neděle 21. května 2017

Žijeme Humbookem aneb i my máme pravidelný YA knižní festival

Fotka uživatele Humbook.

Vítejte, Vítejte... Vstupte do světa Humbooku, kde vás čekají věci, ze kterých se vám zatočí hlava a nebudete vědět, kam dřív. Pamatujte: není to pouze festival... je to mnohem víc... 

Ups... tohle není Caraval. Nevadí. Určitě jste o Humbooku alespoň už slyšeli (pokud jste na něm loni nebyli). První český literární festival Young Adult literatury. Bye bye Světe knihy, hello Humbooku! Proč ale vlastně píšu tenhle článek? Jak asi už víte z Insta nebo FB, jsem jedním z Humbook Ambasádorů, a je tedy mým úkolem vás seznámit s veškerými novinkami a samozřejmě vás na festival i potkat. Dnes vám povím nějaké to základní info, důvody, proč byste ho neměli vynechat, nějaký ten zážitek z minulého roku (protože Vendea, která vždycky píše reporty z akcí, ho jednou nenapsala), návrhy, které by se mi líbily a v neposlední řadě dám prostor i vám, abyste se vyjádřili :) To zní prima, ne?


V první řadě bych jen dodala, že jsem neskutečně ráda, že u nás konečně máme něco jako Humbook. Každý rok jsem totiž záviděla Američanům, kteří mají svůj YALLWEST a částečně i Book Expo (z těch videí se mi chce každoročně brečet). Začínají k nám tak jezdit i světoznámí autoři, kteří by o naši malou republiky jinak ani nezavadili pohledem (možná tak o památkovou prahu, ale to spíš mimopracovně).

CO? JAK? KDE? 

Humbook je literární festival pro čtenáře young adult literatury, který se koná jednou za rok na podzim. Letos se uskuteční 7. října v MeetFactory v Praze. Všechny důležité informace týkající se konkrétního programu, lístků či dalších doprovodných informací naleznete na webu festivalu. Nezapomeňte se přidat i do Facebookové události či lajkovat FB stránky festivalu, kde se dozvíte plno novinek. Humbook má i svůj instagram, tudíž máte spoustu možností, kde se dovídat nejnovější novinky (a v neposlední řadě sledovat i ambasádory).


A na koho se můžete těšit? Organizátoři zatím odhalili, že k nám přijedou takové autorky jako Jenny Hanová, která napsala sérii Všem klukům, které jsem milovala; Joelle Charbonneau, autorka Univerzity výjimečných; A.G.Howard, která vás zavede do Říše divů ve své sérii Šepotání; Vilma Kadlečková, česká autorka série Mycelium či Ivana Peroutková, které nedávno vyšla u CooBoo Francouzská jízda.

JÁ A LOŇSKÝ HUMBOOK

Jak jsem se zmiňovala výše, už pár let závidím zahraničním blogerům a booktuberům nepřeberné množství festivalů, které jsou zaměřeny pouze na YA knihy. Proto neexistovalo, že by mi utekl náš první festival, který pořádala společnost Albatrosmedia.

A byla jsem spokojená. Šla jsem tam hlavně kvůli dvoum zahraničním hostům - Rutě Sepetys a Christopherovi Paolinimu, jejichž knihy miluju (Paoliniho už od dětství). Celkově se mi festival moc líbil, jen bych pro příště zvolila jiný prostor, jelikož na to, kolik přednášek se na místě konalo a počtu návštěvníku na to prostě nebyla kapacita. Na druhou stranu se mi líbil poměrně pestrý program a na to, že to byl první ročník, si myslím, že to organizátoři zvládli skvěle.

A CO BYCH RÁDA UVIDĚLA NA HUMBOOKU LETOŠNÍ ROK?

1) Větší prostory 

S přesunem festivalu do MeetFactory se tento problém snad vyřeší, ale i tak to zůstává jako jedna z nejdůležitějších věcí, které jsou pro mě u festivalu podobného ražení důležité - prostory dostatečně uzpůsobené počtu návštěvníků. Dobré větrání nutností.

2) Instagraf + fotostěna

Instagram teď letí, a tak bych i na Humbook po vzoru Světa knihy dovezla Instagraf, stejně jako loni. Klidně i se soutěží o knihy autorek, které na místě budou. Zároveň bych dovezla i nějakou fotostěnu s logem a nápisem Humbook + třeba fotografie z loňského ročníku.

3) Tombola

Jsem velkou milovnicí tombol, a tak bych klidně jednu zavedla i do Humbooku. Při příchodu by každý návštěvník dostal číslo do hlavní tomboly, ve které by byla nějaká hlavní cena (např. VIP setkání s autorkou po autogramiádě, knížky či něco podobně spešl).

4) Stánek s Humbook reklamními věcmi 

Knihomolové rádi fotí a milují reklamní věci. Trička, plátěné tašky, hrnečky, propisky, bločky, potahy na polštáře, svíčky... podobné věci teď prostě frčí. Knihomol si hrneček či svíčku klidně koupí jen proto, aby ji pak mohl fotit na bookstagram.


V podobném duchu je i můj další návrh. Knižní vesmír určitě všichni knihomolové znají. Nebylo by na škodu, kdyby se dostavil i na Humbook. Má totiž v repertoáru spoustu věcí, které souvisí s knížkami, které Albatrosmedia vydává, tudíž by to bylo přímo ideální!

6) Literární kavárna a obchůdek se zákusky

Pro milovníky kafe by byla ideální vyhrazená místnost, kde by si mohli sednout, koupit si kafe a poklábosit u něj. K tomu ideálně i nějaký obchůdek s cukrovinkami. Přece nebudeme celý den o hladu.

7) Přednáška či beseda s blogery či booktubery

V zahraničí je úplně běžné, aby měli booktubeři svůj vlastní panel. Bylo by fajn udělat něco podobného i na Humbooku se staršími "zkušenějšími" blogery, kteří už mají něco za sebou a mohli by tak mladším třeba i s ledasčím poradit. Buď formou přednášky a diskuze či nějaký workshop. To platí i pro booktubery. Protože přiznejme si to narovinu - velká část návštěvníků festivalu budou právě knižní blogeři.

8) Workshop pro bookstagramery

Podobný koncept jako u booktuberů. Tady bych zvolila spíš formu workshopu, př kterém by si návštěvníci mohli zkusit vyfotit knížky s pomocí našich nejúspěšnějších bookstagramerů, kteří by jim na začátku mohli dát nějaké ty tipy a podobně.

9) Blogerský sraz

Nejsem sice moc velký fanoušek nějakých větších srazů, ale co vím z vlastní zkušenosti, je poměrně těžké něco většího domluvit. Tudíž by nebylo vůbec na škodu mít na sraz nějaký vyhraněný prostor. Od věci by ani nebylo, kdyby dorazili i nějací redaktoři a třeba se podělili o tipy.

10) Kniha přání aneb co bychom mohli vydat

Vyhradila bych nějaké místo, ve kterém by se nacházel stoleček s něčím ve stylu návštěvní knihy, do které by návštěvníci mohli napsat své návrhy na to, co by se v YA mohlo vydat ze zahraničních novinek. Nakladatelství by tak mohla získat nové tipy na to, co by čtenáři chtěli.

11) Cosplay

Ať už formou soutěže nebo jen odívání účastníků a návštěvníků - cosplay (alá kostýmy) prostě miluju a bylo by děsně cool, kdyby byl Humbook tematicky laděn do kostýmů z knih, jejichž autorky na festivalu budou. Co třeba taková Lara Jean nebo šílený styl z Říše divů? Autorkám by se to určitě taky líbilo!

Mohla bych toho napsat ještě spoustu, tohle je ale v téhle chvíli asi vše, co mě napadá.


A co vy? 
Máte nějaké návrhy na zlepšení nebo něco, co byste na festivalu chtěli? 
Svěřte se do komentářů, vaše návrhy se stoprocentně dostanou k vedení! 
Co říkáte na mé návrhy? :) 

3 komentáře :

  1. Já Cosplay miluju, nikdy jsem na žádném nebyla ale vždycky jsem se chtěla oblíc do z jedných mích oblíbených postav <3 Minulý rok jsem na Humbook nebyla, tento rok 100% chci !

    OdpovědětVymazat
  2. Vendy, ale instagraf loni na Humbooku byl ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha :D Okej, díky :D To je tím, že sem ho tam vůbec nevyužila a nepamatuju si na něj.

      Vymazat