čtvrtek 23. ledna 2014

Recenze - Rozkoše zimy

Rozkoše zimy (Rozkoše, #1)Anotace

Reportérka Abbie Marshallová potřebuje uniknout z Hondurasu a její jediná šance je soukromý tryskáč s hollywoodskou hvězdou na palubě. Letí domů s irským hercem Jackem Winterem – notorickým sukničkářem a vůbec postrachem společnosti. Poté, co letadlo ztroskotá v odlehlém deštném pralese, jsou nuceni bojovat o přežití, a Abbie za Jackovou image filmové hvězdy zachytí záblesky komplikované povahy. A čím víc ho poznává, tím víc cítí, že působí na nějakou její niternou potlačovanou stránku... 

Abbie po návratu k normálnímu životu nemůže zapomenout, co se mezi nimi stalo. Její úsilí pochopit své trápení ji vede rovnou zpátky k Winterovi, který je právě tak posedlý jí. Ale pokud spolu mají vstoupit do vztahu, Abbie ví, že musí přijmout jeho skryté touhy… a uznat svoje vlastní. Už ji nezajímá nic jiného, než jejich opojné milostné dobrodružství a Abbie se nechává vtahovat hloub do Winterova temného srdce – a tajemství, které může všechno zničit…


Proč jsem si knihu vybrala

V poslední době jsem dostala nějak chuť zkoušet nové věci a u téhle knihy mne zaujala především zápletka, která se zčásti odehrává v džungli. Znělo to exoticky, a tak jsem jsem po ní sáhla. Pomohla tomu i decentní obálka v příjemných barvách. A jak sem se s ní nakonec poprala? Uvidíte sami. 

Něco málo k obálkám

The Pleasures of Winter (Pleasures, #1)L'iniziazione

Upřímně? Ze všech tří designů se nejvíc přikláním k tomu našemu. Česká obálka je decentní, kombinace barev je příjemná pro oči a celkově se k příběhu nejvíc hodí. Neříkám, že peříčko na černém pozadí je úplně špatné. To ne, k Rozkošům zimy se to i hodí, ale nějak mi to nesedí. A obálka vpravo? Nevím přesně proč, ale kombinace náhrdelníku a "plastové panny" mi nijak moc nesedl. Raději ne.

Hodnocení

😏
Abbie Marshallová je reportérka, která se právě vrací z Hondurasu, kde sbírala materiál na nejnovější reportáž. Její práce ale není tak bezpečná, jak si někdo může myslet, a tak jediná možná záchrana před jistou smrtí vede přes soukromé letadlo známého amerického herce a lamače dívčích srdcí, Jacka Wintera. Krátce po vzletu ale potká letadlo neštěstí - pilot dostane infarkt a jen díky velkému štěstí se podaří Abbie, Jackovi, jeho agentovi a nejlepšímu kamarádovi Kevinovi přežít.

Je tu ale jiný problém - ztroskotali uprostřed honduraské džungle. Cesta za záchranou bude dlouhá a není nic horšího, než jí strávit s někým jako je Jack Winter. Dokáže tahle irská sexy hvězdička probudit v konzervativní Abbie chtíč, o kterém dosud netušila?

Rozkoše zimy jsou samostatně stojícím románem z pera Evie Hunterové, což je pseudonym dvou irských spisovatelek - Caroline McCallové a Eileen Gormleyové. Kniha sice patří do série Rozkoší, skládající se ze tří knih, dějově ale nijak nenavazuje, a tak je možné ji číst i samostatně. Už ze samotného názvu je jasné, že se jedná o erotický román, a tak ke knize také musíme přistupovat. Samotná anotace sice slibuje dramatický začátek v džungli, kde se hlavní hrdinové nekontrolovatelně sblíží. A realita? Část odehrávající v džungli patřila mezi nejnudnější věci z celé knihy. Místy působila až nereálně a měla jsem velký problém se jí prokousat. Po tomto strastiplném začátku ale začíná celkem zajímavý, i když místy klišoidní příběh, který čtenářům přibližuje, jak to funguje na D/s scéně (pro ty, kteří netuší - Dominant/submisiv). Čtenář si tak může vychutnat nespočet erotických scén, okořeněných praktikami z BDSM (například výprask, pouta a podobně). Silnou stránkou celé knihy je ale i zápletka, která řeší i další věci, nejen sex.

Znovu se mu uvelebila v náručí. Nevěděla proč, ale z nějakého důvodu mu věřila.

Jak jsou na tom hrdinové? Hlavní ženskou hrdinkou je Abbie, reportérka, která přináší reportáže z rizikových míst světa (například záležitost obchodu s lidským masem a podobně), takže se není čemu divit, že si získala odpůrce, kteří by se jí rádi zbavili. Abbie sice na první pohled působí jako upjatá dívka, zasnoubená za nudného vědce Williama, ale po setkání s Jackem Winterem nám ukazuje i svou temnější stránku, která touží po výprasku.

His and only HisJack Winter je jejím přesným opakem - je slavný, bohatý a sexy. A navíc má roztomilý irský přízvuk. Oba hrdinové spolu kontrastují, což dodává příběhu tu správnou rovnováhu. Autorky neopomněly ani vedlejší postavy. Nejzajímavější je rozhodně Jackův nejlepší kamarád Kevin, který Jackův nanebesahající šarm nahrazuje vtipnými poznámkami. Nesmíme opomenout ani Abbiinu nejlepší kamarádku Kit, která mi kdovíproč silně připomínala hipísačku. Postavy v celkovém kontextu působily celkem uvěřitelně, což je další silná stránka celé knihy.

Dostáváme se k tomu, co se mi během čtení honilo hlavou a jak se mi nakonec celé dílo líbilo. No, jak jsem se již zmínila, od té džungle jsem měla celkem velká očekávání. Nebudu tu nijak spoilerovat, a tak jen řeknu, že i přes menší průzkum na Googlu se mi pár věcí zdálo přehnaných, až nereálných. Je to škoda, protože i když je kniha z velké části jen o sexu, džungle by mohla být hodně zajímavým zpestřením. Moc se mi líbilo přiblížení celé té D/s scény a toho, jak to tam přibližně funguje. Nikdy jsem se o tohle téma příliš nezajímala, ale bylo fakticky zajímavé si o tom něco přečíst. A i přesto, že je to z velké části klišé, se mi to celkem líbilo.

"Co ten ošklivý Dom udělá teď? Použije kůži, bič nebo cep?"

Rozkoše zimy bych tedy doporučila všem milovníkům erotických románů, kteří si chtějí zpestřit svůj to-read list a rádi by se dozvěděli něco o BDSM. Kniha je skvělým společníkem na nudné odpoledne, a i když není zářným příkladem něčeho nového a originálního, minimálně si u ní odpočinete a občas i zasmějete.

Konečné hodnocení:  75 %

Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit na jejich webových stránkách ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :