sobota 1. prosince 2018

Recenze - Rebelové vln

Rebelové vln (Stream Raiders, #1)Oficiální anotace

Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.

Proč jsem si knihu vybrala?

Od Sary Raasch mám za sebou celou trilogii Sníh nebo popel, která mne spíše zklamala než nadchla. Některými díly jsem měla problém se prokousat a bylo znát, že autorka příběh vymýšlela ještě, když byla dítě. Proto jsem se celkem těšila na její novou sérii, která podle anotace vypadala zajímavě. Sara totiž píše poměrně čtivě, takže jsem tak trochu doufala, že se už vypsala a bude to lepší. A bylo?

Knižní trailer 


Něco málo k obálkám

Stejně jako Sařina předchozí série, i Rebelové vln mají nádhernou obálku. Jsem moc ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo pro originál, protože je fakt boží.

Hodnocení

 Ostrov Svatý Loray se po letech dlouhých bojů s Argridem konečně dočkal vítané svobody. Během mírových jednání ale dojde k únosu argridského velvyslance a hrozba právě ukončené války je zpět. Lu je dcerou představitelů Svatého Loraye. Během války sloužila jako jejich voják, ale už má dost povrchních lží a na vlastní pěst se vydá na záchrannou výpravu, aby odvrátila hrozící válku. Přidává se k ní Vex, jeden z nejvíce hledaných zločinců a pirátů, který nesložil věrnost žádnému z pirátských řádů na Svatém Lorayi. A nakonec je tu argridský princ Benat, který nesouhlasí s vládou svého krutého otce, který v Argridu tvrdě trestá kohokoliv, koho zajímá magie a nebojí se upálit ani vlastní rodinu. Podaří se trojici hrdinů odvrátit hrozbu nebo bude příliš pozdě?

Rebelové vln jsou prvním dílem ze série Stream Riders z pera Sary Raaschové, které v nakladatelství CooBoo již vyšla fantasy YA trilogie Sníh nebo popel, a která mimojiné byla hostem na letošního ročníku Humbook festu. Stejně jako v předchozí sérii, i zde autorka vytvořila nový a originální fantasy svět, na kterém svůj příběh postavila. Skládá se z několika království, která mezi sebou buď bojují nebo mají spojenectví. Hlavním rysem je pak bylinná magie, která je hlavním stavebním kamenem celé knihy. Užívání magie je ale ve většině zemí zakázané a především v království Argrid je pak tvrdě trestáno upálením. Funguje tu tedy něco podobného jako inkvizice za středověku. Abych byla upřímná, bylo mi trochu líto, že se autorka na popis a užití nezaměřila trochu víc. Pořád ale doufám, že se toho dočkáme ve druhém díle. Autorčin styl psaní je čtivý a kniha rychle ubíhá, má ale i své slabé stránky.


„Tvůj strýc a bratranec jsou zrádci,“ řekl mu tehdy Elazar. „Zradili Argrid, protože dávali peníze rebelům na Svatém Lorayi. Zradili Svatého Boha, protože obchodovali s ďábelskou magií, která pochází z toho ostrova. Proto musíme očistit jejich duše.“

 Nejprve se podíváme na postavy. Příběh je vyprávěn hned ze tří úhlů pohledu. Jako první tu máme Adelunu, které každý říká zkráceně Lu. Je dcerou představitelů ostrovu Svatý Loray a v době války ji její otec využíval jako vojáka, i když byla Lu stále jen dítě. Lu umí používat byliny potřebné k magii a jejím cílem je pomoci své přítelkyni, kterou postihla nemoc, na kterou zatím neexistuje lék. Ze všech tří hlavních hrdinů mi byla Lu nejméně sympatická, jelikož jsem si k ní nedokázala najít cestu a přišla mi nezajímavá. Oproti tomu jsem si oblíbila piráta Vexe a jeho posádku, kteří mají sice do Kaze a jeho Vran dost daleko, ale občas jsem se u jejich eskapád i zasmála. S tím souvisí i potenciální romantický vztah, který mezi sebou Vex a Lu mají - bylo to celkem fajn, ale byla bych radši, kdyby to zůstalo u hate to love škádlení. Je to zábavnější. A nakonec tu máme prince Benata, který musí trpět svého krutého otce, který se nebál upálit ani vlastního bratra a synovce na hranici. Benat má navíc tajný vztah se svým strážným, s kterým by jeho otec nikdy nesouhlasil. Ben byl poměrně fajn, i když mým favoritem stále zůstává Vex.

Nakonec tu máme mé dojmy, které jsem z knihy měla. Upřímně se přiznám, že jsem se na knihu sice těšila, ale po zklamání jménem Sníh nebo popel jsem měla nulová očekávání. U Sněhu nebo popelu mi vadilo, že autorka totálně zahodila celý potenciál, který série měla. Příběh působil dětinsky, nedotaženě a postavy se chovaly iracionálně. K mému velkému potěšení jsou na tom Rebelové vln o něco lépe a je vidět, že má za sebou autorka už tři napsané knihy. Co se týče samotného světa, zatím jsme toho moc neviděli, ale pořád je tu šance, že se autorka rozjede ve dvojce (alespoň v to doufám). Živlová magie její první série se mi sice líbila víc než ta bylinná, ale pořád je to něco, co je originální a nové a rozhodně se jí nebráním. Postavy mi sice nějak zvlášť na nervy nelezly, kromě Vexe jsem si ale nikoho kdovíjak neoblíbila. Ve výsledku tak tedy knihu hodnotím jako lepší průměr, který se ale dobře čte a rozhodně má potenciál, kterého se snad dočkáme v pokračování.

Rebely vln bych doporučila všem, kteří hledají zajímavý příběh s neotřelým typem magie a trojicí hlavních hrdinů.

Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti Albatrosmedia.cz za poskynutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Od autorky jsem jeste nic necetla, ale vetsinou vsichni hodnoti jako prumer. Ja mam jeji knihy na seznamu, tak snad se nekdy zadari... :-)

    OdpovědětVymazat