středa 1. července 2015

Recenze - Škola dobra a zla: Svět bez princů

Škola dobra a zla - Svět bez princů (The School for Good and Evil, #2)Oficiální anotace

Sofie a Agáta našly svůj šťastný konec a vrátily se do Gavaldonu. Ale jejich návrat domů není tak pohádkově úžasný, jak doufaly. A když si Agáta začne přát, aby si zvolila jiný šťastný konec, otevře znovu brány do světa Školy dobra a zla. Ale pohádkový svět, který se Sofií znaly, se změnil.

Čarodějnice a princezny, zloduchové a princové už nejsou nepřátelé. Všemi pravidly pohádkového světa bylo otřeseno. Zlo a dobro již proti sobě nebojuje, ale naopak spojily své síly před hrozbou hrozivého a tajemného nepřítele. Válka se blíží a Sofie a Agáta budou muset bojovat, aby obnovily mír, jinak by všechno a všichni mohli být zničeni. Podaří se jim zachránit pohádkový svět?


Proč jsem si knihu vybrala?

V poslední době jsem příběhům s pohádkovými motivy přišla hodně na chuť. První díl Školy dobra a zla mě hodně bavil a na druhý díl mne navnadil i boží trailer. A samozřejmě Tedros, po kterém se mi hodně stýskalo. Navíc je famózní i samotná obálka, tak proč to nezkusit?

Trailer


Něco málo k obálkám

Jsem neskonale vděčná za to, že je naše obálka stejná jako ta originální. Samotný design je fantastický a prostě... aw! A je tu i Tedros!

Hodnocení

Who would you cast as Agatha in THE SCHOOL FOR GOOD AND EVIL movie?Po šťastném návratu do Gavaldonu se vše vrací do starých kolejí. Alespoň na první pohled. Agáta i Sofie jsou ve vesnici za hrdinky a nic nenasvědčuje tomu, že by se jejich nový život měl nějak změnit. Jedno jediné přání ale může změnit úplně vše. Dívky se tak vrací do Školy dobra a zla, která je vzhůru nohama. Navěkové a Nikdyvícové sice už nejsou nepřátelé, ale objevil se nový, daleko větší problém. Jedno zhrzené srdce dokáže zažehnout i válku, která je na spadnutí... Dokážou Sofie a Agáta bojovat za svůj šťastný konec a zachránit pohádkový svět před blížící se katastrofou?

Svět bez princů je druhým dílem v pohádkové trilogii Škola dobra a zla z pera Somana Chainaniho. Příběh začíná přesně tam, kde skončil první díl - dívky se vracejí do své vesnice,. Brzy ale zjišťují, že tamní život není až tak pohádkový, jak si jej vysnily. Svět bez princů je stejně čtivý jako první díl, ne-li ještě víc. Autor si skvěle pohrál s pohádkovým tématem. Oproti prvnímu dílu se tu ale daleko více zaměřuje na genderové rozdíly a do Škola dobra a zla přináší myšlenky feminismu. Co by se stalo, kdyby princezny nepotřebovaly prince? Má přátelství mezi dvěma dívkami stejnou váhu jako láska? Druhý díl je o poznání temnější a akčnější než jednička - především ke konci, kde se chystá strhující finále.

Sofie s Agátou žily šťastně až do smrti, protože holky prince na lásku nepotřebují...
Vlastně je nepotřebují vůbec.

Autorovým stěžejním pilířem celé knihy jsou bezesporu postavy a vztahy mezi nimi. Je skvělé sledovat, jak se během celé série jejich charaktery vyvíjí. Nejinak tomu je u Sofie, která se sice pořád chová jako rozmazlená blondýnka, ale od jedničky je tu vidět obrovský pokrok, který díky Agátě udělala. Sice je pořád stejně otravná, ale... kdo by jí neodpustil? O poznání zajímavější je Agáta, která je rozpolcená mezi přátelstvím se Sofií a láskou k Tedrosovi. Jsem si jistá, že se s jejím problémem ztotožní spousta děvčat (kluků). Soman dokázal napsat uvěřitelné a reálné postavy, které se i ve světě magie a dobra a zla chovají nepředvídatelně a lidsky. Zajímavou proměnou prošel i Tedros, který je sice pořád tím starým roztomilým ťunťou, ale ve Světě bez princů ukáže i svou druhou, temnější stranu své osobnosti.

CASTING CHALLENGE! Who should play Tedros in THE SCHOOL FOR GOOD AND EVIL movie?Jaké jsou tedy mé celkové dojmy? Rozhodně bych chtěla vyzdvihnout nápad se samotným pohádkovým světem - Somanovo zobrazení se mi moc líbí. Autor má také zajímavý styl psaní, který se vám dostane pod kůži. A nesmím zapomenout na naprosto boží ilustrace! Samotná zápletka alá kluci versus holky byla hodně zajímavá a připomněla mi poslední trend animáků, kde jsou princezny taky pěkně nezávislé. Holka v brnění? Proč vlastně ne. Nebudu spoilerovat, ale ten konec... Máme se v závěrečném díle asi fakt na co těšit.

Svět bez princů (a celou sérii) bych doporučila všem, kteří mají rádi pohádky a chtějí si přečíst příběh o přátelství, které dokáže být silnější než láska.

Celkové hodnocení: 92 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Ještě jsem nečetla 1. díl, ale oba mám doma. Nějak si stále nemůžu najít čas, abych si je přečetla, ale těším se na ně úplně šíleně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelá recenzia! Ja som zatiaľ nečítal ani prvý diel, ale strašne ma táto séria láka, nakoľko mám rád takéto fantasy a milujem rozprávky :D :))

    OdpovědětVymazat
  3. Je fajn vědět, že Tedros bude mít větší roli :3 Zrovna to čtu a... no, kvůli Artušovi tomu fandím trochu víc :DD

    OdpovědětVymazat