neděle 19. června 2016

Recenze - Láska mezi písmenky

Láska mezi písmenkyOficiální anotace

Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu?

Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje.

Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?


Proč jsem si knihu vybrala?

Po roztomilém prvním dílu jsem měla chuť i na pokračování, které bylo před nějakou dobou velkým hitem na zahraniční Booktube scéně. Konec jedničky byl celkem otevřený... a kdo by odolal šarmantnímu princovi Olliemu, že?

Knižní upoutávka


Něco málo k obálkám

Off the PageLiebe ohne Punkt und Komma (Between the Lines #2)Off the Page

Pěkné a roztomilé obálky pokračují. Po prvním díle tu máme papírovou Delilah, která pomáhá Olliemu z knihy. Nevadila by mi ani jedna obálka, snad až na Liebe..., s kterou mám stejný problém jako u prvního dílu (tahle je jen převrácená).

Hodnocení

Sarei disposto a fare qualunque cosa, purché diversa dalle solite che faccio da quando ho memoria di esistere. Basta credere che il mondo sia molto di più di quanto sta scritto in queste pagine. O forse vorrei solo, disperatamente, riuscire a convincermene.: Delilah se podařilo dostat svého vyvoleného prince Olivera ze stran své oblíbené pohádkové knihy. Oliver se vyměnil s Edgarem, klukem, který miluje počítačové hry a na stránkách knihy Mezi řádky nachází spíše zábavu. Princ Oliver se bude muset přizpůsobit lidskému světu, aby vůbec zapadl a nikdo nepojal podezření. Moderní technika není to jediné, s čím má princ problémy. Po těžkostech prvního dílu na něj čeká další bitva - dokáže jeho vztah s Delilah přežít realitu? Podaří se Edgarovi vydržet na stránkách knihy, kde není vše tak idylické, jak se prve domníval?

Láska mezi písmenky je druhým volně navazujícím dílem ze série Mezi řádky z pera Jodi Picoultové a její dcery Samanthy van Leerové (v překladu vyšel pouze druhý díl u nakladatelství CooBoo). Stejně jako v prvním díle se děj knihy odehrává střídavě v podádkovém světě fiktivní knihy Mezi řádky a v reálném světě. Příběh je vyprávěn střídavě z několika pohledů - Delilah, Oliver, Edgar a další. Obě autorky dokázaly vytvořit velmi čtivý příběh, který vám proběhne pod prsty ani nevíte jak. Ráda bych upozornila na to, že je kniha sladká jako cukrkandl a největší roli tu hraje právě sladká - pokud tedy neholdujete podobným příběhům, pak po ní ani nesahejte. Nevyhne se ani celé řadě klišé, ale to by se dalo vzhledem k druhu literatury i odpustit. Láska mezi písmenky je určena výhradně k odpočinku, a přesně to také dostanete.


Na Olivera jsem čekala celý život, takže byste řekli, že další čtvrthodina navíc mě nevytrhne. Jenže během téhle čtvrthodiny je Oliver poprvé sám a bez dohledu v autobuse. V autobuse, který je plný těch nejbezcitnějších, nejzlomyslněj- ších a nejzákeřnějších stvoření na světě: středoškoláků.

Off the Page by Jodi Picoult and Samantha Van Leer (along with its companion novel, Between the Lines)
Už u předchozího dílu jsem se v recenzi zmínila o tom, že velkým plusem série jsou propracované a různorodé postavy. Delilah mne tu ale oproti jedničce celkem štvala - sice chápu, že ta situace nebyla úplně ideální, ale občas se už chovala vážně jako hysterka. Zato Ollie byl v reálném světě prostě úžasný (nezapomeňte omrknout jeho Youtube videa, je úplně kouzelný!). Edgara jsem si nijak zvlášť neoblíbila, ale musím uznat, že to neměl vůbec velké. Palec nahoru za Delilahinu BFF Jules - šílená a boží. A pak samozřejmě všechny pohádkové postavy - ať už Frump, Seraphima, královna Maureen, Pyro a další...

Dostávám se k vlastním dojmům. Po prvním díle jsem měla nějaká očekávání... Skončil totiž celkem uzavřeně a tak jsem úplně nevěděla, co ještě chtějí autorky řešit (samozřejmě je tam celá řada věcí, mně to ale přišlo trochu zbytečně). Části s Oliverem v reálném světě byly neuvěřitelně vtipné, o tom žádná. Pohádkový svět také. Oproti jedničce mi to ale přišlo už lehce překombinované, což je vážně škoda. Pokud ale budete číst Lásku mezi písmenky bez znalosti prvního dílu (a vůbec to nevadí), pak vám to vadit nebude. Sice se tím o dost ochuzujete, ale dá se to. Pokud ale hledáte něco roztomilého, sladkého a romantického, pak je tahle kniha naprosto ideální adept.

Lásku mezi písmenky bych doporučila všem romantickým duším, které hledají jednohubku na jedno odpoledne.

Celkové hodnocení:  3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku. 
Více o knize ZDE


Zdroje
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Bojím sa jednej veci, že mi to príde príliš detinské. Námet znie super, no obávam sa. :) Ďakujem za recenziu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mezi dalšími knihami mám právě Písmenka rozečtená. Jak píšeš, sladké je to požehnaně, ale celkově z toho, co se dá, to hodnotím jako milé vtipné čtení. Jen mi na rozdíl od tebe ten první díl chybí.

    OdpovědětVymazat