úterý 6. června 2017

Recenze - Falešný polibek + Morrighan

Falešný polibek (Kroniky pozůstalých, #1)Oficiální anotace

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.

Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a nevědomky i mezi dvěma záhadnými a přitažlivými muži – princem, kterého si měla vzít, a vrahem s úkolem jí zabít.

Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z nebezpečných cizinců.




Proč jsem si knihu vybrala?

Falešný palibek je jednou z těch YA knih, které jsou v zahraničí velmi populární. Mě osobně nalákalo unikátní rozložení POV, kdy nevíte, kdo je kdo a jen tipujete, a o to je to zábavnější. Jsem neskutečně ráda, že jsem se ke knize konečně dostala, jelikož jsem to odkládala fakt dlouho.

Něco málo k obálkám

Jsem neskutečně ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo převzít originální obálky, protože jsou naprosto nádherné a decheroucí a k příběhu se skvěle hodí. Úplně v tom vidím ten Remnant!

Hodnocení

The Kiss of Deception by Mary E Pearson Genres - Adventure, Fantasy, Romance, Young Adult - book quote:
Princezna Arabella (pro přátele Lia) neměla nikdy moc na výběr. Jako prvorozená dcera se musí ujmout své role a zpečetit spojenectví dvou království. To se ale mladé dívce ani za mák nelíbí. Odmítá si vzít někoho, koho nemiluje a nikdy ho nepotkala. Pricezna se tak spolu se svou komornou dává na útěk - pryč od života plného povinností, luxusu a domluvených sňatků. To ale netuší, že jí jsou v patách dva muži - jeden z nich usiluje o její život, druhý chce poznat ženu, která si dovolila vzepřít se tradici a utekla od jejich společného sňatku. Ani falešná identita a práce v hospodě ale nedokážou princeznu zachránit navždy. Komu může Lia doopravdy věřit?

Falešný polibek je prvním dílem z trilogie young adult fantasy trilogie Kroniky pozůstalých z pera Mary E. Pearsonové. Příběh je zasazen do fantasy světa, který je rozdělen na království a nechybí v něm ani magie. Jednou z věcí, která tuto knihu nejlépe charakterizuje, je nespočet úhlů pohledu, z kterých je příběh vyprávěn. Mimo pasáže, které vypráví hlavní hrdinka, zde najdeme i části vyprávěné oběma tajemnými mladíky, stejně jako pasáže vyprávěné Princem a Vrahem. Unikátní na tom je právě to, že čtenář netuší, který z obou mladíků je vrah a který princ, čímž nás autorka neustále udržuje v napětí a nechává nás hádat. Na konci vás s největší pravděpodobností ale stejně napálí a vy budete jen zírat. Po každé části následují verše a úryvky z prastarých knih, které jsou důležitou součástí příběhu a na konci vám budou dávat dokonce i smysl (tudíž bych doporučila je doopravdy číst a neopomíjet je). Jelikož jde teprve o první díl, autorka zde svět a jeho historii teprve lehce představuje a očekávám, že plné rozvinutí Remnantu se dočkáme až v dalších dílech.


Bylo nebylo, kdysi dávno, mé dítě, žila princezna stejně malá jako ty.
Vládla celému světu. Když rozkázala, i světlo ji poslechlo.

Slunce, měsíc i hvězdy poklekaly a vstávaly podle toho, jak ukázala.
Bylo nebylo…

PictureJedním z plusů celé knihy jsou rozhodně postavy. Hlavní hrdinka, princezna Lia, se poměrně liší od klasického stereotypu YA hrdinek. Nepadne k nohám prvního muže, který ji přeběhne přes cestu, snaží se logicky přemýšlet, je sice obětavá, na druhou stranu si ale váží i sama sebe a chce pro sebe to nejlepší. Neposlouchá autority a nesouhlasí s tím, co se v království děje. Není nijak rozmazlená a nebojí se vzít do ruky zbraň. Velmi se mi líbil i její vztah s bratry a její komornou, kterou brala jako svou nejlepší přítelkyni. Co se týče již zmiňované komorné Pauline, ta mi k srdci až tak nepřirostla, ale chápu, že tu hrála klíčovou roli coby nejlepší kamarádka hlavní hrdinky. I Pauline má svá tajemství, stejně jako většina postav v této knize. Co se týče dvou tajemných mladíků, moc vám toho k nim neřeknu - snad jen to, že autorka si dala záležet na tom, aby čtenář nepoznal, kdo je vrah a kdo je princ. Jeden z nich mi byl o fous sympatičtější než druhý, ale vzhledem k tomu, že toho o jejich historii zas tak moc (zatím) nevíme, zůstanu prozatím asi nestranná. Jelikož se velká část příběhu odehrává v jedné vesnici, velký prostor je věnován i těm "obyčejným" vesničanům.

A jaké jsem měla dojmy ze čtení já? Po pravdě jsem toho od Falešného polibku čekala poměrně dost, jelikož v zahraničí je kolem celé série neuvěřitelný hype. Naštěstí pro mě i pro knihu Polibek onomu hypu doopravdy dostál. Sice musím uznat, že místy (především ve vesnici) se příběh lehce táhl a bylo to pomalejší, na druhou stranu mi to až tak nevadilo, jelikož měla autorka alespoň prostor pro rozvinutí charakterů postav a vztahů mezi nimi. Také se mi líbil nenásilný způsob, jakým čtenáře seznamovala s celým světem, jeho historií a po dávkách nám servírovala celý obraz, který dle mého názoru bude velmi důležitý v dalších dílech. Závěrečné odhalení identity obou chlapců pro mne také bylo poměrně šokující, i když jsem zhruba od půlky měla podezření, že to nebude tak, jak jsem si původně myslela. Pokud čekáte akci a napětí, pak bych po Polibku asi úplně nesahala - objevuje se až ke konci. Na druhou stranu je to skvělý úvod k zajímavé fantasy sérii, která má rozhodně co nabídnout.


“Our stories must be passed to our sons and daughters, for with but one generation, history and truth are lost forever.”

Morrighan (The Remnant Chronicles, #0.5)Chtěla bych zde zmínit i novelu Morrighan, která vyšla coby e-book (pouze v anglickém jazyce) a kterou jsem si po dočtení Polibku musela okamžitě pořídit a přečíst. Jedná se o krátký příběh(kolem 80 stránek) odehrávající se věky před událostmi Polibku a vypráví o Morrighan a jejím setkání s Jafirem de Aldridem (jejich příběh se objevuje ve starých zpěvech, které provázejí hlavní příběh). I když je novela krátká, i tak do sebe nasoukala plnohodnotný příběh o zakázané lásce a hledáním něčeho víc než jen pouhé přežívání. Abych se přiznala, líbila se mi snad ještě víc než celý Polibek. Morrighan i Jafir jsou úžasné postavy a doufám, že o nich ještě uslyšíme i v hlavní trilogii. Pokud tedy hledáte jednohobku po dočtení Polibku, Morrighan vřele doporučuji.

Falešný polibek bych doporučila všem milovníkům YA fantasy, kteří hledají nenáročný a čtivý příběh o dívce s velkými sny a zajímavým světem, ve kterém má magie ne zcela tradiční podobu.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček
Hodnocení Morrighan: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE

Zdroje
Anotace a obálka

Obrázky:
Quote
Mapa

2 komentáře :

  1. Pěkná recenze, do knihy bych se chtěla co nejdříve pustit :-) Takže se těším

    OdpovědětVymazat
  2. všechny díly jsem si včera stáhla do mobilu a dnes se do toho konečně pustím, moc se na ni těším <3

    OdpovědětVymazat