pátek 10. srpna 2018

Měsíční shrnutí za červen 2018


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za červen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Flames Like Vines (Snow Like Ashes, #2.1)Flames like Vines

Flames like Vines je krátká novelka ze světa série Sníh nebo popel. Je vyprávěna z pohledu Ceridwen, mladé princeznky z Království léta. Je dost smutné, že právě tahle novelka je tak o 200 % lepší jak celá série. Bohužel. Bavilo mě to, bylo to napínavé a i když vlastně víte, co se tam stane, byla to zábava. Ceridwen to celé zachraňuje a doufám, že zachrání i třetí díl série.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Útok titánů 14 (Attack on Titan, #14)Útok titánů 15 [Shingeki no Kyojin 15] (Attack on Titan, #15)

Útok Titánů 14, 15

Jak čtrnácté, tak patnácté volume Titánů byla opět popisnějšího rázu. Ne, že by to něčemu vadilo, ale víte jak... Já jsem přeci jen milovníkem akce a radši bych už, kdyby se něco dělo. Zatím se manga ubírá zajímavým směrem a jsem zvědavá, co si pro nás autor připraví dále. V tuhle chvíli mě nejvíc zajímají osudy Berta a Ymir... Well, asi si ještě počkám. Koho zajímá nějaká Historia?

Hodnocení na GR: 3.75 z 5 hvězdiček


Queens of GeekQueens of Geek

Queens of Geek byla jednou z prvních knih, které jsme četli v rámci anglické summer reading challenge. O knize jsem slýchala už nějakou dobu, ale nikdy jsem se k ní nedostala. A dělala jsem obrovskou chybu, protože to bylo vážně milé překvapení. Bavila jsem se od začátku do konce, nevadilo mi, že tu je LGBTQ reprezentace. Hrdinové také parádní... Takže doporučuji!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




ÄŒerné znamení (Divotvůrce, #2)Černé znamení

Na pokračování Divotvůrce jsem čekala jako na smilování. Příběh Kellena mi celkem chyběl, hlavně tedy co se Reichise týče (přiznejme si to, všichni to čteme jen kvůli kočkoveverčákovi). Co se týče děje, četlo se to opět samo a bylo to i napínavé. Máme tu i nové postavy, které mě bavily... Kvalitou stejné jako první díl. I když mě bavil o trošičku víc než Černé znamení.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Tokijský ghúl 9 (Tokyo Ghoul, #9)Tokijský ghúl 9

Nebyl to můj nejoblíbenější díl, protože jsem opět měla stejný problém - spousta textu a informací. Na druhou stranu se děj odvíjí úplně jinak než druhá série anime, takže mě to baví o dost víc. A jsem moc ráda i za nové postavy, které jsem už viděla v třetí sérii anime, ale o kterých jsem nic víc nevěděla. My dear Takizawa...

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Long Way DownLong Way Down

O knize jsem nikdy předtím neslyšela, ale narazila jsem na ni v jednom booktube videu. Je to psané v próze a je to vážně masakr. V podstatě jde o to, že pokud v sousedství někdo zabije někoho, koho máte rádi, vy ho za to taky zabijete. Brácha hlavního hrdiny umřel před jeho očima a hlavní hrdina se chce pomstít. Příběh se odehrává během jedné jízdy výtahem, kde hlavní hrdina potkává všechny mrtvé ze svého života. Byl to vážně masakr a i když některé věci byly trochu moc, pořád mě to bavilo. Pokud chcete dobrou poezii o pomstě, here you go!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


I Have Lost My WayI Have Lost My Way

Gayle Forman bývala mojí oblíbenou autorkou, především díky Jestli zůstanu, kterou jsem četla tak před 6 lety. Okamžitě jsem se do psaní Gayle zamilovala, ale sadly... její další knihy mne až tak nenadchly. Asi je to podobné jako s Veronicou Roth či Lauren Oliver - nejlepší jsou její starší kousky. Příběh tří total strangerů, kteří ztratili smysl života a jednoho dne se náhodou střetnou a vzájemně se tak ovlivní. Koncept to není špatný, ale osobně příběhy z jednoho dne moc nemusím. I když tu jsou flashbacky, pořád to bylo spíše průměrné. Celkem jsem si to užila, ale to je tak vše.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


The Songbird's Overture (The Malediction Trilogy, #0.5)The Songbird's Overture

Kratičká novelka k sérii Stolen Songbird, která slouží trochu jako prequel. Odehrává se pár let před událostmi prvního dílu a trochu nám přibližuje Cecilin život z doby, kdy ještě žila se svým otcem a sestrou. Moc jsem si novelku užila a trochu mi to připomnělo, jaký život mohla Cécile mít se svou matkou, která musela opustit rodinu, aby se mohla věnovat své kariéře. Je celkem škoda, že se Cécile nikdy nedostala ven, ale na druhou stranu... pak bychom neměli ani první díl!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Ohnivá krev (Ledová krev, #2)Ohnivá krev

Na druhý díl Ledové krve jsem se těšila už od vydání jedničky, která mě naprosto dostala a fakt mě bavila. Ohnivá krev přišla se zvraty, které jsem fakt nečekala a upřímně... jsem zvědavá, jakým směrem se bude příběh odehrávat dál. Jakože... konec byl fakt cool, ale možná bych preferovala trochu jinou zápletku. Ohnivá krev ale byla zábavná, především mne bavily zkoušky, které mi trochu připomínaly Darrena Shana a jeho Zkoušky smrti, hlavně tu s ohněm.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Naruto 36: Tým číslo 10Naruto 37: Šikamaruův boj

Naruto 36, 37

Oproti předchozím o trochu slabším a nudnějším dílům se konečně vrací pořádná akce a napětí. V 36 mi skoro i ukápla slza, protože OMG. All the feels! Po dočtení Bleache mi chyběla nějaká pořádná shounen jump a jsem ráda, že jsem to u počátečních dílů nevzdala. Navíc... sleduju teď i Black Clover a ten se Narutovi v jistých směrech hodně podobá! Ještě bych ráda vyzdvihla Šikamarua a Kakašiho, protože... to jsou ti praví borci!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček

Za hranice království (ZemÄ› příbÄ›hů, #4)Za hranice království

Zemi příběhů jsem si zamilovala už v prvním díle a neustále mě nepřestává překvapovat, jak je tahle middle grade série vlastně super. Na čtvrtý díl jsem se neskutečně těšila, protože sliboval výlet i do dalších knižních světů, což přiznejme si... je dost cool! Ani tentokrát Chris Colfer nezklamal a připravil si pro nás peckovní jízdu se spoustou zvratů. A taky nový OTP, který naprosto shippuji! Už aby vyšel další díl.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



All My Friends Are DeadAll My Friends Are Still Dead

All My Friends are Dead a All My Friends are still Dead

Komiksy jsou jedním z nejlepších způsobů, jak si můžete nahrabat přečtené knihy na Goodreads. O All My Friends are Dead a jeho pokračování jsem slýchala už poměrně dlouho, ale nikdy jsem se k nim nedostala. Nakonec jsem se ale odhodlala a... bylo to fajn. Pobavila jsem se a i když jsem to měla přečtené do půl hodiny, pořád jsem ráda, že jsem si tyhle dvě knížečky přečetla. Pokud hledáte něco rychlého, doporučuji.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


ÚtÄ›k (Drakie, #2)Útěk

Díky své summer challengi jsem se rozhodla před odjezdem na další Erasmus dát šanci i sériím, které mám nedočtené. A začla jsem se dvojkou Drakie. Víte, co je nejlepší? Z jedničky jsem si nepamatovala prakticky nic, takže to byla celkem sranda. Oh well, jedna věc, která mě štvala už od začátku, byl ten milostný trojúhelník. V některých knihách mi nevadí, ale tady... grrr... Dějově byl tenhle díl fajn, byla tam i nějaká akce, ale Will... řekněme si to narovinu, Jacindu stahuje dolů. Ona se díky němu chová jako totální kráva a dělá nelogické chyby. Alespoň díky bohu za Tamru, která má trochu mozek...

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Návrat (Drakie, #3)Návrat

Trojku Drakie jsem přečetla ve stejný den jako dvojku, takže jsem měla děj ještě v živé paměti. A byla o chlup lepší než dvojka, i když ne o moc. Závěr série se celkem povedl - spousta akce a napětí, nové postavy... Hlavně Tamra a Deghan jsou boží. Nejradši mám ale Cassiana... Jediné, co mi na konci vadilo, bylo to, s kým Jacinda skončila. Ale řekněme si to narovinu... Kdo to nečekal?

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Bez dechu (Drakie, #3.5)Bez dechu

Bez dechu je krátká novela, která se odehrává po událostech třetího dílu Drakie. A dějově a postavově je z celé série asi nejlepší. Sleduje příběh Azurky, nejlepší kamarádky Jacindy, která se spolu s rodiči vydává na prázdniny do lidského světa, zažívá dobrodružství a potkává lidského kluka. Víc říkat nemusím! Azurka je božácká. Jsem ráda, že konečně dostala potřebný prostor a vůbec by mi nevadilo, kdyby autorka napsala spin-off sérii z jejího pohledu, protože je tak padesátkrát lepší jak Jacinda.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Aerie (Magonie, #2)Aerie - KNIHA MĚSÍCE 

Magonie pro mě byla velmi příjemným překvapením a jelikož to skončilo cliffhangerem, druhého a zároveň závěrečného dílu jsem se nemohla dočkat. Autorka nám totiž zanechala spoustu nezodpovězených otázek, které vám taky určitě vrtaly hlavou. Aerie je tak o 100 % lepší než jednička. Daleko více akce, napětí, plot twistů... I loved it! Samozřejmě se našla i nějaká slabší místa, to jsem ale autorce hned odpustila. Podle mě naprosto skvělá a originální série, která si zaslouží více lásky!

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


Shadow Days (Nightshade #0.5; Nightshade World #3.5)Treachery (Nightshade #2.5; Nightshade World #5.5)Aftermath (Nightshade #3.5; Nightshade World #6.5)

Shadow Days, Treachery, Aftermath

Někdo by mě měl proplesknout a donutit mě číst novely k sériím ve chvíle, kdy ty série fakt čtu, protože pak tu mám padesát novel, na které bych zapomněla a jsou nepřečtené. A upřímně? Štve mě to! I když už si sérii Smečka moc nepamatuji, něco málo přece... Novely k sérii jsou tři. První z nich, Shadow Days, je vyprávěna z pohledu Shaye (debila), ehm... Nebylo to špatné, ale jelikož Shay patří mezi moje nejvíc hejtěné postavy ever... Nah. I am sorry. Treachery je z pohledu Callina bráchy Ansela. O trochu lepší než Shadow Days, i když Ansela taky úplně nemusím. Nejvíc mě bavila Aftermath, kde se objevují mí oblíbenci... Ari je prostě boží.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Annabel (Delirium, #0.5)Alex (Delirium, #1.1)Hana (Delirium, #1.5)Raven (Delirium, #2.5)

Annabel, Raven, Hana, Alex

Jako další novely přišly na řadu ty k sérii Delirium. Opět série s úžasným potenciálem, která má ale dle mého názoru jeden z nejhorších a nejvíce odfláknutých konců ever. Rekviem byl fakt děs! Každá z novel je věnovaná jedné z vedlejších postav, které jsme neměli šanci tolik poznat. Nejvíc mě bavily asi Annabel a Hana. Raven až tolik ráda nemám a Alex... nah. Mám radši Juliana, sorry not sorry.

Hodnocení na GR: 3.25 z 5 hvězdiček


ÄŒtyÅ™ka: Divergentní povídky (Divergence, #0.1 - 0.4)Čtyřka: Divergentní příběhy

Jsem ostuda, ale až do června jsem nečetla povídky k sérii Divergence. Trochu jsem se jich obávala, protože všichni víme, jak vypadala Divergence. U Veronicy Roth mám takový pocit, že píše čím dál hůř a u Divergence i Čar života to bylo pěkně vidět. Naštěstí se novely odehrávají před a během Divergence, takže se tomu vyhly. Jsou z pohledu Čtyřky alá Tobájase, kterého sice kdovíjak nemusím, ale jeho novely byly skvělé. Ne tak skvělé jako Divergence, ale pořád stokrát lepší jak celá Rezistence a Aliance.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Daniel's First Sighting (Fallen Shorts, #0.1)Daniel's First Sighting, The Perfect Date

Za červen jsem stihla i dvě novely k sérii Pád od Lauren Kate. Jsou fakt kratičké, takže k nim nemám moc co říct. Byly ok, ale nic víc. Daniela ani Luce nemám moc ráda a už vůbec ne dohromady. *zvrací duhu*. Tyhle novely jsem přežila jen díky tomu, že mě poháněla touha po dalších novelách, kde Daniel ani Luce nejsou.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček


Eternal Flame (The Immortals, #0.5)


Eternal Flame

Nechápu, jak mi tohle uniklo, ale našla jsem novelku k sérii Nesmrtelní od Alyson Nöel. A i když to byl total trash, celkem jsem se bavila. Dement mi fakt chyběl (a nemyslím to ironicky!). Máte taky takovou tu sérii, která je fakt špatná, ale vy ji čtete kvůli pobavení? Tak Nesmrtelní jsou přesně něco takového pro mě.

Hodnocení na GR: 1 z 5 hvězdiček


Dread Nation (Dread Nation, #1)
Dread Nation

Dread Nation se mi hodnotí hodně těžce, protože to bylo náročné čtení... Nápad s poválečnou Amerikou a zombíky je skvělý. Zpracování? Připomnělo mi to něco mezi Glittering Courtem a knihami od Gail Carrigher. Autorka psát umí, takže je to i čtivé. A napínavé. Romantika jen zlehka, nic přehnaného. Největší problém jsem měla s neskutečným rasismem. Nemyslím to špatně, jsem ráda, že to autorka napsala tak, jak to napsala. Je to skvělé. Ale bylo mi z toho místy až špatně, protože je s hlavní hrdinkou zacházeno po většinu času jako se zvířetem... Nic pro slabší povahy. Celkově jsem si i přes občasné těžkosti příběh užila a na pokračování se těším.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


The Extinction Trials (The Extinction Trials, #1)The Extinction Trials

Hunger Games meets Jurský park. Tak nějak se snaží knihu marketing prodat. A svým způsobem to i pravda je, i když každá část je tu pojata trochu jinak. Na Extinction Trials jsem se neskutečně těšila. Čekala jsem spoustu akce, napětí a něco.. asi něco jiného. Kniha byla rozhodně napínavá a velmi čtivá, o tom žádná. Bavilo mě to. Ale asi bych to spíš doporučila mladším čtenářům, protože i vyprávění je trochu zjednodušené. Dinosaury jsem si ale užila a i když mi bylo jasné, kdo je Stormin otec už od začátku, autorce jsem to odpustila. Palec nahoru za prakticky nulovou romantiku - nehodila se tam. Pokračování si rozhodně přečtu.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


StrážkynÄ› brány (Proroctví sester, #2)Strážkyně brány

Nějak nechápu, jak jsem mohla dát jedničce tři hvězdičky, ale prosím... Strážkyně brány je stejně nudná a rozvláčná jako jednička. Nic moc se tu neděje a v podstatě jde jen o vztahy. Akce je až na konci, to ale knihu bohužel nezachrání (na další díl mě to ale nalákalo). Upřímně se modlím za to, aby alespoň ten konec byl trochu akční a napínavý a nebylo to až tak předvídatelné. Navíc milostný trojúhelník... hahaha.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček



Zrecenzované knihy


Išida Sui: Tokijský ghúl 8


Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterTiché místo

Tiché místo bylo v zahraničí hodně diskutované a vychvalované. Dobrých hororů není nikdy dost, a tak jsem se do filmu pustila i já. Byla jsem ale spíše zklamaná, protože jsem nedostala to, co jsem od filmu čekala. Lekaček tam moc nebylo, bylo to spíš nudné a krve se taky nepředali. Chápu, že to asi mělo být víc psychologické a tak... ale ani postavy nebyly nijak sympatické a já spíš celou dobu doufala, že všechny děti hlavního páru umřou... So... yep.

Hodnocení na ČSFD: 3.5 z 5 hvězdiček



posterVšechno nejhorší 

Oproti Tichému místu bylo Všechno nejhorší suprové. Není to nijaký trhák, je to jedno velké klišé o hrdince, která dostane šanci vyřešit svou vlastní vraždu a vrací se v čase... v podstatě něco jako Before I Fall. I tak to ale bylo zábavné, hlavní hrdinka sympaťačka. Pokud hledáte nějakou nenáročnou hororovou komedii s romantikou, tak můžu doporučit. Nesmíte od toho mít ale velká očekávání.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterThe Kissing Booth

Po dvou hororech jsem chtěla něco oddechovějšího a romantičtějšího, a tak jsem sáhla po novince na Netflixu, Kissing Booth. Opět jedno velké klišé, generic postavy a tak... Ale jako oddechovka to fungovalo výborně. Úplně mi nesedla hlavní hrdinka, ale to je v těhlech filmech stejně jedno. Dostala jsem to, co jsem od filmu očekávala, nic víc, nic míň.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček




posterLadíme 3 

Trojku Pitch Perfect jsem z nějakého důvodu stále odkládala. Nechápu. První dva díly byly děsně super, takže to svedu asi na nedostatek času (haha, prokrastinace). Třetí díl mi přišel o trochu slabší než ty dva předchozí. A snažil se skloubit akční film s muzikálem. Normálně bych to asi pokládala za jeden velký kýč, ale byla jsem na PP hodná. Z nostalgických důvodů tak dobré hodnocení. A scéna s Toxic byla vtipná.

Hodnocení na ČSFD: 3.5 z 5 hvězdiček



poster13 Reasons Why Season 2

Druhé série 13RW jsem se bála hodně, protože jsem nebyla velkým fanouškem ani té první. Četla jsem knihu a změny, které scénáristi provedli... se mi prostě nelíbily. Navíc mě do očí bije i ta přílišná diversity, která je sice v malé míře fajn, ale dělat ze všech hrdinů minority... jako really? Divím se, že nezměnili Hannu. Anyways, druhá série se celkem vlekla a jak jsem řekla na začátku, potřeba nebyla. Alespoň pro ty, kterým se víc líbila kniha. Na druhou stranu jsem si ale užila Zacha, který konečně dostal trochu víc prostoru. Ze všech postav ho mám nejradši, ti ostatní nestojí za nic (jo, a Hannu nenávidím čím dál víc).

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček

posterScream Season 1

Jsem velkým fanouškem slasher horor série Vřískot, a tak mne potěšil i fakt, že existuje seriálová verze. Sice mne trochu odrazovaly ne příliš dobré recenze, ale riskla jsem to. A čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi tahle průměrná série dostala pod kůži. Dělají to hlavně postavy. Oblíbila jsem si především Emily a Brooke s Jakem. Nic světoborného, ale byla to sranda.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček




posterTokyo Ghoul: re 

Všichni fanoušci Tokyo Ghoula netrpělivě čekali na další sérii, která se překvapivě držela mangy (ne jako druhá série TG). Re bylo celkem fajn, i když jsem se ze začátku moc neorientovala, protože v manze nejsem ještě tak daleko a nevím, jak se z Kanekiho stal Haise. Navíc nejsem moc velkým fanouškem Holubic... a tak. Na druhou stranu jsem dostala dost Tsukiyami. Na druhou stranu se toho v celé sérii moc nestalo a spíš to slouží jako předehra pro další sérii, která snad bude brzy. I hope.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


poster3D Kanojo: Real Girl

3D Kanojo jsem zkusila jen tak náhodně, protože mne celkem zaujala anotace. A dobře jsem udělala, protože slice of life se hodí vždy. Rozhodně to nebylo nejpovedenější anime a v podobném žánru dávám přednost třeba Hajimete no Gal, hlavní hrdina byl ale fajn a i přes všechna klišé jsem si anime užila a ráda jsem se k němu vracela.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterScream Season 2 

Druhá série Screamu byla o dost smutnější než ta první, protože jsem hlavní hrdiny už znala a zamilovala se do nich. Absolutně shippuju Brooke s Jakem (ehm). Emma mi až tak nevadí, ale občas je trochu... dumb. Killer byl okay, I guess.

Hodnocení na ČSFD: 3.5 z 5 hvězdiček





posterPetr Pan

S Disney filmy jsem hodně pozadu, ale v telce občas nějaký vysílají, takže jsem využila příležitosti a mrkla na Petra Pana. Tenhle příběh určitě všichni znáte... Well, já ho měla spíš jako background, protože kromě Wendy, Petra a Hooka mi byla všechna děcka totálně buřt... Bylo to ok, ale můj oblíbený Dysney to asi nebude.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček




posterKakegurui - SERIÁL MĚSÍCE

Když jsem zjistila, že live action seriál k anime Kakegurui je na Netflixu, neodolala jsem. A bylo to správné rozhodnutí. Do show jsem se zamilovala, i když je pěkně šílená a oproti anime... ještě šílenější. Musíte si na to prostě zvyknout, protože to k téhle poker sérii prostě patří. Naprosto jsem se zamilovala do seriálové Midari, která je hot, crazy.. a tak.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterJá, Simon 

A nakonec tu máme všemi opěvovaného Simona. Před filmem jsem četla knihu, takže jsem porovnání měla. A upřímně... film byl horší. Ne ve všem, ale kniha byla o trochu lepší. Největší problém, který jsem s filmem měla, byla Leah a herečka, která ji hraje. Hannu Baker nemusím a s výběrem její herečky pro Leah jsem nesouhlasila už při zveřejňování. Obyčejně mi změny nevadí, ale Simon se snaží hrát na děsně diverse a Leah má být při těle. To scénáristům neodpustím, a proto je hodnocení takové, jaké je. Sorry, not sorry. Jinak příběhově fajn, užila jsem si to.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš červen?

1 komentář :

  1. Drakie je poměrně fajn série, příjemná oddechovka, která mě překvapila. Na Tiché místo se fakt těším a Scream též sleduji, ale na zadek jsem si nesedla.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat