středa 24. srpna 2016

Recenze - This Savage Song

This Savage Song (Monsters of Verity, #1)Oficiální anotace

There’s no such thing as safe in a city at war, a city overrun with monsters. In this dark urban fantasy from author Victoria Schwab, a young woman and a young man must choose whether to become heroes or villains—and friends or enemies—with the future of their home at stake. The first of two books.

Kate Harker and August Flynn are the heirs to a divided city—a city where the violence has begun to breed actual monsters. All Kate wants is to be as ruthless as her father, who lets the monsters roam free and makes the humans pay for his protection. All August wants is to be human, as good-hearted as his own father, to play a bigger role in protecting the innocent—but he’s one of the monsters. One who can steal a soul with a simple strain of music. 

When the chance arises to keep an eye on Kate, who’s just been kicked out of her sixth boarding school and returned home, August jumps at it. But Kate discovers August’s secret, and after a failed assassination attempt the pair must flee for their lives.

Proč jsem si knihu vybrala?

Od autorky jsem četla už dvě knihy - The Near Witch a A Darker Shade of Magic. Obě mi naprosto učarovaly a potvrdily, že jsem se do Victoriina stylu vyprávění zamilovala. Doufala jsem proto, že mne oslní i její nejnovější kniha This Savage Song, kterou jsme z toho důvodu zařadily s Kath i do Letního čtení. A vyplatilo se.

Něco málo k obálkám

This Savage Song (Monsters of Verity, #1)

Líbí se mi překvapivě obě obálky. Ta červená asi víc, protože má své vlastní kouzlo, ale pokud jste viděli tu bílou naživo, tak mi dáte za pravdu, že je taky moc povedená. Na první pohled nevypadá, ale zdání klame. Chci domů obě. Hned.

Hodnocení

“Monsters, monsters, big and small, They're gonna come and eat you all."

Svět, ve kterém násilí rodí Monstra, která se pasou na životech smrtelníků. Tři druhy, každý vražednější než ten druhý. Corsaiové se živí masem a kostmi a žijí ve stínech; Malchaiové krví a Sunaiové životní energií a k omámení svých obětí používají hudbu. Město Verity je rozděleno na dvě části - Kate Harkerová je dědičkou Severní části, kde vládne její otec a August Flynn zase té Jižní, které vládne jeho otec. Kate a August se potkají ve škole, kde je svede dohromady nečekaný incident. Verity je na pokraji války a Kate s Augustem musí bojovat o holý život, aby přežili a zjistili, co se ve městě děje. Je tu jen jeden problém - August není až tak úplně člověk a stíny ve Verity mají drápy a zuby...

"Corsai, Corsai, tooth and claw, Shadow and bone will eat you raw."

My precious! Happy release day to This Savage Song by VE Schwab !! This has made my house move all the more bearable (it is a perfect escape while I wait for news). - Kate Tilton: This Savage Song je prvním dílem z plánované dilogie Monsters of Verity z pera Victorie Schwab, kterou můžete znát jako autorku knih Archiv či The Near Witch. Autorka umístila děj své knihy do jakéhosi alternativního světa, který je totožný s tím naším až na rozdílné politické rozdělení. Severní Amerika je rozdělena na teritoria. V jednom takovém se odehrává i náš příběh, konkrétně v městě zvaném Verity, které je rozděleno na Sever a Jih. Každému z nich velí jiný vůdce - na Severu je to Harker, který se schovává za stíny svých věrných Malchaiů a na divokém Jihu Flynn, který má za sebou své tři Sunaie. Hlavní úlohu zde hrají tzv. Monstra, která se dělí na tři typy a rodí se z různých násilných činů. Corsaiové jsou z nich nejslabší, žijí ve stínech a dokáže je zabít sluneční světlo. Živí se těly. Malchaiové jsou inteligentnější, dokáží snést světlo a živí se lidskou krví. Nejsilnější jsou Sunaiové, kteří se živí životní energií hříšníků, vypadají jako lidé, dokážou smrtelníky ovládnout pomocí hudby. Příběh je jedinečný v tom, že zde není žádná romance - pouze akce, napětí, rodící se přátelství a otázka toho, co je vlastně lidskost.

"Malchai, Malchai, sharp and sly, Smile and bite and drink you dry."

Silnou stránkou příběhu jsou i samotné postavy. Victoria Schwab je mistr ve svém řemesle. Dokázala vytvořit postavy, do kterých se čtenář může hluboce vcítit. Hlavní hrdiny máme dva. Kate Harkerová je dcerou velitele Severu. V mladém věku přišla o matku, což jí její otec dává neustále za vinu. Kate se proto snaží ze všech sil, aby si získala otcovo uznání. Kate je skvělá hlavní hrdinka, která v závěru působí neuvěřitelně lidsky. Je impulzivní, tvrdohlavá a jde si za svým. Nebojí se kvůli tomu podpálit kapli a je jí jedno, co si o ní myslí ostatní. Na druhé straně stojí syn velitele Jihu, August Flynn. August není tak úplně člověk - jde o Sunaie. August je sice monstrum, ale vůbec se tak necítí. Má k lidskosti blíže než ostatní a trápí ho to. August mi přirostl k srdci o něco více než Kate - i když to bylo hodně těsné. Světe div se, není mezi nimi žádná jiskra! Dobře propracované jsou i ostatní postavy - ať už jde o Augustovy sourozence, Katina vražedného otce či monstra.


"Sunai, Sunai, eyes like coal, Sing you a song and steal your soul."


THIS SAVAGE SONG makes the Indie Next List! And an important reminder about…: A dojmy? Nebudu nic předstírat. Šla jsem do knihy s tím, že mne naprosto ohromí a bude se mi líbit. Nic jiného bych od Victorie ani nečekala. Nezklamala. Největším lákadlem bylo asi to, že tu není žádná romance. Mám romantiku ráda, ne že ne, ale v některých příbězích by být nemusela, zvlášť když jde o otázku lidskosti a o přátelství mezi hrdiny. Proč to kazit nějakou instalove? Autorka to zvládla bravůrně - vlastní fiktivní svět, který funguje; monstra s různými schopnostmi a uvěřitelní hlavní hrdinové, kteří vám přirostou k srdci.

I z This Savage Song jsem cítila autorčin lehce poetický styl psaní, i když asi o trochu méně než třeba v takové The Near Witch. Jsem moc ráda, že kniha bude mít jen dva díly - je to přesně tak akorát. A co se mi líbilo nejvíc? Básnička o Monstrech!

This Savage Song bych doporučila všem, kteří hledají zajímavou fantasy bez jakékoliv romantiky se zaměřením na duševní vývoj postav a na to, že nic není černobílé a že lidskost můžete najít i na tom nejnejpravděpodobnějším místě.

“Monsters, monsters, big and small, They're gonna come and eat you all.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

KOUPIT KNIHU NA BOOKDEPOSITORY 

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Super recenze! :) Knížka je úžasná, stejně jako všechny ostatní od autorky. :)

    OdpovědětVymazat