pondělí 4. května 2015

Recenze - The Selection

The Selection (The Selection, #1)Oficiální anotace

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.

Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

Proč jsem si knihu vybrala

Selection mě provázela už od začátku blogování. Naprosto mne okouzlily Američiny šaty. Ke knize jsem se ale dostala teprve nedávno. Jako první jsem slyšela anglickou audio knihu, poté jsem si knihu ještě jednou přečetla v papírové podobě (v angličtině).


Knižní trailer:



Něco málo k obálkám

The Selection (The Selection, #1)Alegerea

K originální obálce nemám co dodat. Je dokonalá. Tu modrou zbožňuji. O něco horší je to s tou růžovou vlevo... Sice nápad dobrý, ale vypadá to spíš jako nějaká dětská kniha. Slečna v rudých šatech vpravo je krásná, jen se mi na Americu moc nehodí. Ale je to pěkná obálka, o tom žádná.

Hodnocení

Untitled
Selekce je soutěž, kde proti sobě stane 35 krásných dívek a bude bojovat o srdce a ruku prince Maxona. America Singer pochází z páté kasty a Selekce je to poslední, co by si přála. Její srdce totiž patří jejímu sousedovi Aspenovi, který ale pochází z nižší kasty než ona. Kvůli rodičům a Aspenovi se nakonec ale nedobrovolně přihlásí - a dostane se mezi užší výběr. America se tak dostává do paláce a potkává prince Maxona, o kterém zprvu nechtěla ani slyšet. Je možné, že se America mýlila a nic není takové, jak se na první pohled zdá? Dokáže její láska k Aspenovi přežít nelítostnou soutěž o srdce samotného prince?

The Selection je prvním dílem z plánované stejnojmenné pentalogie z pera Kiery Cass. Autorka svůj příběh zasadila do fiktivního světa, který stojí na pozůstatcích našeho reálného světa (v budoucnu). Příběh naší hrdinky se odehrává v zemi jménem Iléa, které vládne královská rodina s králem Clarksonem, královnou Amberly a princem Maxonem. Vše se točí přirozeně kolem Selekce a kolem vztahů hlavní hrdinky. Kniha ubíhá velmi rychle, jelikož je autorka skvělá vypravěčka. Jsou tu i náznaky akce a napětí, a to ve chvílích, kdy palác atakují rebelové. Kniha je nenáročná, a jelikož se většina děje točí kolem vztahů a romantiky, je vhodná především pro slečny. Osobně jsem jí četla v angličtině a pro začátečníky mohu více než doporučit - angličtina je jednoduchá a je tu jen pár divných slovíček. To samé platí i o audioknize - rozuměla jsem bez větších potíží.

“If you don’t want me to be in love with you, you’re going to have to stop looking so lovely. First thing tomorrow I’m having your maids sew some potato sacks together for you.” 

America e Maxon ♥Jak dopadly hlavní hrdinové? Hlavní hrdinka America Singer nesedne úplně každému. Osobně nesnáším její první lásku Aspena, takže mě pasáže, kde po něm vzdychá, neskutečně iritovaly. Jinak mi ale byla America sympatická a nijak mi nevadila. Jak jsem se již zmínila, Aspena nesnáším. Je otravný a nemá žádné právo si Americu přivlastňovat pro sebe. V mnoha ohledech mi připomíná Adama ze série Shatter Me (nejotravnější chlap pod sluncem).

Princ Maxon je pravý opak - je to miloučké zlatíčko, které se musí o srdce dívky ucházet před celým národem. Autorka nezapomněla ani na vedlejší postavy, a to především na ostatní dívky, které se Selekce účastní. Nejvíc jsem si oblíbila Američinu kamarádku Marlee. Jsou tu i mrchy jako Celeste, které jdou přes mrtvoly a chtějí korunu.

A mé dojmy? Možná mě teď tak polovina lidí (s Freckles v čele) ukamenuje, ale mně se to vážně líbilo. Není to žádná sláva, ale na oddech je to perfektní. Pokud pominu dementního Aspena a Americu, která se nedokáže rozhodnout, je to super. Je to nenáročné holčičí čtení o reality show, kde princ hledá svou princeznu. Slečny mezi sebou bojují a dělají si naschvály. Občas je takováhle kniha potřeba. Sice by autorka mohla trochu více rozvést ty povstalce, ale jinak to bylo neskutečně sweet. Především Maxon.

The Selection bych doporučila všem, kteří mají rádi sladké prince a reality show. Pokud hledáte nenáročné čtení s romantikou, pak je Selekce to pravé pro vás. Plus ta nádherná obálka!

Hodnocení:  84 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Vynikající recenze! :) Já na romanťárny moc nejsem, ale tuhle knížku bych si ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze:) Na tuhle knihu se chystám už strašně dlouho, tak nejspíš sáhnu po anglické verzi a konečně si ji snad přečtu:)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze :-) Knihu jsem četla a neskutečně si ji zamilovala :-) Plánuju si přečíst i povídky, které ke knize autorka napsala :_) A co se týče Aspena, toho také nemám ráda :D

    OdpovědětVymazat