čtvrtek 3. prosince 2015

Recenze - Aristoteles a Dante odhalují tajemství vesmíru

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíruOficiální anotace

Krásně poetický příběh o dospívání a přátelství od uznávaného autora.

Dante umí plavat. Aristoteles ne. Dante se umí vyjadřovat a je si jistý sám sebou. Ari hledá správná slova jen stěží a trpí nedostatkem sebedůvěry. Dante se ztrácí v poezii a umění. Ari je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět.

Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.



Proč jsem si knihu vybrala?

Aristoteles je další z knih, o které se jednu dobu v zahraniční booktube sféře dost mluvilo. Každý ji obdivoval... a já se většinou nechám strhnout davovým nadšením, takže jsem si ji chtěla přečíst taky. Anotaci jsem nečetla, takže jsem do knihy šla s úplně jinou představou, než o čem to ve skutečnosti je. Ano, přesně.... Myslela jsem, že to bude o nějakých filozofech... a ono houbeles.

Něco málo k obálkám

Inne zasady lataAristoteles und Dante entdecken die Geheimnisse des UniversumsLivets outgrundliga mysterier

Jsem nesmírně ráda za to, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo zachovat originální obálku. Protože je vážně kouzelná. K ostatním nemám moc říct - na polici by mě nejspíš nezaujaly, ale určitě si své fanoušky najdou.

Hodnocení

ideas, life, and quotes image
Aristoteles je obyčejný teenager otrávený životem... tedy až na výjimečné jméno. S bratrem ve vězení a rodinnými problémy loterii úplně nevyhrál. Ani přátel moc nemá. Jednoho dne se na koupališti seznámí s Dantem - obyčejným teenagerem s výjimečným jménem, který je ale jeho přesný opak. Dante je nadšený životem, miluje poezii a knihy a má sebedůvěry na rozdávání. Nudné léto se tak promění v něco naprosto nového - přátelství těhlech dvou je totiž naprosto pozoruhodné. Dokáže se Aristoteles povznést nad naprosto fádní problémy svého života a naučit se od Danta, co znamená doopravdy žít? Inspiruje se Dante svým novým kamarádem a pochytí něco z jeho filozofování?

Aristoteles a Dante odhalují tajemství vesmíru je samostatně stojící román z pera Benjamina Alire Sáenze. Jedná se o příběh ze života, vypravující o osudech dvou atypických teenagerů, kteří se jednoho letního dne potkají a navážou přátelství. Aristoteles je hodně zvláštní kniha, která nemusí sednout úplně každému. Ze začátku je poměrně zdlouhavá a rozvleklá a děj se vleče hlemýždím tempem. Osobně si myslím, že za to můžou filozofické úvahy, které Ari neustále vede. Ari je tvrdý existencionalista - takže pokud nejste velkými fanoušky filozofie, pak se do knihy ani nepouštějte. Na druhou stranu je to ale super na zamyšlení - běžně se nad svým osudem asi takhle nezamyslíme. Autor dokázal moc pěkně vykreslit přátelství mezi dvěma kluky - to se mi na celé knize líbilo asi nejvíc. Navíc se tu objevuje i jedno z tabuizovaných témat (o kterém se ale rozepsat víc rozepisovat nebudu, protože je to spoiler) a to, jak na něj reaguje veřejnost.


"Richie Valens možná umřel mladý – ale něco po něm zůstalo. Tím myslím, že po něm skutečně něco zůstalo. Ale já? Co jsem dokázal já?“ „Ty máš čas,“ řekla. „Máš spoustu času.“ Věčná optimistka. „No, nejdřív se z člověka musí stát osobnost,“ řekl jsem. Zvláštně se na mě podívala. „Je mi patnáct.“ „Vím, kolik ti je.“ „Patnáctiletý nikdo nebere jako lidi.“

Dostávám se k samotným hrdinům, na jejichž charakterech stojí podstatná část knihy. Náš ústřední hrdina Aristoteles je existenciolista jako poleno - je věčně mrzutý, naštvaný na svět, utápějící se ve vlastních myšlenkách. Jeho bratr je ve vězení a ani vztahy doma nejsou nijak růžové. Prostě klasika. Musím přiznat, že jsem s Arim měla občas problém - měla jsem velkou chuť ho něčím praštit po hlavě. Jeho filozofické myšlenky byly příjemným zpestřením - ale co je moc, to je moc. Když to pak vidíte na každé druhé stránce, tak nějak sami upadnete do deprese.

book, secrets of the universe, and dark imageSvětlou stránkou knihy byl bezesporu Dante. Už jen to jeho jméno... mám totiž pro lidi jménem Dante velkou slabost. Dante byl všechno, co Ari nebyl. A to se mi líbilo. Díky tomu bylo jejich přátelství tak zajímavé. Celkem velkou roli tu hrály i rodiny obou kluků - oblíbila jsem si především pana a paní Dantovi (už si nepamatuji příjmení).

Dostávám se k vlastním dojmům. Po dočtení jsem měla celkem rozporuplné pocity, jelikož jsem od knihy měla celkem velká očekáváním vzhledem k zahraničním recenzím. Trochu to ale zachránilo to, že jsem pořádně netušila, do čeho jdu. Nejvíc se mi líbilo, jak autor vykreslil přátelství mezi Dantem a Arim. To bylo boží. O trochu méně už se mi líbil samotný hlavní hrdina. Dost mě iritoval (i když některé myšlenky byly fakt zajímavé). Dante je zlatíčko, kterého jsem si chtěla vzít domů a chovat jako roztomilé štěňátko. Ňuňuňu. Ari je dost zvláštní kniha, která se mi ve výsledku ale vlastně dost líbila. Autor se zaměřil i na pár závažných problémů, které v dnešní společnosti panují a je třeba je řešit. Takže za mě výborné.

Knihu Aristoteles a Dante objevují tajemství vesmíru bych doporučila čtenářům, kteří hledají čtivý příběh z reálného života o přátelství dvou neobyčejných teenagerů, kteří se potkali jednoho prázdninového dne na koupališti.

Celkové hodnocení:  4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Já si chci tuhle knížku už hrozně dlouho přečíst, protože asi vím, co je to tabu téma a doufám, že tam vážně je! :D Byla na mém dopisu pro Ježíška, tak snad se povede :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku mám půjčenou od kamarádky, ale pořád se nemůžu dokopat k jejímu přečtení! :D

    OdpovědětVymazat