pondělí 30. září 2013

Recenze - Světová válka Z

Světová válka ZAnotace

Díky tomu, že pracoval pro Poválečnou komisi Organizace spojených názorů, měl Max Brooks přístup ke všem, kteří se podíleli na vítězství. Zatímco zpráva pro Spojené národy byla pouze shrnutím strohých faktů, zde nám jeden z jejích hlavních autorů předkládá nesčetné množství výpovědí barvitě a autenticky popisujících dramatické příběhy, které se odehrávaly v době války, před i po ní. 

Doktor Kwang Jing-šu, čínský lékař, který vyšetřoval "Pacienta Nula", Paul Redeker, autor kontroverzního "Oranžového plánu", k těm všem se Brooks dostal a mluvil s nimi. Setkal se s více aktéry války než jakýkoliv jiný člověk. zaznamenal svědectví veteránů z bitvy u Yonkers, japonských "novodobých samurajů" a lidí, kteří dokázali přežít v Evropě ve středověkých hradech. Autorovi se také podařilo zachytit plný dopad politických a sociálních změn, které s sebou válka přinesla. 

Znepokojující výpovědi obsažené v této knize vyžadují po čtenáři určitou dávku odvahy. A sám Brooks říká, že už se nemůže schovávat za číselné a emocí prosté informace z oficiální zprávy. Je načase se postavit hrůzám Světové války Z tváří v tvář.


Proč jsem si knihu vybrala

V nedávné době šel do kin stejnojmenný film, který byl natočen na základě této knihy. Trailer vypadal hodně dobře, do kina jsem se ale bohužel nedostala, a tak jsem si tedy nejprve chtěla přečíst předlohu. Většinou je to lepší.

Trailer (filmový)



Něco málo k obálkám

World War Z: An Oral History of the Zombie WarWorld war Z. La guerra mondiale degli zombi

Naše obálka je v podobném stylu jako ta originální - jednoduché hnědé pozadí s černým názvem. I když to vypadá hodně jednoduše, ke knize se tenhle styl přesně hodí. Její bílá sestra není vůbec špatná. Italská obálka je oproti nim trochu zvláštní - podivné postavy na zvláštně šedém pozadí - co to má být?

Hodnocení

World War ZPlaneta Země stojí před válkou, jaká nemá období. Po celém světě se objevují první Vzplanutí, která se šíří rychlostí moru. Z nakažených se stávají chodící mrtvoly, zombie, kteří jsou prakticky neporazitelní. Jejich velkou výhodou je početní převaha - stačí jediné kousnutí a může se z vás také stát chodící mrtvola. Nic je nezastaví, jsou schopni žít prakticky kdekoliv, dokonce i pod vodou. Lidstvo má na kahánku. Spolu s autorem vám bude představena historie války se zombií přímo z terénu.

Světová válka Z je samostatná kniha bez série z pera Maxe Brookse. Autor čtenáře pomocí velmi osobitého stylu seznamuje s obsáhlou historií války se Zetky (jak říká zombiem). Kniha je rozdělena do několika částí - stádium před, během a po válce. Díky tomu získá čtenář komplexnější pohled na celý konflikt. Děj je vyprávěn ve formě rozhovorů s různými lidmi, kteří válku na vlastní kůži zažili a odehrává se na různých místech celé planety. Jak už to ve válce bývá, je příběh nepřibarvený, realistický, místy dokonce nechutný a krutý. Světová válka Z není kniha pro slabší povahy, autor se konfliktům a boji nevyhýbá, spíše naopak. Akce a napětí rozhodně nechybí.


"Nenechám je, aby tě dostali. NENECHÁM JE, ABY TĚ DOSTALI!"


Amazing movie <3 I recommend! :))
Díky celkové rozmanitosti postav a koncepci příběhu si čtenář mezi hrdiny nemůže moc vybírat - autor nás s charaktery seznamuje jen povrchově a zaměřuje se spíše na jejich přínos ve válce. Velkým plusem je ale reálnost postav - hrdinové se chovají velmi lidsky a dle očekávání. V příběhu tak nevznikají hluchá místa, která by vznikla nějakým nesmyslným chováním. A pak tu máme Zetka - obávané nemrtvé. Samotní zombíci jsou hodně děsiví - prakticky nic je nezastaví a neustále se množí. A krasavci to taky nejsou. Bez nich by ale celá kniha stála za sterou belu, a tak nad nimi musíme přimhouřit oko a užívat si hororovou atmosféru.

Světovou válku Z bych doporučila všem milovníkům akčních válečných románů, okořeněných nějakou tou oživlou mrtvolou. Autorův styl vás dozajista uchvátí. Kniha je koncipována jako kniha výpovědí - začíst se do ní tedy může být krapet obtížnější a nemusí to sednout úplně každému.

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Čeká na mě na nočním stolku už asi tři měsíce, ale já nejsem schopná jí ani otevřít :/

    OdpovědětVymazat