čtvrtek 4. září 2014

Recenze - Kostičas

Kostičas (Kostičas, #1)Oficiální anotace

Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí.

Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Proč jsem si knihu vybrala

Je spousta knih, kolem kterých se najednou strhne velký mediální boom. Stejně tomu bylo i s Kostičasem. O autorce se mluvilo jako o nové Rowlingové. Kdo by nebyl zvědavý? Všechny ty pozitivní recenze mne navnadily k tomu, abych to vyzkoušela na vlastní kůži. Proč je tahle nová kniha vlastně tak dobrá?

Trailer



Něco málo k obálkám

The Bone Season: Die Träumerin (The Bone Season, #1)La sognatrice errante. La stagione della falce

Já jsem byla ztracená už ve chvíli, kdy jsem uviděla tu modrou. Nakladatelství Host si dalo s grafickou podobou vážně úžasnou práci - naživo to vypadá perfektně. A ty zlaté ciferníky... aw. Pokud jde o dvě zahraniční verze zmíněné výše, nemám s nimi žádný větší problém. Ke knize se hodí, a to je hlavní.

Hodnocení

Devatenáctiletá Paige Mahoneyová je členkou zločinecké organizace Syndikát, která shromažďuje nadané vidoucí a zatím úspěšně se skrývá před vládnoucím systémem Scionem. Paige je nadaná krajinochodkyně - dokáže se dostat do mysli jiných lidí. Jednoho dne je ale unesena a spolu s dalšími jasnovidci je odvezena do dávno ztraceného města Oxfordu, aby sloužila dosud neznámé rase Refájců. Jejím pánem se stává tajemný Strážce, pod jehož vedením bude muset Paige přežít. Je tu jen jeden problém - k smrti ho nenávidí. 

Kostičas je prvním dílem z plánované sedmidílné série z pera Samanthy Shannonové. Mladičká autorka dokázala se svým bezmála pětisetstránkovým debutem zazářit v bezmála dvaceti zemích, což je samo o sobě úžasné. Vytvořila svět odehrávající se v blízké budoucnosti, který je řízen systémem jménem Scion. Ten má za úkol likvidovat vidoucí - jasnovidce, nepřirozené - jak jim říkají ti bez daru - amaurotici. 

Autorka si vytvořila vlastní svět s vlastním názvoslovím. Už od samého počátku do sebe vše perfektně zapadá. Čtenář jen bude mít problém se do samotného světa dostat - ze začátku tam toho totiž moc vysvětleno není, a tak vám vše bude docházet za pochodu. Jako pomocník slouží seznam některých pojmů, který najdete na konci knihy. K pochopení pomůže i mapa Prvního Šeolu a rozdělení jasnovidců do skupin, taktéž v zadní části knihy. 


"Vítejte v Prvním Šeolu."

Shannonové se podařilo vytvořit velkolepý svět. Jedním z největších lákadel je také nová rasa zvaná Refájci, později i Emejci. Osobně mne cizí mimozemské rasy fascinují, tudíž jsem si našla svoje. Pokud jde o samotný příběh, tak si není na co stěžovat. Díky tomu, že ze začátku moc nechápete, je rozjezd pomalejší. Jakmile se ale dostanete přes prvních sto stran, jste za vodou. Děj má spád, kapitoly ubíhají samy a na konci vás čeká velkolepé finále, lákající k dalším dílům. 

A jak dopadly postavy? Hlavní hrdinka Paige je jedna z nejsympatičtějších hrdinek, na které jsem narazila. Zbytečně nefňuká, nespoléhá na ostatní a řídí se vlastní hlavou. Za ni rozhodně palec nahoru. Autorka skvěle prokreslila i charaktery ostatních postav. Nejvíc mi do noty padl právě Strážce, který je sám o sobě jedno velké tajemství. Dále jsem si oblíbila Nicka, nejlepšího kamaráda hlavní hrdinky. Sžila jsem se i s refájskými padouchy, kteří byli sice na odstřel, ale svůj účel splnili.

A co moje dojmy ze čtení Kostičasu? Měla jsem trochu strach, protože v prvních sto stranách jsem se nemohla vůbec vyznat. Svět mi nedával smysl, jasnovidnost mi nedávala smysl. Postupem času se to ale zlepšilo. Díkybohu za doprovodný slovníček pojmů a mapu jasnovidců. Samotný příběh i zakončení mi vyrazily dech. Vážně jsem to nečekala. Velkým plusem je i to, že se tu neřeší nějaký velký milostný trojúhelník. Láska tu v podstatě je, ale jenom v minimálním množství. A Strážce. To je kapitola sama o sobě. 

Kostičas bych doporučila všem milovníkům fantasy příběhů, kteří si chtějí přečíst něco originálního a neotřelého. Nenechte se odradit tím začátkem, protože zbytek za to rozhodně stojí.

Celkové hodnocení: 95 %

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som na tom bola veľmi podobne. Zo začiatku som na to kukala len ako vyoraná myš a nechápala, čo sa to vlastne deje. Ale potom sa mi to tak nenápadne začalo všetko dávať dokopy a hneď sa mi čítalo lepšie. Udivuje ma, že autorka nemá z toho jej sveta v hlave totálny šalát a ešte sa nezamotala, lebo u mňa by sa zrejme niečo také už dávno stalo. Ale nápad je to stále úžasný a ja sa už teším na dvojku.

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, právě jsi mě nalákala, do jaké knihy velmi brzo investovat úspory! Skvělá recenze a díky za tip :)

    OdpovědětVymazat