neděle 10. května 2015

Recenze - Never Never

Never Never (Never Never, #1)Oficiální anotace

Nejlepšími kamarády od doby, co se naučili chodit. Zamilovali se do sebe, když jim bylo čtrnáct. 

Úplní cizinci od dnešního rána. 

On udělá vše pro to, aby si vzpomněl. Ona udělá vše pro to, aby zapomněla.

Proč jsem si knihu vybrala

Never Never jsem si vybrala především pro to, že jednou z autorek je Colleen Hoover, od které jsem si zamilovala Hopeless. Navíc se o téhle knize poměrně dost mluvilo a samotná anotace a obálka vypadají pěkně creepy. Knihy ve stylu Mara Dyer zbožňuju, takže jsem si nemohla nechat ujít i tuhle mystery knihu.

Něco málo k obálce

Never Never má pěkně creepy obálku (a to nemluvím ještě o dvojce!). Zamilovala jsem se do ní. Jednoduchá, ale pěkně výstižná. Navíc to Just remember.... Brrr.

Hodnocení

Lost soulSilas a Charlie byli nejlepší kamarádi a od čtrnácti spolu chodili. Měli k sobě nejblíž, co to jde. Tedy alespoň tak to vypadá. Jednoho rána se ale proberou ve třídě a zjistí, že si nepamatují absolutně nic. Nevědí, kdo jsou, jak se jmenují, kde jsou a kdo je jejich rodina. Nevědí, že spolu chodí. O to těžší je před ostatními předstírat, že je vše v pořádku. Zjištění, že amnésií trpí oba, je jediným vodítkem, který by je mohl dovést k tomu, co se doopravdy stalo a proč si ani jeden z nich nic nepamatuje.

Never Never je prvním dílem ze stejnojmenné série (pokud se tomu dá říkat samostatný díl) z pera dvou spisovatelek - Colleen Hoover a Tarryn Fisher. Kniha je vyprávěna z pohledu dvou postav - Charlie, jejíž kapitoly má na svědomí Tarryn Fisher a Silase, jehož příběh vypráví Colleen Hoover. Never Never je hodně mysteriózní kniha, která se hlavně zabývá tím, proč oba hlavní hrdinové trpí amnésií a nevědí, co jsou zač. Never Never je poměrně krátká a zatím má plánované další dvě části, tudíž mají autorky hodně možností, jak příběh pojmout. Jedno je však jisté - nezdráhají se naprosto ničeho a celou zápletku staví na podobném principu jako Michelle Hodkin v Prozření Mary Dyerové. Ani do poslední stránky si nemůžete být jistí, co se vlastně doopravdy stalo. A taky že nebudete - autorky vám vaše domněnky rozmetají na prach.

“I may not remember anything about her, but I would bet her smile was my favorite part of her.” 

Tattoo2me - Love treeA postavy? Díky tomu, že jak Silas, tak Charlie pořádně nevědí, kdo jsou, nebudou to vědět ani čtenáři. Autorky nám sice postupně odkrývají, jací oba hrdinové vlastně jsou, ale je to jedna velká motanice. Na druhou stranu možná díky tomu bude snazší si Silase i Charlie oblíbit - oba jednají instinktivně a v jejich jednání je nezadržuje žádná minulost. Osobně mi byla sympatičtější asi Charlie - doma to očividně neměla moc lehké a je s podivem, jak se s tím vlastně vyrovnala. Autorky nezapomněly ani na vedlejší postavy - kouzlo téhle knihy je ale v tom, že je poznáte až s hlavními hrdiny.

A mé dojmy z téhle krátké jednohubky? S Colleen Hoover jsem měla samé dobré zkušenosti - především se mi zamlouvá její styl psaní, který je osvěžující a její vyprávění má spád. S Tarryn jsem se sice ještě nesetkala, ale věřila jsem, že se mi bude stejně tak líbit. A nemýlila jsem se. U Never Never až do poslední stránky nevíte, co se vlastně děje, což je celkem vzrušující. A i když oba hrdinové objevují i svůj ztracený vztah, a tím pádem je to místy i dost romantické, Tarryn i Colleen se primárně zaměřují na důvod jejich amnésie. Pokud jde o angličtinu, tak jsem žádné větší problémy neměla - tudíž doporučuji i těm, kteří se čtením v angličtině začínají. Trochu mě mrzí, že se autorky rozhodly knihu rozdělit do více částí, na druhou stranu je ale chápu. Ten cliffhanger na konci je docela WTF.

Never Never bych doporučila všem, kteří mají rádi mysteriózní příběhy s lehkým romantickým podtextem. Pro milovníky Mary Dyer jako stvořené.

Celkové hodnocení:  85 %

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

3 komentáře :

  1. Vypadá to skvěle:) Na tuhle knihu se chystám už dlouho, tak to budu muset co nejdřív napravit!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to hodně dobře, tak snad se ke knížce taky někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :) Od Colleen jsem už přečetla 3 knížky a chystám se na zbytek. Rozhodně jsem šíleně moc zvědavá, protože ty zvraty v jejích knížkách jsou vždycky WTF :D

    OdpovědětVymazat