čtvrtek 26. června 2014

Recenze - Tak trochu jiná

Tak trochu jiná (Tak trochu jiná, #1)Oficiální anotace

Dez je obyčejná slušná holka, která poslouchá rodiče i učitele a snaží se zůstat nenápadná. Teprve až zachrání Caleba ze stříbrné klece, dozví se od něho, jaká opravdu je a co se v ní skrývá. Nyní v Dezině nitru žhne temnota a ani Caleb, ostatní spřízněnci či nepřátelé nemůžou být dost připravení na to, co rozpoutá.

Proč jsem si knihu vybrala

Miluju tygry. Kniha mne zaujala hlavně podle anotace, protože se hlavní hrdinka dokáže měnit v tygra. Už od Tygrova prokletí jsem si tyhle velké čičiny zamilovala, a tak jsem nehodlala zahodit příležitost a přečíst si i tohle. Navíc jsem další díly knihy zahlédla i na NetGalley, tak to pro mne byla jasná volba.



Něco málo k obálkám

Otherkin (Otherkin, #1)

Pokud porovnám originální obálku s tou naší, tak se mi asi víc líbí ta naše. Ne že by ta originální byla nějak špatná, ale Desdemona mi na ní přijde daleko umělejší než na té naší. Ladění do černé není vůbec špatné, ale modelka to prostě zabíjí.

Hodnocení

Valeria Rosas Luna | via FacebookDesdemona Greyová se snažila celý život být neviditelná a celkem se jí to dařilo. Dělala radost svým rodičům, měla dobré známky, nepila a nekouřila. Nikdy neměla přítele, za což zčásti může korzet, který Dez už od mala musela nosit kvůli křivé páteři. Vše se změní teprve s příchodem tajemného Caleba, kterého dívka zachrání poté, co ji unesou neznámí útočníci. Co se doopravdy skrývá v dívčině nitru? Jak se projeví temnota, která v ní probouzí skrytou šelmu? Je svět skutečně připraven na to, co se v Desdemoně už léta skrývá a čeká na svou příležitost?

Tak trochu jiná je prvním dílem ze série Otherkin z pera americké autorky Niny Berry. Dezin příběh autorka zasadila do velmi zajímavého světa otherkinů, kteří existují vedle normálních lidí. Během celé knihy se čtenář dovídá více o struktuře těchto tajemných bytostí, které mají schopnost měnit se v různá zvířata a také o jejich historii a politice. Mimoto tu autorka pracuje i s takzvanou "Jinou sférou" a stíny, což je rozhodně skvělé ozvláštnění celého příběhu. Autorčin styl je velmi čtivý a děj rychle ubíhá. To je velkou výhodou, protože vykreslení samotných postav už trochu pokulhává.

Copak jsem se zbláznila? Ze zrcadla na mě mrkaly velikánské zlaté oči. Trhla jsem sebou. Tygr v zrcadle taky.

I jump with loveNejvětší problém tvoří asi samotná hlavní hrdinka Desdemona, která si v mnohých situacích hodně protiřečí a chová se neadekvátně k svému věku. Trpí také komplexem Mary Sue - dokáže vše nejlépe, je jedinečná, je adoptovaná, dosud se o ní nezajímal ani jeden a hned na to je centrem pozornosti atd. I když mi většinu knihy lezla Desdemona pěkně na nervy, musím ocenit i pár dalších věcí - a to je především její schopnost. Sice je pravda, že to asi trochu hraničí s přehnaným heroismem, ale právě díky jejím schopnostem jsem se do té knihy pustila.

Nepřiměřeně k svému věku se chovali i Dezini spolužáci. Jejich charaktery jsou určitě zajímavé, ale možná by bylo lepší je ještě více prokreslit a udělat je tak trochu reálnější. Pak tu máme tajemného Caleba. Typické klišé, který vás ke konci příběhu ničím nepřekvapí. Jeho charakter mi přišel takový nijaký, byl až moc výbušný a nerozhodný - rozhodně bych se asi nezamilovala za pár dní. I když, co my víme.

Za zmínku stojí charakter čaroděje Morfaela, který mne naprosto vykolejil. Představte si dědouška, zhruba tak vzezření Albuse Brumbála (i věkem), který se tulí a muchlá se svým cca padesátiletým podřízeným. Mužem. Tak co vy na to? Že by novodobá YA literatura směřovala na úplně novou úroveň romance?

A jaké jsou moje osobní dojmy ze čtení tohoto kontroverzního díla? Pobavila jsem se. Moc jsem se na knihu těšila a měla od ní nějaká ta očekávání. Proto mne také trochu zklamalo, že jsem nedostala to, co jsem chtěla. Ale nevadí. Desdemona mne nepřestala překvapovat. Ono když víte, že hlavní hrdinka je Mary Sue, je to hned zajímavější a čekáte, co dalšího na vás vymyslí. I přesto mne zaujalo téma knihy a i konec nebyl vůbec špatný. Chtěla bych to vidět na filmovém plátně. Tahle kniha má spoustu drobností, kvůli kterým ji prostě budete muset dočíst.

Tak trochu jiná je rozhodně trochu kontroverzní, ale doporučila bych ji všem milovníkům fantasy YA příběhů, kteří od knihy příliš neočekávají a chtějí se spíše pobavit. Proměna otherkinů na zvířata je vážně zajímavá, stejně jako jejich hierarchie.

Celkové hodnocení:  70 %

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Velmi hezká recenze. :) Představa, že by se Albus Brumbál muchlal s nějakým padesátiletým mužem, no teda. :D S tygry jsem na tom stejně jako ty, takže si knihu - už kvůli nim - přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem si jednou půjčila z knihovny, ale nakonec jsem si ji nepřečetla. Jsem nakonec i ráda, protože i když mám tygry ráda, tahle kniha mě podle tvé recenze nezaujala. Nejspíš by mě nebavila a jak popisuješ hlavní hrdinku, určitě by mi za chvíli lezla krkem. Takže jsem ráda, že jsem knížku zase hezky zavřenou vrátila zpět. Jinak máš hezky napsanou recenzi a líbí se mi, že si sem dala i originální obálku. :)

    OdpovědětVymazat