pondělí 21. března 2016

Recenze - Doctor Who: 11 Doktorů, 11 příběhů

Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhůOficiální anotace

Soubor povídek slavných autorů k 50. výročí vysílání první epizody kultovního seriálu Pán času (Doctor Who).

Každá povídka představuje jednu z inkarnací Pána času. Jednou nás zavede do starověkého Babylonu, podruhé na planetu vytvořenou podle vzoru Las Vegas, jindy na vesmírnou stanici v podobě obřího stromu. Doktor s humorem a lehkostí sobě vlastní řeší různé záhady, například kde se ve vikingské vesnici vzaly elektrické kabely a jak to vlastně bylo se starými severskými bohy, co mění lidi v Nevadské poušti v hromádky černého slizu, kdo přepsal celý vesmír a způsobil, že jsou Dalekové mírumilovní, nebo proč osoby ve zvířecích maskách skupují domy na Zemi za astronomické sumy a kam zmizela Polly.

Slavná jména autorů a snad ještě slavnější fenomén v podobě Pána času zaručují skvělou zábavu a napínavé čtení, jež budete jen těžko odkládat.

Proč jsem si knihu vybrala?

Doctor Who je jedním z mých nejoblíbenějších seriálů, tudíž jsem nemohla neodolat ani výroční sbírce povídek od 11 autorů. Některé sice neznám nebo jsem od nich nic nečetla, ale objevují se tu i taková jména jako Patrick Ness, Richelle Mead, Alex Scarrow, kterým se nedá odolat. Navíc to grafické zpracování je na živo neuvěřitelně krásné. Must have každého Whoviana.

Něco málo k obálce

Jednoduchá, vkusná, hodící se, prostě nádherná. Musím navíc pochválit Joťácké zpracování knihy - naživo je úchvatná. Hlavně ta stříbrno-modrá kombinace. A září!


Hodnocení

doctor who, david tennant, and matt smith imageJedenáct Doktorů, jedenáct příběhů. Jedenáct autorů. Dobrodružství jsou Doktorovou druhou přirozeností, a tak nebudou chybět ani v tomto výročním souboru povídek. Na všemi oblíbeného Pána času a jeho společníky čeká celá řada dobrodružství, ať už se jedná o setkání se Severskými Bohy, invazi na Zemi, svět, ve kterém literární postavy ožívají či setkání s babylonským králem. Nebude chybět ani Vládce, prohnaná Rani a v neposlední řadě i Doktorovy společníci jako Martha Jonesová, Amy Pondová, Nyssa, Susan či Leela. Každý si tu přijde na své - ať už viděl Classic Doctora či neviděl. Milujete Doktora? Pak vám tahle sbírka nesmí chybět!

Doctor Who: 11 Doktorů, 11 příběhů je jak už název napovídá sbírka povídek, která vyšla k 50.výročí seriálu. Představí se vám zde hned 11 světoznámých autorů, mezi nimiž kralují například Eoin Colfer, Michael Scott, Marcus Sedwick, Patrick Ness, Richelle Meadová či Neil Gaiman. Děj povídek se odehrává na různých místech a v různých časových rovinách. V některých Doktor cestuje do minulosti, někde do budoucnosti, někde je na Zemi, jinde v jiné galaxii. Až na jedinou výjimku (Osmý Doktor) Doktor vždy cestuje se společníky, které můžete znát z televizního seriálu. Nechybí ani modrá budka, alias Tardis. Povídky jsou poměrně krátké, tudíž je nutné počítat s tím, že se příběh příliš nerozvine. I tak se ale autorům podařilo vytvořit zajímavé příběhy, které si zamatujete. Některým tedy méně, ale všichni se snažili... U některých by neškodilo, kdyby měly více stran.

Až na jednu výjimku (Richelle Mead, vyprávěno v první osobě z pohledu společnice) jsou příběhy vyprávěny v er-formě. Nechybí akce, napětí a samozřejmě i humor. Najdete tu celou řadu odkazů na ostatní regenerace, oblíbené hlášky Doktorů a odkazy na samotný seriál. Pokud se bojíte, že se nebudete orientovat, pokud jste neviděli Classic Doctora, tak se nebojte. Existuje Wikipedie či Google, kde si můžete najít, jak která regenerace vypadala. Některé hlášky a tak jsem sice nepochopila, ale k vnímání samotného příběhu to ničemu nevadilo. Nebojte se tedy po sbírce sáhnout i v případě, že jste viděli seriál jen od deváté regenerace.

"Jste opravdu on! Vy jste Doktor!""Správně. A tohle je Leela. A jak se jmenuješ ty?""Ode," odpověděl chlapec."Ode? To je dobré jméno. Chytlavé. Snadno se zapamatuje.""Je to zkráceně Odplata-bude-naše-až-Doktor-zemře-tisícem-bolestivých-smrtí."Doktorův úsměv pohasl. "No, to je poněkud dlouhé. Chápu, proč sis to zkrátil... Určitě nechceš želé dětičky?"

doctor who and k9 image
Dostáváme se k postavám. Hlavním hrdinou je bezesporu Doktor. O Doktorovi vám nemusím vyprávět, jelikož jste po knize pravděpodobně sáhli díky seriálu. Každá z Doktorových regenerací je jiná, což dodává knize celkově na komplexnosti a rozmanitosti. První Doktor je ještě takový mladý staříček, který chodí s holí. Ozvláště ráda mám čtvrtou regeneraci, která nosí moji oblíbenou šálu a nabízí želé děťátka. A nesmím zapomenout na dětinského Jedenáctku, který je prostě dokonalý. Vystřídá se nám tu i celá řada společníků. Většinu z nich jsem sice neznala, ale okamžitě jsem si je oblíbila. Jmenovitě třeba Jamieho, Leelu, Nyssu... a i když se tam jen mihl, tak i K-9! Velmi mne potěšilo, že se tu objevil i Vládce a Rani, kterou jsem sice v seriálu nepotkala, ale hodně jsem o ní slyšela. Na Doktorovi je skvělé, že tu potkáte nepřeberné množství ufounů. V mojí TOP jsou bezesporu Dálekové, které bych si nejradši ochočila (EXTERMINATE, EXTERMINATE).

Na řadě jsou mé vlastní dojmy. Některé povídky se mi líbily více, některé méně. Mým absolutním favoritem se stal příběh Pátého Doktora (ten s celerem) Na špičce jazyka od Patricka Nesse. Autorův styl psaní prostě miluji a ani tady nezklamal. Mezi další favority patří Trojka od Marcuse Sedgwicka, Čtyřka od Phillipa Reeva či Desítka od Dereka Landyho. A které povídky mne až tak nebavily? Nikdy jsem nebyla favoritem Prvního Doktora a Susan, a tak mi ani moc nesedla povídka Doktorova velká ruka od Eoina Colfera (i když špatná nebyla). Sedmý Doktor od Malorie Blackmanové měl sice zajímavý námět hodných Dáleků, ale zpracování trochu pokulhávalo (to víte, jsem na Dáleky zatížená, takže jsem čekala asi víc). Závěr? Jsem neskutečně spokojená. Ze všech Doctor knih, které u nás zatím vyšly, je tahle nejlepší.

Doctor Who: 11 Doktorů, 11 příběhů bych doporučila všem fanouškům seriálu Doctor Who, kteří hledají zajímavé počtení na dlouhé večery.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

doctor who and third imageDěkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Moc pěkná recenze, jsem asi poslední na planetě, kdo o Dr. Who nic neví, možná bych to měla napravit v podobě seriálu, a pak se pustit do této knihy, protože to zní opravdu fantasticky :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. DW je můj oblíbený seriál, zatím jsem ale z knižních verzí četla jen Závoj smutku - který nebyl špatný, ale měla jsem z něj dojem, že ta seriálová podoba mi prostě sedne víc. Po téhle knize jsem pokukovala, ale jsem jeden z těch diváků s nulovou znalostí klasických sérií...no, ale jestli to nevadí, asi se na knihu i tak vrhnu :) Moc pěkně napsaná recenze, kniha vypadá skvěle (Doctor, jak taky jinak by mohla vypadat, že jo :D )! :)

    OdpovědětVymazat