pondělí 11. března 2019

Recenze - Inkoust, kov a sklo

Inkoust, kov a sklo (Ink, Iron, and Glass, #1)Oficiální anotace

Je možné napsat svět se špatným koncem?

Když se propojí konkrétní člověk, konkrétní pero a konkrétní kniha, dokážou vytvářet zcela nové světy. Elsa z jednoho takového pochází. Její matka ho neustále mění a po jejím únosu Elsa musí vstoupit do reality. V alternativní viktoriánské Itálii potkává kromě tajemné skupiny vědců a vynálezců i krásného mechanika s tragickou minulostí. Podaří se jí vrátit svět do správných kolejí, nebo ji dříve najde nájemný vrah?

Proč jsem si knihu vybrala?

V případě Inkoustu, kovu a sklo šlo pouze o výběr na základě obálky. Anotaci jsem si přečetla až později a musím uznat, že jsem udělala dobře. Příběhy s podobnou tematikou mám moc ráda. A krásná obálka jako bonus? Yes, please.

Něco málo k obálce

Jsem moc ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo zvolit originální obálku, jelikož ta byla právě tím, co mě na knihu nalákalo. Velmi povedené.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro ink iron and glass
Zdroj
Elsa žije na Veldaně, světě, který byl uměle vytvořen a sepsán do knihy. Sama je skriptoložkou, což znamená, že dokáže pomocí inkoustu psát a tvořit nové světy, stejně jako její matka. Elsa se ale brzy stane svědkem únosu - její matka zmizí a Elsa se musí na vlastní pěst vypravit na Zemi do alternativní viktoriánské Itálie, aby našla vodítka, která by mohla vést k únosci její matky. Itálie je ale úplně jiná než její rodný domov - vládne mu mechanika a alchymie a umění skriptologie je považované za nesmírně cenné. Na scéně se také objevuje chlapec s tragickou minulostí, který by mohl Else s pátráním pomoci... Dokáže Elsa vystopovat únosce před tím než bude pozdě?

Inkoust, kov a sklo je prvním dílem plánované stejnojmenné série z pera Gwendolyn Clareové. Jedná se o autorčinu prvotinu. Příběh je zasazen do alternativního světa, ve kterém vládnou tři vědní disciplíny - skriptologie, alchymie a mechanika. Kromě alternativní viktoriánské Země v příběhu figurují i fiktivní světy (např. Veldana), které vznikly právě díky umění skriptologie (tvoření světů pomocí psaní do knih). Právě skriptologie je jedním z největších lákadel, které autorka nabízí. I když se s podobnými tématy pracuje například ve Stránkách světa, Clareová se s tím poprala po svém. Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - Elsy, která pochází z Veldany a Lea, který je ze Země. Autorčin styl psaní je poměrně čtivý a zajímavý, děj rychle ubíhá a knihu budete mít za chvíli přečtenou. Zápletka není nijak komplikovaná a zvraty se dají celkem snadno odhalit, i tak ale kniha stojí za povšimnutí, především v případě, že hledáte nenáročnou jednohubku. Nechybí ani kapka romantiky.

Elsu probudilo mravenčení v břiše, jak ji z druhé strany domu volaly neprobádané světoknihy. Za takových okolností neměla na snídani ani pomyšlení.

'Ink, Iron and Glass' Cast of Our Dreams. Played by Cole Sprouse.
Zdroj
Co se týče postav, autorka se nejvíce věnovala dvěma hlavním vypravěčům. Skriptoložka Elsa asi nepadne do oka úplně každému, jelikož je trochu svá a na Pozemšťany pohlíží v první části knihy jako na něco méněcenného, což je občas dost iritující. Já sama jsem s Elsou větší problémy neměla - byla mi celkem sympatická a nevadila mi. Co se týče Lea, nijak zvlášť mi k srdci nepřirostl a jeho temnou minulost bych klidně vynechala, ale tak... na oživení děje fajn. Nejvíce jsem se zamilovala do vedlejších postav, které byly skoro zajímavější než ústřední dvojce. Zamilovala jsem se především do Faraze a jeho malé chobotnice. Postavy nejsou autorčinou nejsilnější stránkou, mne osobně to ale nevadilo. Jsem si jistá, že v pokračování se dočkáme většího vývoje postav (upřímně v to doufám).

A nakonec se dostáváme k mým dojmům. Abych byla upřímná, nic moc jsem od knihy před jejím čtením nečekala, což bylo jedině dobře. Nalákala mne krásná obálka a fajn děj byl jen příjemný bonus. Je celkem poznat, že jde o autorčinu prvotinu, jsem si ale jistá, že v budoucnu se její psaní ještě více vytříbí a třeba se více soustředí i na své postavy. Inkoust, kov a sklo byla fajn oddychovka, která mne bavila a rozhodně bych ji doporučila. Nesmíte ale od příběhu moc čekat, jinak budete zklamaní.

Inkoust, kov a sklo bych doporučila všem, kteří hledají zajímavý a nenáročný fantasy příběh z prostředí knih s kapkou té romantiky.

 Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat