pátek 28. června 2013

Recenze - Cesta věčnou nocí

Cesta věčnou nocí (Nebe, #2)Anotace

Od chvíle, kdy se Árie dozvěděla o smrti své matky, uplynulo už několik měsíců. I Perry už je nějakou dobu Krvepánem a dívka o něm nemá žádné zprávy. Nyní se však mají znovu setkat. Po tomto okamžiku oba nesmírně touží, a skutečně jsou naplněna všechna jejich očekávání. Tedy aspoň zpočátku. Bývalá Osadnice však není Perryho druhy přijata nijak laskavě a kmen se začíná bouřit. Éter bouří každým dnem víc a víc a jediným příslibem bezpečí je Poklidná modř. Je však tento bezpečný přístav skutečný?

 Proč jsem si knihu vybrala

Pod nekonečnou oblohou jsem zhruba před rokem zhltla jako malinu. Propracovaný příběh, zajímavé postavy a originální umístění děje. Proto jsem byla hodně zvědavá na pokračování této dystopické trilogie. Kdo by nebyl, že?


Trailer



Něco málo k obálkám

Through the Ever Night (Under the Never Sky, #2)Through the Ever Night (Under the Never Sky, #2) 

Cesta věčnou nocí má velmi specifické obálky, které se povětšinou točí okolo postavy plus úterické krajiny. Naše obálka první části je oproti originálu trochu pozměnená. Myslím, že si grafik celkem pěkně poradil, v rámci možností. Nejvíce mne zaujala však právě obálka anglického originálu - Perry v rozhalence je vážně sexy. Druhá originální obálka je také velmi povedená - pěkné vyvážení barev skvěle ladí s fontem písma.

Bajo la noche eterna (Bajo el cielo eterno, #2)De eindeloze nacht (Under the Never Sky, #2) 

O něco méně povedená už je španělská obálka, kde moc neladí rudý rámeček. Nic ale nemá na podivného holandského Perryho s fialovým obojkem. Vážně... Co to je?

Hodnocení

Po katastrofální návštěvě Lusku uplynulo už několik měsíců a Árie se začíná pomalu vzpamatovávat ze smrti své matky. Po šokujícím zjištění o vlastním původu nemá Árie moc možností - musí se vydat hledat Poklidnou mod, aby od Osadníků dostala nazpět synovce svého milého - Talona. Dlouhé putování jí tak opět zavádí zpět ke kmenu Tideů, kde vládne Perry. 
Perry se stal Krvepánem a po smrti svého bratra je potřeba sjednotit kmen a připravit ho na stále četnější éterové bouře. 
 Po příchodu Árie se ale vše mění - bývalá Osadnice není mezi Tidey vítána a jedinou ochranou jí může být Perry, který je rozpolcen mezi povinností ke kmeni a láskou k ní. Dokáží oba milenci vyřešit nastávající problémy, přežít éterové bouře a najít Poklidnou modř?

Cesta věčnou nocí je pokračováním knihy Pod nekonečnou oblohou z pera Veronicy Rossi. Vzhledem k větší objemnosti druhého dílu byl rozdělen na dvě části. Cesta věčnou nocí je první částí druhého dílu z dystopické trilogie. Děj je vyprávěn z pohledu obou hlavních hrdinů, kteří se střídají vždy po kapitole. Kniha je velmi čtivá a rychle uběhne. Samotná zápletka je vcelku akční a rozhodně nenudí. Menším problémem by mohlo být rozvržení světa - pokud jste se neorientovali v prvním díle, budete mít trochu problémy. Přesto si myslím, že je Cesta věčnou nocí velmi osobitým a pěkným pokračováním, které nadchne všechny milovníky dystopických příběhů. Hrdinové jsou uvěřitelní a čtenář se s nimi skvěle ztotožní. Zpestřením je také příběh vedlejších postav, a to Roara a Liv, o kterých byla zmínka už v prvním díle.

"Kdyby krása měla zvuk, tohle by byl on."

Árie je sympatická a odvážná hrdinka, která se nenechá ničím vystrašit a bojuje za dobro, v které věří. Pro své milované by udělala prakticky cokoliv a ačkoliv je rozpolcena mezi svým původem Osadnice a Outsidera, snaží se využít výhod obou. Navíc je Slyšící, což je velmi ceněná schopnost mezi Outsidery.

 Jejím protějškem a pravým opakem je Perry, Krvepán Tideů, který musí převzít otěže po svém bratrovi Valem a ujmout se vedení kmene. To není vždy snadné, protože tu máme další postavy, které mají vlastní hlavu a nedokáží překousnout Perryho přátelství s Árií. Mimo tyto dva potkáváme také staré známé,  jako velmi sympatického Roara či Uhlíka, zázračné dítě, které umí ovládat éter.

Cesta věčnou nocí je velmi obstojným pokračováním knihy Pod nekonečnou oblohou, kterou vydal Knižní klub loni v létě. Kniha zaujme fanoušky neobvyklých dystopických příběhů se zajímavými hrdiny a neočekávanými zvraty. Na druhou polovinu druhého dílu se můžeme (dle slov redakce) těšit zřejmě na konci roku 2013.

Celkové hodnocení: 80 %

Děkuji nakladatelství Euromedia Group za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :