pátek 20. června 2014

Recenze - Prozření Mary Dyerové

Prozření Mary Dyerové (Mara Dyerová, #1)Oficiální anotace

Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. 

Může. 

Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. 

Nemýlí se. 

A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. 

Plete se.


Proč jsem si knihu vybrala

Na Maru Dyerovou mne nalákal zejména její knižní trailer, který je naprosto psychopatický a neuvěřitelný. Po přečtení anotace jsem byla ještě zvědavější. Poté, co jsem viděla i obálku, jsem měla naprosto jasno. Mara Dyerová totiž má samé skvělé recenze a s negativními názory jsem se skoro nesetkala. Tudíž jsem se rozhodla vyzkoušet ji na vlastní kůži. 

Trailer



Něco málo k obálkám

The Unbecoming of Mara Dyer (Mara Dyer, #1)Неподобающая Мара Дайер (Мара Дайер, #1)

No není to nádhera? Máme stejnou obálku jako originál, který je dokonce v několika barevných odstínech (viz obálka vlevo). Nemám slov. Ani ruská obálka vpravo není vůbec špatná, vůbec by mi v knihovničce nevadila.

abyss of the disheartened : V Art Print by Heather Landis | Society6Hodnocení

Mara Dyerová se probudí v nemocnici, bez jakýchkoliv informací o noci, kdy zemřeli její kamarádi. Ona jediná přežila. Vyrovnat se s takovou událostí není nic lehkého, a tak se Mara i s rodiči stěhuje. Nová škola, nový začátek, nová identita. Nová Mara. Stíny minulosti ji ale neustále pronásledují. Jsou to jen halucinace nebo realita? Navíc se seznamuje s tajemným krasavcem Noahem Shawem, který se chová, jako by Maru už dávno znal. Jaké temné tajemství se skrývá za tím vším? Rozdíly mezi realitou a iluzí se stírají... Co je vlastně pravda?

Prozření Mary Dyerové je prvním dílem z plánované trilogie z pera Michelle Hodkinové. Už ze samotné anotace je jasné, že se příběh ponese v temném, lehce hororovém duchu. A nejen to, Mařiny halucinace (či snad reálné vzpomínky?) a vidiny podporují celou tu schizofrenní atmosféru, která je pro tuto knihu tak příznačná. Příběh má rychlý spád a je velmi čtivý. Nechybí ani akce, která příběh velmi zrychluje. Autorka neopomněla ani romantickou linku mezi hlavními hrdiny, která se pěkně rozvíjí. Není to však nijak násilné, spíše to dotváří celý děj. Michelle Hodkinová vše zakončuje šokujícím finálem, které čtenáře absolutně vykolejí a nechá ho lapajícího po dechu zírat do prázdna. 

Dívala jsem se na ten osamělý obrázek a žasla, jak na něm vypadá vážně. Hlavně v porovnání s tím, jak se křenila ve škole naposledy, co si ji pamatuji živou. Nevím, jak vypadala na pohřbu.

Rakev byla zavřená.

NoahHlavní hrdinka Mara Dyerová je velmi komplikovaná osobnost, která navíc trpí občasnými halucinacemi. Dává si za vinu to, co se stalo v onom domě. Pocit viny ji neustále doprovází, a ona se s tím musí naučit žít. Mara je sympatická hrdinka, která mi vůbec nelezla na nervy (palec nahoru). Je to silná osobnost, která se snaží za každou cenu pochopit to, co se vlastně oné noci stalo. S tím jí pomáhá Noah Shaw, s kterým se seznámí na nové škole. Noah je tvrdý oříšek. Na veřejnosti se chová jako typický playboy, je v tom ale něco víc. Autorka nezapomíná i na vedlejší postavy, kterým dává nějaký ten prostor. 

A co moje pocity ze čtení této knihy? Přiznám se, Mara Dyerová mne pořádně vyděsila. Rozhodně nedoporučuji číst v noci, protože jsem se poprvé v životě u knihy bála. Bylo mi špatně. Autorka je ale fantastická vypravěčka, která dokázala onu hororovou atmosféru vykreslit naprosto perfektně. A ten konec? Měla jsem chuť s knihou někam praštit a okamžitě se rozeběhnout pro další díl. Protože tohle se nedělá. První díl by měl prodat celou sérii. A víte co? Podle mě se to Prozření Mary Dyerové rozhodně povedlo. Jako třešničku na dortu bych chtěla poukázat na božské zpracování knihy - ten sametový povrch je vážně boží.

Prozření Mary Dyerové bych doporučila všem milovníkům tajemných příběhů, kterým nevadí kapka halucinací a vyšinutá hlavní hrdinka. 

Celkové hodnocení: 95 %

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:

6 komentářů :

  1. Tu knihu musím mít! :) Recenze mě pořádně nalákala, hlavně tím, že si se poprvé u knihy bála. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vendeo úplně úžasná recenze, na knížku jsi mě ještě víc nalákala!!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla nedávno, ale po tvé recenzi bych si jí klidně přečetla znova. Mara mě bavila a určitě si přečtu i další díly.

    OdpovědětVymazat
  4. Řeknu ti, úplně jsi na knihu navnadila. Já už ji mám doma od doby, kdy Cathy z Mezi nebem a peklem měla týden s Mary Dyerovou, ale ještě jsem se do ní nepustila. Vážně to mám hororový nádech? Já už se u knihy dlouho nebála :))

    OdpovědětVymazat
  5. Thanks very interesting blog!

    Have a look at my web page: buy cheap viagra online

    OdpovědětVymazat