pátek 26. prosince 2014

Recenze - Život jedna báseň

Život jedna báseň (Slammed, #1)Oficiální anotace

Osmnáctileté Layken zvané Lake nečekaně umírá otec, a přestože jeho ztrátu bolestně prožívá, stává se oporou matce i malému bratrovi. Zvlášť když se rodina musí stěhovat přes celou zemi. A na novém místě, kde Lake neočekává vůbec nic dobrého, poznává Willa, kluka ze sousedství s jedinečným smyslem pro humor a vášní pro poezii. Začínající vztah však ukončí šokující odhalení… 

Další romantický příběh od Colleen Hoverové, autorky bestselleru Bez naděje.

Proč jsem si knihu vybrala

Do knih Colleen Hooverové jsem se zamilovala už po přečtení Bez naděje. Dokázala si mne namotat kolem prstu, a i když jsem místy nežrala její romanci, i tak ve mne kniha zanechala stopu. Proto jsem byla tolik zvědavá na Život jedna báseň, kde se navíc objevuje slam poezie. To je pro mě naprostá novinka, takže jsem tuhle krásku očekávala se zatajeným dechem. 
Něco málo k obálkám

Slammed (Slammed, #1)Weil ich Layken liebe (Slammed, #1)

Nejvíc jsem si zamilovala samozřejmě tu naši Yoli obálku. Je to hlavně příjemným sladěním barev. A co ostatní? Židlička vlevo není špatná, ale působí na mě hodně depresivně. Německá verze... není vůbec špatná, ale na mě až příliš jednoduchá.

Slammed (Slammed, #1)Tutto ciò che sappiamo dell'amore (Slammed, #1)

Černé pozadí s klíčkem se mi moc líbí. Mám ráda jednoduché obálky. Ani tak není špatná obálka vpravo, nápad se siluetami je super.

Slammed (Slammed, #1)Život jedna báseň (Život jedna báseň #1)

Hned po naší obálce se u mě umístila obálka vlevo, plus samozřejmě i ta slovenská. Obě mne něčím zaujaly, což je rozhodně plus. Pokud bychom neměli tu naši, určitě bych se za tyhle dvě nezlobila.

Hodnocení

Po nečekané smrti otce je Layken donucena se přestěhovat do nového města spolu se svou matkou a mladším bratrem. Lake od nového místa neočekává nic dobrého. Příjemným překvapením je její soused Will, jehož mladší bratr se s Laykeniným bratříčkem ihned skamarádí a Lake zjišťuje, že samotný Will je nejen pohledný, ale i vtipný a miluje slamovou poezii. Je tu ale jedno tajemství, jehož odhalení změní oboum život... a ne zrovna k lepšímu.


Love
Život jedna báseň je prvním dílem ze stejnojmenné série z pera Colleen Hooverové, která se u nás proslavila především svou knihou Bez naděje. I v Životu je znát autorčin osobitý styl psaní. Kniha je psána velmi čtivě a je vyprávěna z pohledu Layken. Začátky kapitol jsou navíc ozvláštněny úryvky z textů The Avett Brothers a jak už samý název napovídá, v celé knize se objevují slamové básně. Příběh je velmi citlivý a stejně jako u Beznadějné se zaměřuje na některé životní problémy, kterými si někteří z nás mohou projít. Řeší také vyrovnávání se ztrátou milovaného člověka a jak překonávat smutek a žít dál. Velký prostor je tu věnován i vztahu hlavních hrdinů, takže si milovníci romantiky přijdou na své.


Podle Elisabeth Kübler-Rossové existuje pět stádií zármutku, kterými člověk prochází po smrti milované osoby: popírání, hněv, smlouvání, deprese, přijetí.

UntitledA jak dopadly postavy? Hlavní hrdinka Layken, která je zároveň vypravěčkou, je poměrně sympatická slečna, která se musí vyrovnat se smrtí otce. Zároveň se stará i o mladšího bratra a snaží se podporovat matku. Layken působí jako obyčejná slečna, kterou byste mohli klidně potkat na ulici, což mi velmi pomohlo k tomu se s ní trochu ztotožnit. 

Will se stará sám o svého menšího bratříčka, za což si rozhodně zaslouží obdiv. Je to takový slaďoušek, který vždy rád pomůže. Nechtěli byste takového chlapa? Oba dva mladší bratříčci hlavních hrdinů stojí také za zmínku - rošťáci každým coulem. 

A moje dojmy z téhle "hooverovky"? Ze začátku jsem si nebyla příliš jistá, jestli se mi ta kniha bude zamlouvat, jelikož jsem byla ještě namlsaná Beznadějnou. Nakonec jsem ale rapidně změnila názor a oba hrdiny si zamilovala. Samotná poezie stojí také za zmínku. Nejsem sice její fanynkou, ale i přesto jsem si slam zamilovala. 

Život jedna báseň bych doporučila všem milovníkům příběhů s vážným tématem, kterým nevadí nějaká ta kapka romantiky. 

Celkové hodnocení: 90 %

Děkuji nakladatelství Yoli za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Krásná recenze!
    Já jsem ještě od této autorky nic nečetla :-(...ale brzy se na to chystám! Tvá recenze mne velmi navnadila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám doma a teším sa na ňu,bala som sa že to bude ako Beznadejná a na taki pribeh teraz nemám chuť ani naladu ale očividne nie, super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu jsem dostala k vánocům, tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit. Ráda bych i přečetla i knihu Bez naděje. :)

    OdpovědětVymazat