středa 13. prosince 2017

(Foto)Recenze - Ilustrovaná Fantastická zvířata a kde je najít

Fantastická zvířata - ilustrované vydáníOficiální anotace 

Nádherné nové vydání kouzelnické klasiky z pera Mloka Scamandera samozřejmě představuje pestrou směsici tvorů od Akromantule přes různé druhy draků až po Yettiho, navíc s překrásnými ilustracemi Olivie Lomenech Gillové. Léta dobrodružných putování slavného magizoologa vyústila v díle nezměrného významu. Odborníci jej obdivují, kouzelníci a čarodějky zhusta využívají a od počátku tohoto století do něj zvědavě nahlížejí i mudlové.


Proč jsem si knihu vybrala?

Jako každý správný Potterhead, který s Bradavicemi vyrůstal, jsem i já zaznamenala celou řadu ilustrovaných vydání knih s potterovskou tematikou. Ilustrované vydání původní sedmidílné série jsem ale číst nechtěla - zaprvé se mi rozměrově nevejde do knihovny, zadruhé bych ho neměla kde vystavět a na čtení je velmi nepraktické. Fantastickým zvířatům jsem ale odolat nemohla. Učebnici jsem v starším vydání měla už od svého dětství, ale po čase jsem ji věnovala dál, takže jsem byla velmi nadšená z faktu, že se konečně dočkám grafického zpracování svých oblíbených magických tvorů. A čert vem ten nepraktický formát!

Něco ke grafickému zpracování 

Hlavní podíl na ilustracích má talentovaná Olivia Lomenech Gillová, která kouzelným tvorům vdechla život na velké ploše. Zajímavostí je, že na každého z tvorů použila jinou výtvarnou techniku. Takhle by to možná mohlo znít trochu chaoticky, ve výsledku to ale funguje doopravdy dobře a dodává to celému dílu tu správnou magickou atmosféru. Osobně ilustracím Gillové dávám přednost. Jim Kay má samozřejmě také moc pěkné, ale... Gillová je Gillová.

Albatros Media prezentuje 


Hodnocení 

S příchodem Fantastických zvířat do kin se boom kolem Harry Pottera opět vrátil v plné kráse. K tomu následovalo i 20. výročí od vydání Kamene mudrců. Co se stalo novým trendem? Ilustrovaná vydání, kterých se nejprve dočkala původní sedmidílná série - s ilustracemi od Jima Kaye. Nezapomnělo se ani na publikace z tzv. bradavické knihovny. Jedna z nich - Fantastická zvířata a kde je najít sice už v písemné podobě vyšla hned ve dvou vydáních, nicméně zrovna kouzelní tvorové jsou pro ilustrované vydání jako dělaní. Oproti původnímu psanému vydání obsahuje nové ilustrované vydání novou předmluvu, úvod do magizoologie a 6 zbrusu nových zvířat žijících v Severní Americe, které v původním vydání nenajdete. Ilustrace má na svědomí Olivia Lomenech Gillová.

Kouzelní tvorové patřili ve světě Harryho Pottera vždy k mým nejoblíbenějším, a proto jsem učebnici od Mloka Scamandera tak hltala už jako dítě. Líbil se mi formát, jaký Rowlingová zvolila. Kromě názvu tvora zde vždy najdete, jak je nebezpečné podle klasifikace Ministerstva kouzel a také krátký popisek o tom, jak vypadá, kde žije a další zajímavosti. Oproti původnímu vydání jsou zde kromě českch názvů zvýrazněny ty anglické, což shledávám jako velké plus (hlavně pro ty, kteří si chtějí HP přečíst i v angličtině, ale v názvech se úplně ještě neorientují). Kouzelní tvorové jsou řazeni abecedně a na konci publikace najdete i jejich seznam, pokud byste náhodou potřebovali nějakého konkrétního.

Myslím, že nemá moc cenu tu psát nějaké sálodlouhé popisy. Tenhle sběratelský kousek ocení každý milovník Harry Pottera. Osobně vůbec nelituji, že jsem se rozhodla jednomu z ilustrovaných vydání dát šanci. Je to dechberoucí a magický kousek, který skvěle doplní mou malou soukromou sbírku HP knih a merche. Výhodou knihy je i to, že obsahuje všitou látkovou záložku. Mezi mé nejoblíbenější ilustrace patří asi Chiméra, Jednorožec, Thunderbird nebo draci.

Pokud tedy stále váháte, jestli do knihy investovat své peníze, tak do toho stoprocentně jděte! Nebo si to přejte k narozeninám, je to super dárek!

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti albatrosmedia.cz
Více o knize ZDE

A jelikož už nemá cenu říkat víc, ještě tu mám pár ukázek toho, co na vás čeká! Není to nádhera?

2 komentáře :

  1. Kniha je naprosto nádherně graficky zpracovaná, kam se hrabe na starší vydání. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku si chci určitě někdy koupit momentálně dokupuji celou nové vydání Harryho Pottra a čekám až vydají další díly. Ale ta ilustrace, řekni my kdo by to nechtěl mýt na poličce?

    OdpovědětVymazat