádající válkou a hospodářskou krizí má mladá osiřelá holka jako já  jenom málo možností jak přežít. A tak dělám to, co musím - abych přežila a neumřela hlady. Snažím se nemyslet na to, jaký to má dopad na moji duši. Mé srdce je prázdné a můj život? Tvrdý.  

Jednou z věcí, které jsou v mém životě nemožné, je láska.

A pak potkám JEHO.

Válka je peklo. Vyrve z člověka pořádný kus duše a nutí vás dělat věci, které se od vás ve válce vyžadují. Žijete ve strachu, s pocitem viny a nočními můrami. Pokud jste to sami nezažili, tak nemůžete pochopit. Válka nenechává žádné místo na lásku, něhu nebo jemnost. Musíte být tvrdý, uzavřený a připravený bojovat v každý moment každého dne. Stačí jedna nepatrná sekunda, kdy se nesoustředíte - a jste mrtví.

Jediná věc, která mne může zachránit, je ONA.

Proč jsem si knihu vybrala

Upřímně? Tuhle knihu jsem si vybrala jenom kvůli anotaci. Když jsem zahlédla nějaké ty blog tours, které se pořádaly, žádná kniha mne mimo tuhle nezaujala. A tak jsem se bláhově přihlásila a pustila se do knihy.. No, pěkně jsem se přepočítala.

Něco málo k obálce

Obálku jsem si hned na první pohled zamilovala. Ke knize se rozhodně hodí - můžete na ní vidět dva hlavní hrdiny - Raniu a Huntera. Už podle ní jsou tu jisté známky, že kniha nebude jenom nějaký ten příběh z války.  Za mne rozhodně palec nahoru.

Hodnocení

574982_10151369223373558_936894220_n_largeRania se narodila přímo doprostřed války v Iráku. Rodiče jí zemřeli a ona zůstala sama pouze se svým bratrem a tetou. Jako starší ze sourozenců připadla starost o jídlo a ostatní důležité věci na ní. Během krátké potyčky s americkým vojákem musí Rania čelit hrůznému výjevu - americký voják postřelí jejího bratra a Rania v sebeobraně střílí. Hrůza ze smrti se jí vrývá hluboko do paměti a zůstává ještě dlouho poté. Ve městě, kde je nedostatek potravin a je zázrak získat práci, se Rania snaží protlouct jak jen to jde. V zoufalé situaci je dohnána k tomu, aby se začala živit prostitucí. Z křehké dívky se stává Sabah, sebevědomá a krásná žena, která umí dát mužům to, co chtějí. V hloubi duše se za sebe Rania ale hluboce stydí a se skrývanou nenávistí pozoruje to, čím se stala. V tu chvíli na scénu vstupuje Hunter, americký voják, který si jede odsloužit poslední týdny v armádě. Kdyby jen věděl, co ho čeká... Při přestřelce je hluboce postřelen a je naprostý zázrak, že vůbec přežil... Co se stane, když se ve chvíli největší nouze dají dohromady dva naprosto odlišní lidé, potažmo nepřátelé? Nehledě na to, že se ani nedomluví....

Tumblr_mf3fo2vbzw1qa6hruo1_400_largeAutorka nám přináší příběh z naprosto neobvyklého prostředí - odehrává se přímo v centru irácké války. Jasinda Wilder vsadila na drsné prostředí a na to, že příběh bude silný a dojemný. To se jí celkem povedlo - obyčejní lidé si hrůzy války vůbec neumí představit. Velmi mne zaujala Rania, která řeší problém mnoha iráckých dívek - aby vůbec přežily, musí se živit prostitucí. Autorka zde tento problém otevřeně řeší, stejně jako násilí páchané na ženách a jaké to má všechno důsledky na ženskou psychiku. Pokud se ale těšíte na válečný příběh, tak vás zklamu. Nějaké ty prvky a prostředí tu samozřejmě jsou, ale valnou část celého děje zabírá celkem detailní popis sexuálních zkušeností a praktik ve stínu palby. Pokud tedy nevyhledáváte erotické romány, tak po Wounded ani nesahejte. Osobně se mi stalo to samé - nějak jsem o této stránce knihy netušila, a pak jsem byla celkem dosti překvapena.

“There’s more, Rania,” I say in Arabic. “More than just sex.”  “Not for me.” “There is caring. There is…” I search for the right words in her language, “…there is wanting, but with the heart and also the body.

154724_187252278081831_890965210_n_largeOba dva hlavní postavy si zamilujete a budete s nimi jen soucítit. Jsou bezprostřední, realističtí. Jejich životní osudy vás hluboce zasáhnou a budete jenom rádi, že se tohle nestalo vám. Obdivuji Raniu za její odvahu, kterou během celé války prokázala, Na její postavě můžeme vidět naprosto odlišné kulturní prostředí a chování, které muslimové mají. Oproti tomu Hunter je typický američan, kterému válka vzala všechny iluze, ale i přesto brání to, co miluje.

Wounded je silný příběh, který čtenářům dává naději a ukazuje hrůzy války. Pokud hledáte nějakou větší akci než ve Fifty Shades of Grey, pak šáhněte po Wounded. Hlavní hrdinka si vás získá a možná i trochu lépe pochopíte ženskou mentalitu v muslimských zemích.

Celkové hodnocení:  82,5 %

Wounded jsem obdržela v rámci Blog tour Jasindy Wilder.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

3 komentáře :

  1. No, vypadá to zajímavě:) a celkový hodnocení na GR není vůbec špatný! když ten to-read list je tak MOC napěchovanej :(

    OdpovědětVymazat
  2. Ouch, no tak tohle teda vypadá zajímavě...

    OdpovědětVymazat