pátek 25. března 2016

Town of Salem - Na šibenici s ním!

File:Town of Salem Ad Art.png

V poslední době většinu svého volného času trávím hraním hry Town of Salem, do které mě tak před půl rokem zatáhla Erný z My Beloved Books. Od té doby ji pařím prakticky každý den... a tak jsem se rozhodla sepsat jakousi recenzi s vlastními postřehy a názory. Třeba to někoho zaujme a zahrajeme si spolu.


Intro
O čem Salem je?

Popsat všechna pravidla by bylo na strašně dlouho, a tak to prolétneme jen ve zkratce. Nejprve oficiální popis hry:
"Town of Salem je prohlížečová hra, která testuje hráčovu schopnost vědomě lhát, stejně jako schopnost poznat, kdy lžou ostatní hráči. Hru může hrát 7 až 15 hráčů. Ti jsou náhodně rozděleni do skupin - Město, Mafie a Neutrální. Pokud jste Měšťan (ten hodnej), pak musíte najít Mafiány a ostatní padouchy před tím, než vás zabijou. Je tu ale jeden  problém - nevíte, kdo z ostatních hráčů je Měšťan a kdo je padouch. Pokud dostanete roli padoucha, jako například Sériového vraha, pod rouškou tmy vraždíte Měšťany a snažíte se, aby vás nechytli." 

Výběr Módu
V podstatě je to jednoduché. Dostanete jednu roli - buď jste Town, Mafia nebo některá z ostatních rolí (ať už ty neutrální jako Executioner, zlé jako Sériový vrah nebo nadpřirozené bytosti jako Vlkodlak, Čarodějnice, Upír a další). U každé role máte napsáno, jaké má schopnosti a s kým vyhráváte. Pokud jste Town, musíte se spolčit s ostatními Town a vaším úkolem je zabít Sériové vrahy, Mafii, Upíry, Vlkodlaky a další. Problém je, že vůbec nevíte, kdo je kdo. Musíte tak velmi často lhát (pokud jste zlá role, aby vás nechytili) a odhalit, kdo lže vám. To je velmi často problém (pokud jste jako já a věříte všem). Hra má dvě části - Den, kdy město rokuje o tom, co se stalo v noci a je tu možnost někoho pověsit. V noci probíhá pak zabíjení. Je to dost na přemýšlení. Z vlastní zkušenosti vím, že jedna hra trvá tak 15-30 minut.


Hra je samozřejmě v angličtině!

Náhodný výběr role
Na výběr je tu hned několik módů hry, které se liší rolemi, které se v nich objevují. Classic mód je nejlepší pro začátečníky a obsahuje pouze role Town, Mafie a SK (Serial Killer). Ranked Mód je pro ty, co rádi soutěží (pro pokročilé). Custom mód dovoluje stvořit hru podle vlastních představ. Nejradši mám All Any Mód, ve kterém se objevují všechny role a nikdy nevíte, kdo je ten ostatní. Rainbow Mód obsahuje méně Town rolí, ale mám ho taky moc ráda. Vigilantics a Rapid mód jsem nikdy nehrála, protože jsou prý strašné.

Hra, kde jsem v roli mafie


Ještě něco k histori... Jak už název napovídá, Town of Salem je založený na historických událostech upalování čarodějnic, které v Salemu probíhaly v 17.století. Pokud si ve hře nevyberete vlastní jméno, systém vám automaticky dá random jméno jedné z historických postav, které se procesů účastnily (pokud jste četli Čarodějky ze Salemu od Arthura Millera, pak vám budou známá - např. Abigail Williamsová, John Proctor, Ann Putnam a další).

Tvoření falešné závěti (pod mafiosem ti, které jsem doopravdy zabila; plus závěť na Town roli Vigilante)
Svou postavu si v Salemu můžete libovolně upravit a koupit vychytávky za body, které vyhrajete ve hře (Customization). Také si můžete navolit jméno, které budete ve hře používat (to se dá změnit kdykoliv při každé hře). Já většinou hraju za některou ze svých oblíbených knižních, anime či seriálových postav (dost oblíbené je právě Undertale theme).

Upravování vlastní postavy
Je jasné, že ze začátku vám to asi moc nepůjde (i já pořád dělám v některých rolích faily), ale na to přijdete. Nesmíte se bát. Salem dokáže být i dost vtipný (zvlášť, když si vybere nějaké zajímavé jméno). Na Youtube najdete spoustu hráčů, kteří streamují své vlastní hry a vtipně je komentují. A nejlepší je i song, který nazpívalo mé oblíbené duo Minx a Dave.


Mé postřehy, zkušenosti a názor

Town of Salem si nemůžu vynachválit. Můžete jej hrát i s přáteli, což je velká výhoda, když si chcete zahrát s kamarády (my to děláme pravidelně a ještě se Skype hovorem). Celé to, že nevíte, kdo je kdo, vás donutí přemýšlet. Zdokonalujete se v angličtině. A je to zábava! Zažila jsem už nepřeberné množství WTF her, kdy se všechno pokazilo na poslední chvíli nebo se stalo něco nečekaného. V Salemu nikdy nevíte...

Lynčování 
Pokud se rozhodnete přidat, tak určitě napište přezdívku! Můžeme si zahrát dohromady.

Tris Prior jako hodný Jailor
Annabeth zabíjí Poseidona (a později i Percyho)
Zdroje:

4 komentáře :

  1. To mi vzdáleně připomíná hru Městečko Palermo :D Zní to docela zajímavě, až mě někdy zase uchvátí nuda, určitě to zkusím. :)

    www.burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky mi to připomínalo Palermo :D V dost věcech je to stejný

      Vymazat
  2. To zní skvěle, určit si zahraju :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já nejsem hráč, kdysi jsme hrávala SW:TOR, ale tím to celé asi hasne. Logicky tedy tuto hru neznám, ale jak tak na ní koukám, nevypadá zas tak špatně :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat