pátek 18. prosince 2015

Recenze - Pád noci

Pád noci (Pád noci, #1)Oficiální anotace

Rachel Adamsová unikla před dvanácti lety ze spárů sériového vraha. Traumatický zážitek ji natolik poznamenal, že se rozhodla soustředit jen na svou kariéru. Ta se však nevyvíjí očekávaným směrem. Rachel tedy využije pracovní nabídku svého přítele Charlieho Parkera a odjíždí do Kanady, kde si konečně přiznává, co k Charliemu cítí. Jejich láska ji osvobozuje od minulosti a naplňuje ji štěstím, které dosud nepoznala.

Krátce poté jí však někdo začne usilovat o život. Někdo, kdo ji velmi dobře zná a kdo se neštítí použít jakékoli prostředky k tomu, aby mu patřila. Kolo zběsilých událostí se roztáčí a Rachel si musí 
vybrat, komu uvěří. Bude to agentka FBI, která Charlieho označila jako podezřelého, nebo temný přízrak s rudýma očima, jenž už jí jednou zasáhl do osudu?

Rachel ví jediné – konec je nablízku a ona musí udělat všechno pro to, aby zachránila nejen svou duši…


Proč jsem si knihu vybrala?

Měla jsem chuť na nějakou zajímavou paranormální romanci... A anotace slibovala hodně. Rozhodla jsem se dát Pádu noci šanci - je to krátká knížečka, do vlaku ideální. A jak to dopadlo?

Něco málo k obálce

Obálka se k ději vážně hodí. Navnadí, tedy alespoˇna tu druhou část, protože první část je čistá romantika... Ale to odbočuji. S modelkou nemám žádný problém. A ten pán stojící v pozadí... Ještě, že není moc vidět.

Hodnocení

dark, witch, and creepy imageRachel Adamsová se i po třinácti letech vzpamatovává z traumatického zážitku, kdy jen o vlas unikla ze spárů sériového vraha vraždícího mladé dívky. Díky tomu je prakticky neschopná si k tělu připustit jakéhokoliv muže, a raději se tak soustředí na vlastní kariéru. Svůj názor ale přehodnotí po jedné noci se svým kolegou a dlouholetým přítelem Charliem. Mohla by Rachel zapomenout na temnou minulost a žít normální život jako všichni ostatní? Jakou spojitost s minulostí má přízrak, který jí tehdy zachránil život, ale beze stopy zmizel?

Pád noci je prvním dílem z plánované trilogie z pera českého autora Davida Kapse, píšícího pod pseudonymem Alexander Stainforth. Knihu bych zařadila mezi paranormální romance jak pro mladší čtenáře, tak i pro ty dospělé - hrdinové jsou totiž sami dospělí. Autorův styl psaní je svižný a poměrně dobře se čte, což je asi ta největší výhoda. Námět příběhu je zajímavý a rozhodně už podle anotace zaujme. Samotné zpracování však už trochu pokulhává.

Pokud od knihy očekáváte spousty akce, tak vás musím zklamat. Více než polovinu knihy se tu totiž řeší romantický vztah Rachel a Charlieho. Od obdržení záhadného balíčku se ale vše mění k lepšímu, a přichází i nějaká ta akce. Osobně se mi moc líbil nápad s flashbacky do minulosti - celý příběh to moc pěkně oživilo. Pokud jde o paranormální složku knihy, jsem trochu na rozpacích. Nápad se stíny se mi celkem líbil, ale rozhodně by to chtělo trochu víc rozpracovat. Přeci jen... přišlo mi to spíš komické.

Rachel po krátkém zaváhání konečně odklopila horní víko a prudce zbledla. Ani v nejmenším by ji nenapadlo, že jako první uvidí vlasy. Je to paruka? Panenka?

gift, box, and sweet imageNejvětší problém jsem měla se samotnými postavami. Občas mi přišlo, že jsou až moc ploché a že jednají příliš nelogicky. No uznejte... Nejlepším příkladem je samotná hrdinka Rachel. Dívka, která zažila traumatický zážitek a díky tomu se po třináct let vyhýbala jakémukoliv vztahu. Najednou se po noci strávené se svým kamarádem rozhodne to celé změnit a nastěhovat se k němu? To asi ne. Mimo tyhle zamilované faily to ale byla celkem sympaťačka.

Charlie se sice snažil působit jako správný sympaťák, ale už od začátku mi na něm něco nesedělo. Nedokážu přesně určit co. Oceňuji ale fakt, že se o Rachel staral i před tím, než se dali dohromady. To je milé. A pokud jde o stínového zakuklence... vážně jsem celou dobu čekala, že je to nějaký Lord Drákula, která vysaje vrahovi krev... Byl to celkem sympaťák... celkem.

Dostávám se k vlastním dojmům, které ve mně tahle česká paranormálka zanechala. Na rovinu se přiznám, že jsem očekávala něco úplně jiného. Anotace i ostatní recenze slibovaly mrazivou atmosféru plnou akce a napětí. No nevím... já jsem se u akčních scén spíše bavila a vrtěla hlavou. Tíma se sériovým vrahem mi přišlo zajímavé a věřím, že kdyby se tahle stránka příběhu rozpracovala víc na úkor romantiky, dopadlo by to daleko lépe. Omlouvám se, ale Rachel ani Charliemu jsem ten jejich vztah nezbaštila... přišlo mi to moc nereálné. Ale co já vím... Skvěle se to četlo, do vlaku ideální... Ani nevím, co víc ke knize dodat. Věřím, že někomu, kdo miluje paranormální romance, se to bude naopak líbit moc.

Pád noci bych doporučila všem, kteří chtějí zkusit něco z pole české paranormální romance a nevadí jim pořádná dávka romantiky. A useknuté hlavy.

Celkové hodnocení:  3 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. No byl to průměr, možná slabší průměr. Taky jsem čekala temno a strach. A až při psaní recenze jsem zjistila, že je to český autor :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Po knize už jsem pokukovala dřív, ale nějak jsem se k ní pak nedostala... Ted po přečtení recenze si říkám, že by to mohla být taková pohodová jednohubka - sice třídílná, ale stále jednohubka co neurazí ale ani nedojme, zvlášť, když zvážím ten zminovaný "vztah" a nastěhování ze dne na den - teď už se jen rozhodnout, zda někde najdu čas na to, abych ji vecpala do "to read" listu nebo ne.

    Přeji šťastné a veselé..:)
    Cathy Chloupková
    CathyChloupkova.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka vypadá fakt zajímavě, určitě bych jí dal šanci. :----))))) Vypadá to, že se ti fakt líbila. :---))))))

    OdpovědětVymazat