sobota 21. září 2013

Recenze - Lovkyně snů: Vstříc temnotě

Vstříc temnotě (Lovkyně snů, #2)Anotace

Některé noční můry nekončí… Zvlášť když se nechtěně dostáváte do snů druhých…

Jmenuju se Janie. Je mi teprve sedmnáct, ale skutečnost pro mě začíná být horší než sny.

Na Fieldridgeské střední škole se dějí znepokojivé věci. Přesto nikdo nechce promluvit a ani vyšetřování nikam nevede. Co je však ještě horší, začínám odhalovat pravdu o sobě a o mých schopnostech - a ta je pochmurná. Vážně, krutě pochmurná…

Proč jsem si knihu vybrala

Série se skvělým nápadem, který se v prvním díle příliš nevyvedl. Rozhodla jsem se této sérii dát ještě šanci, přeci jen kniha o snech si to zaslouží. A nemám ráda nedočtené série. Vážně né. Navíc jsem si ještě chtěla počíst o Calebovi (ehm... okay, Cabelovi). 


Něco málo k obálkám

Fade (Dream Catcher, #2)Pudar (Fade) - Wake Series Book 2

Obálky k této sérii jsou víceméně velmi povedené a hodí se i k ději, takže není nač si stěžovat. Naše obálka pokračuje v podobném duchu jako ta první a sladění barev se mi moc líbí. Na originál to sice nemá, ale to nevadí. Kreslená zelená verze není tak pěkná jako její kolega vlevo, ale svoje kouzlo určitě má.

Fade (Dream Catcher, #2)Fade

Ahoj máničko na obálce... No, vůbec netuším, co jsi zač, ale odhaduji, že nejspíš Cabel. Model není až tak špatný, ale celkově mi ta kompozice šedé a zelené neladí. A pak tu máme blond slečnu s jakýmsi podivným pozadím. Nejsem si jistá, ale slečnu jsem už někde viděla.. No, mohlo to dopadnout hůř.

Hodnocení

hobby | via TumblrSedmnáctiletá Janie má pocit, že její sny se stávají pomalu ale jistě realitou. Je Lovykní snů, což znamená, že má možnost nakukovat do snů ostatních lidí a případně je měnit. Tento "dar" se ale čím dál víc stává nepříjemným břemenem, který mladou dívku připravuje o zbytky sil a rozumu, které ještě má.

Navíc začala pracovat pro agenturu, která chytá zločince a Janiin dar by jim mohl být velmi prospěšný. Na střední škole, kam Janie chodí, prý řádí sexuální delikvent, který zneužívá mladé dívky. Dokáže Janie přijít záhadě na kloub a výtržníka objevit, než bude příliš pozdě?

Vstříc temnotě je druhým dílem z trilogie Lovkyně snů z pera Lisy McMann. Kniha už na první pohled zaujme zvláštním stylem psaní, který Lisa využívá. Tato zvláštnost nemusí sednout každému, určitě si ale najde své fanoušky. Stejně jako v předchozím díle, i zde se vše točí kolem schopnosti hlavní hrdinky. Nápad je to skvělý, zpracování už trochu pokulhává. V tomto díle se autorka zaměřuje především na sexuální zneužívání ve vztahu učitel-studentka. Výběr jazykových prostředků mi místy přišel až přehnaný, hlavní hrdinka mluvila občas jako robot a pochybuji, že by takhle strojeně mluvila i v reálném životě. Místy mi kniha přišla až nevhodná pro věkovou skupinu, pro kterou je určena. Sexuální scény mi většinou nevadí (i když o samotný sex tu až tak ani nešlo), ale v kombinaci se stylem a postavami jsem byla občas mírně znechucená.

"To vypadá dobře, slečno Hannaganová," řekne tiše.

Jenže se nedívá na její sloučeninu, která vesele bublá na hořáku.
Jak je skloněná, civí jí za výstřih.

Dostáváme se k hrdinům. Hlavní hrdinka se na můj názor chovala občas až příliš dospěle a naivně. Janie sice byla samostatná a díky své matce se musela naučit spoléhat se sama na sebe, ale všechno má své meze. V tomto díle se musí vyrovnat s krutou pravdou, která doprovází její úžasné schopnosti.

UntitledNo, nevím... Přirovnala bych jí k "jeptišce", která se snaží až příliš... Janiin přítel Cabel je totálně nevýrazný kluk, kterého si budete pamatovat snad jen kvůli jeho neobvyklému jménu. Vlastně počkat! Ještě jeho žárlivé výstupy.

Lovkyně snů je kniha s úžasným potenciálem, který nebyl plně využit. Bohužel. Určitě si ale najde své fanoušky díky svému neobvyklému a čtivému stylu psaní a zajímavé zápletce. Po dočtení jsem byla mírně zmatená a znechucená, to ale neznamená, že se vám kniha nebude líbit. Třeba právě naopak.

Celkové hodnocení:  70 % 

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tento diel sa mi páčil zo série najviac 8)
    Ale tiež si myslím, že to má dosť nevyužitý potenciál skvelej témy. 1. diel bol taký priemerný, 3ka bola absolútne o ničom, ako dlhý epilóg, to som bola sklamaná. Ale celkovo som rada, že som si sériu prečítala 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se nejvíc líbil první díl, ale máš pravdu, kniha má nevyužitý potenciál a to je škoda. Četla se celkem lehce, ale třetí díl asi číst nebudu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som prečítala všetky tri a povedala by som, že kvalitou išli stále dole a dole.
    Asi sa zhodneme všetci, že suprový nápad-ale pekne odfláktnutý. Je na to až škoda papiera. Obaly to má naozaj krásne. To jedno musím súhlasiť,kiežby aj vnútrajšok stál za niečo

    OdpovědětVymazat