úterý 20. prosince 2016

Měsíční shrnutí za listopad 2016


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za listopad?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy


Dojíždění do školy mi vážně jde ku prospěchu. Přečetla jsem 10 knih, 2 novelky a 1 mangu.


Sůl mořeSůl moře

Ruta Sepetys patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Dostala mě už Šedými tóny, a tak mi nemohla chybět ani její novinka Sůl moře. Musím se přiznat, že historicky jsem o námořní tragédii neměla ani ponětí, tudíž to pro mě byla novinka. Děj je vyprávěn z více pohledu. Tahle kniha stojí vážně za to. Byla syrová, přesně tak, jak to mám ráda. Nejvíc jsem si oblíbila asi Alfreda a Floriana, naopak mě celkem štvala Emilia. Jsem vážně zvědavá, s čím dalším Ruta přijde.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


The Gilded CageThe Gilded Cage

The Gilded Cage byla společným čtením na listopad. Četla jsem ji tedy jen já (Kath, ty ostudo!), ale zklamaná jsem nebyla. Hodnotila bych ji jako lepší průměr - nijak neoslní, ale dobře se u ní dá odpočinout. Navíc jsem jeden plot twist fakt nečekala a autorka mě mile překvapila. Celé to dokresluje historické pozadí s nádechem do tajemna. Kniha se sice tváří jako paranormálka, ale nenechte se zmýlit. Je to úplně o něčem jiném!

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček



Kouzelné přání (Země příběhů, #1)Kouzelné přání

Vážně nechápu, proč jsem se k mému oblíbenému zpěvákovi z Glee nedostala dřív, ale asi jsem čekala na ten správný okamžik (a vydání v češtině). Země příběhů je primárně určena hlavně pro mladší čtenáře, ale líbila se i mně (holt miluju pohádky). Hlavní hrdiny jsem si sice moc neoblíbila, ale ty vedlejší už byli fajn. Hlavně badass Mášenka, která je něco jako novodobá Xena. Kouzelné přání je v podstatě takový heist příběh (vůbec nenarážím na Six of Crows...), takže pokud se vám tenhle styl líbí, knihu zkuste. Já se těším na druhý díl!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Mechanická princezna (Pekelné stroje, #3)Mechanická princezna

Na závěr Pekelných strojů jsem čekala poměrně dlouho. Celkem jsem se bála toho, co Cassie udělá s mými oblíbenými hrdiny (Jemem). Velkolepé finále se konalo. Kniha mě bavila od začátku do konce. I slzička ukápla. A i když moc nesouhlasím s pairingem Wessa, na tu představu jsem si i zvykla. Jako vždy jsem nadmíru ocenila přítomnost Magnuse, který je už takovou tutovkou. Kde je Magnus, tam jsou problémy. Celkově tedy hodnotím velmi pozitivně (a možná mám TID i radši než TMI).

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


On the Bridge (The Infernal Devices, #0.5)On the Bridge, After the Bridge

Dvě kratičké novelky. On the Bridge se odehrává před prvním dílem a jde v podstatě jen o jednu scénu. Nic speciálního, ale fanoušky rozhodně potěší. Daleko zajímavější je After the Bridge, protože OMG! Nemůžu spoilerovat, ale odehrává se to po epilogu v Mechanické princezně. A ARGHHHHH!!! Dokonalé. Dokonalé. Steamy. AGH!

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček




Devils and Realist, Vol. 1Devils and the realist, Volume 1

Aka Makai Ouji, které jsem viděla jako anime. Neodolala jsem a po zhlédnutí celého anime jsem se pustila i do prvního volume mangy. A je to boží! Nemůžu než vřele doporučit, pokud máte rádi třeba takového Black Butlera (Kuroshitsuji). V podstatě jde o to, že je hlavní hrdina potomkem Šalamouna, což mu dává právo vybrat následníka na pekelný trůn v době, kdy hlavní král Lucifer spí. Démoni s právem se tak za následníkem vydávají a snaží se ho přesvědčit, aby vybral právě je. To se nelíbí nebeským andělům, které chtějí Williama přetáhnout na svou stranu. Jediný problém - William je tvrdý realista a na démony ani anděly nevěří... Je tam ode všeho trochu - komedie, akce, napětí... Viktoránská Anglie! A ta nádherná kresba!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


This Is Where It EndsThis is where it ends

This is where it ends jsem četla dost dlouho, přitom vůbec nechápu proč, protože je napínavá a je na chviličku. Dechberoucí příběh o střílení na americké středí škole z několika pohledů. Děj se odehrává během jedné hodiny, kdy se střílení odehrává. Při čtení mě mrazilo po zádech. Autorka mě dokázala vtáhnout do děje tak, že jsem se bála spolu s hrdiny. Myslím, že by se téhle jednohubce mělo dostat většího uznání a reklamy, protože přiznejme si to... Střílení je v dnešní době běžnou součástí života amerických středoškoláků (jasně, nás se to tolik nedotýká, ale nikdy nevíte...).

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


The Girl at Midnight (The Girl at Midnight, #1)The girl at midnight - KNIHA MĚSÍCE

Přesně po roce jsem knihu dokončila (stydím se!). Byla vážně skvělá. Ani jsem nečekala, že se mi bude líbit. Podle mě je hodně nedoceněná, protože tohle je parádně akční příběh s dávkou romantiky a heistem. Echo je coby hlavní hrdinka naprosto boží (zlodějka!), svět Avicenů a Drakarů se mi neskutečně zamlouval... a OMG. Je tam gay pár (potenciální!). TA CHEMIE! MILUJU JE. Jasper a Dorian jsou něco jako Malec... Jakmile se Jasper poprvé objevil, byla to láska na první pohled. Já ten pár miluju! A potřebuju další díl!


Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


Harry Potter a prokleté dítě (Harry Potter, #8)Harry Potter a Prokleté dítě

Scénáře divadelních her miluju. Byla jsem skeptická, protože reakce... První polovina se mi nelíbila. Nemám Harryho Pottera jako postavu ráda a nikdy jsem neměla. Jeho syn Albus je na tom trochu lépe, na rovinu ale říkám, že to tam zachraňoval Scorpius. Přišlo mi to trochu jako fanfiction na Doctora Who, ale druhá polovina to zachránila a bavilo mě to. I přes tu absurdnost. A palec nahoru za překlad, ten byl vynikající. A nejlepší věc mimo Scorpiuse? Cedrik. Jeho postavu jsem zbožňovala už v původní sérii. Je prostě nedoceněný!

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


MluvMluv

Je celkem škoda, že jsem Speak četla až po The Way I Used to Be, která mě naprosto dostala. Obě knihy se zabývají tím samým, samotné zpracování je ale trošičku odlišné. Mluv je jedinečná kniha, do které jsem se sice ze začátku nemohla začíst, ke konci jsem ji ale už naprosto hltala. Kniha s vážným tématem, kterou by měli číst všichni. Melinda byla úžasná hrdinka a rozhodně působila autenticky. Doporučuji všemi deseti. Stát se to totiž může i vám.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Doctor Who: Královská krevDoctor Who: Královská krev

Opět skvělá doctorovská jednohubka. Už jsem se tak nějak smířila s tím, že u nás budou vycházet hlavně příběhy s Dvanáctkou, takže protestovat nemá snad ani cenu (chci prostě Jedenáctku, no!). Královská krev byla super. Akční, napínavá, se zajímavým příběhem a osvěžením v podobě Svatého grálu. Mám radši, když Doctor cestuje někam do historie než něco ze současnosti na Zemi nebo budoucnosti. Historie, to je moje.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Of Neptune (The Syrena Legacy, #3)Of Neptune 

Trošičku zklamání. Předchozí díly sice nebyly kdovíjaký zázrak, ale byly to alespoň fajn oddechovky. Of Neptune se bohužel celkem táhl a moc mě to nebavilo. Nápad sice zajímavý, ale provedení horší. Emmu a Galena nemusím, možná proto jsem tak byla tak zklamaná, protože moji oblíbenci Rayna a Toraf tu byli fakt málo. A to bych ocenila třeba i dědulu Antonise!

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček




Zrecenzované knihy


Bída. Velká bída. Jedna recenze na blog a dvě pro Fantasyu. Ale pořád žiju!

Doctor Who: Roj hrůzydavid-levithan-jeste-jeden-denchris-colfer-zeme-pribehu-kouzelne-prani


Zhlédnuté filmy, seriály a anime



Výsledek obrázku pro ultra despair girlsDanganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls

Ehm... Ultra Despair Girls tak úplně do téhle kategorie nepatří, protože je to PC hra... Ale jelikož existuje pouze na Vistě a na PC se hrát nedá, musela jsem místo samotného hraní koukat na playthrough. Jo. Já. Nikdy před tím jsem na něco podobného nekoukala, ale zvládla jsem to a kupodivu mě to i bavilo. Týpek, kterého jsem si vybrala, k tomu měl super hlášky. Trvalo mi to dost dlouho, protože celý stream trvá dohromady cca 20 hodin čistého koukání, takže jsem s UDG strávila několik dnů. Příběhově možná o trochu slabší než předchozí Danganronpy, ale na druhou stranu... je tam Komaeda! Odehrává se to mezi Trigger Happy Havocem a Dangan 2 a hlavní hrdinkou je Naegiho ségra Komaru. Doprovází jí Fukawa, kterou můžete znát z prvního dílu. Jde o jediné - co se stane, když se k moci dostane skupinka dětí, která se rozhodne, že za všechny problémy můžou dospělí, a tak je začnou zabíjet...

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

posterHledá se Dory

Dory jsem chtěla vidět už děsně dlouho, i když jsem si Nema vůbec nepamatovala. Patří to k mému dětství a nikdo po mě nemůže chtít, abych si pamatovala každý animák (Lví král je výjimkou). Jak se mi Dory líbila? Neuvěřitelně, až mě to samotnou překvapilo. Nahrálo mi to přímo do nálady a já se dokonce i rozbrečela. Podle mě je Dory lepší hrdinka jak Nemo... Zabte mě, ale tak se prostě cítím. Prostě Keep on swimming..

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 5 z 5 hvězdiček


posterDoba Ledová: Mamutí drcnutí

Krasojízda s animáky pokračovala s pokračováním Doby ledové. I když to příběhově bylo o dost slabší než původní díly, pořád je to moje oblíbená Doba ledová. Oproti Nemovi se mi první díly líbily hodně, a tak i ty další hltám jako malinu. Mamutí rodinku ani Sida sice moc nemusím, ale Diego a krysoveverka to vždy zachrání.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 3.5 z 5 hvězdiček



posterFantastická zvířata a kde je najít 

Jít do kina na Mloka byla prostě nutnost. Je to taková naše tradice, už do druhého dílu HP. Byla jsem na film hodně zvědavá, protože Eddieho jako herce zbožňuju a magické potvory taktéž. Příběhově skvělé, efekty boží. Líbilo se mi, že se nám dostalo pohledu i na americké kouzelníky - bylo to něco úplně jiného než v Británii. Nechyběly ani komediální prvky. Pokud se tedy na FZAKJN chystáte, určitě běžte do kina! Za ty efekty to fakt stojí.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězd


posterKowabon

Meh... Hledala jsem nějaké krátké horrorové anime, u kterého bych se bála. Na Kowabon jsem narazila úplnou náhodou. Zpracování je poměrně dost originální - reální lidé jsou zanimanizovaní. Každý díl je navíc hodně kraťoučký, takže to máte zkouknuté zachvilku. Moc krve tam není. Nebála jsem se. Jsou tam nějaké děsivé příšerky aka duchové, kteří v každé epizodě po někom jdou. Vyděsily mě asi jen dva díly - hlavně ten, kde na slečnu pořád někdo zvoní...

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček


posterMakai Ouji: Devils and the realist - ANIME MĚSÍCE

O Makai Ouji jsem neslyšela do té doby, než jsem začala roleplayovat svého miláčka Drocella. Na Twitteru jsem náhodně potkala jednu z postav z Makai, která mě ihned zaujala. A jelikož mám Sytryho ráda, dokopala jsem se i podívat, odkaď vlastně je, abych znala příběh za jeho postavou. Jsem za to neskutečně ráda, protože Makai Ouji je přesně pro mě. Děj jsem už popsala v manga verzi výše, ale animé má jednu výhodu - je krátké, vtipné a příběhově skoro odpovídá manze. Jsou tam démoni, andělové, historické postavy (Johanka z Arku, Gilles de Reis), Šalamoun... Viktoriánská Anglie! Pro fanoušky Black Butlera jako dělané (Dantalion je takový Sebastian).

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterMluv

Ihned po dočtení knižní předlohy jsem se musela podívat i na stejnojmenný film. Abych se přiznala, tak se mi do něj kvůli jisté herečce nechtělo. Není to Twilightem - tam mi Stewart tolik nevadilo. Už od prvního pohledu je mi ale nesympatická, a tak mám problém na filmy s ní vůbec koukat (stejně jako na novější kousky s Emmou Watson). Film se knihy drží dost přesně, až mě to samotnou překvapilo. Líbilo se mi to. Moc.

Odkaz na ČSFD
Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš listopad?

4 komentáře :

  1. Nádherná bilance, přečetla jsi toho opravdu hodně a hlavně jsi podle hodnocení měla šťastnou ruku :)
    Z tvého výběru se určitě chystám na Sůl moře a Harryho Pottera, takže se moc těším.
    Přeju, ať se čtenářsky i jinak daří i v následujících měsících :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Fantastická zvířata byla úžasná. Na Dory a Dobu ledovou se teprve chystám.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. 10 knih je naprosto skvělý výsledek :)
    Sůl moře mě také hodně láká, obzvlášť po tolika kladných recenzích, tak snad se kní brzy dostanu.
    Stále nevím, jestli mám do Mluv jít, ale asi to nakonec přeci jen udělám :D
    Jinak Fantastická zvířata mě abolutně dostala, byl to neuvěřitelný zážitek, obzvlášť ve 3D se všemi těmi efekty a překrásnými zvířaty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Závidím ti tolik řpetčených knih, co já bych dala za nějaký čas k tomu čtení. Ale aspoň že už jsou tu vánoce a člověk se může bez výčitek začíst :))

    OdpovědětVymazat