neděle 22. září 2013

Recenze - Buzíčci

BuzíčciAnotace

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře.

Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.

A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

Proč jsem si knihu vybrala

O podobná témata se zajímám od té chvíle, co jsem přečetla Boy meets boy od Davida Levithana. To byl takový poháněcí mechanismus, který mi "otevřel oči". BmB mne doopravdy bavil, a tak jsem využila příležitosti si přečíst i něco z pera českého autora. Od Jana Folného jsem nikdy předtím nic nečetla, a tak byli Buzíčci mojí premiérou. 

Něco málo k obálce

Obálka je vážně povedená, v jednoduchosti je krása. Skvěle vystihuje pravou podstatu knihy.

Hodnocení

Untitled | via TumblrJak už název napovídá, hlavními hrdiny celé knihy jsou homosexuálové. V 11 povídkách se setkáváme s různými životními situacemi těchto mužů, které se různě prolínají a společně tak tvoří skládačku, která nám podává obraz o "Praze plné buzíčků". Ať už se jedná o mladého pornoherce a jeho vietnamského kamaráda, který je do něj beznadějně zamilován či fotbalovou superhvězdu z Moskvy a jeho stejně známého přítele zpěváka.

Buzíčci jsou sbírka povídek z pera českého spisovatele Jana Folného. Autor v krátkých povídkách velmi čtivě seznamuje čtenáře s homosexuální částí pražského obyvatelstva a jejich problémy a radostmi. Příběhy jsou sice poměrně krátké, ale o to zajímavější a poutavější. Autorovy hrdinové pocházejí z různých sociálních i věkových vrstev, a tak je celá kniha velmi rozmanitá a pestrá. Jan Folný se nevyhýbá ani ošemetnějšímu tématu sexu mezi homosexuály, což je celkem odvážný krok na poli naší literatury. 

Je mi třicet let a sedm dní.
A nespáchal jsem sebevraždu na svoje narozeniny.

Untitled
Hrdinové povídek jsou každý z jiného těsta a každý si určitě najde toho svého oblíbeného gaye. Máte rádi mladé a drzé muže, kteří si o sobě hodně myslí? Žádný problém, hrdina povídky Buzíčci tu je pro vás. Nebo snad raději mlčenlivého gentlemana? I pro vás se jeden najde. Všechny postavy jsou velmi reálné a čtenář se s nimi může velmi lehce ztotožnit. Řeší lidské i partnerské problémy a prostě jsou až děsivě normálně normální.

Buzíčky bych doporučila všem milovníkům oddechové literatury, kteří mají rádi příběhy ze života a nebojí se zkusit něco trochu odlišného. Věřím, že vás kniha nadchne stejně jako mě a trochu vám rozšíří obzory v krajích, které stále nejsou příliš oblíbené. Což je škoda, protože všichni jsme přeci lidé, ne?

Celkové hodnocení: 82 %

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Asi ťa neprekvapí, že by som si knihu rada prečítala, čo? :D Ale inak moc pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už takhle mám dost dlouhej seznam toho, co si chci přečíst, takže "dík" za další titul na seznam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem si téhle knížky všimla před nějakým časem, uvažovala jsem, že si ji přečtu, a tahle recenze mě definitivně přesvědčila, že bych to měla udělat. =)

    OdpovědětVymazat
  4. Fájn, tak přesně tohle byla jedna z mála knih, která mne nadchla už jenom názvem. :D A díky této recenzi mi na seznam nepřibude jen jedna kniha, ale rovnou dvě, protože když se se podívala na internetu, o čemž že je boy meet boy, věděla jsem, že i tuhle knihu musím přidat na list. :D Proč já jsem tímhle tématem tak posedlá? :D

    OdpovědětVymazat