sobota 6. dubna 2019

Recenze - Shadow of the Fox

Shadow of the Fox (Shadow of the Fox, #1)Oficiální anotace

A single wish will spark a new dawn. Every millennium, one age ends and another age dawns...and whoever holds the Scroll of a Thousand Prayers holds the power to call the great Kami Dragon from the sea and ask for any one wish. The time is near and the missing pieces of the scroll will be sought throughout the land of Iwagoto. The holder of the first piece is a humble, unknown peasant girl with a dangerous secret. Demons have burned the temple Yumeko was raised in to the ground, killing everyone within, including the master who trained her to both use and hide her kitsune powers.

Yumeko escapes with the temple's greatest treasure - one part of the ancient scroll. Fate thrusts her into the path of a mysterious samurai, Kage Tatsumi of the Shadow Clan. Yumeko knows he seeks what she has and is under orders to kill anything and anyone who stands between him and the scroll.

Proč jsem si knihu vybrala?

Od Julie Kagawy jsem pár let dozadu četla první díl série Železná víla. A byla jsem spokojená. Jakmile jsem se ale dozvěděla o vydání Shadow of the Fox, věděla jsem, že ji musím za každou cenu mít. Anotace totiž slibovala příběh silně ovlivněný japonskou mytologií, což si nechám vždycky líbit. Navíc ta obálka!

Knižní trailer


Něco málo k obálkám

Shadow of the Fox (Shadow of the Fox, #1)Shadow of the Fox (Shadow of the Fox, #1)

Ze všech obálek, které Shadow of the fox má, jsem asi největším fanouškem té zelené, kterou mám i doma. Tím ale nechci říct, že ani dvě zbylé nejsou krásné - osobně dávám ale přednost světlejším barvám.

Hodnocení

yumeko shadow of the fox julie kagawa
Yumeko by Nocturnalfey
Mocný svitek, jehož části mají ohromnou moc. Ten, kdo vlastní všechny jeho kousky, může jednou za tisíc let přivolat mocného božského draka, který má moc splnit jedno přání. Yumeko o něm nikdy neslyšela - až do chvíle, kdy je klášter, ve kterém žije, vypálen démony a srovnán se zemí. Yumeko má jediný úkol - chránit první část svitku a vyrazit na nebezpečnou cestu plnou překážek. Síly spojuje s tajemným samuraiem, který pracuje pro Stínový klan a má za úkol svitek získat. Oba dva tají svou pravou totožnost - Yumeko je ve skutečnosti kitsune, mocný liščí démon, Tatsumi je zas držitelem mocného démonského meče a nájemným zabijákem. Yumeko a Tatsumi ale nejsou jediní, kdo po svitku pátrají. Nebezpečí čeká na každém kroku - armáda démonů, yokai, čarodějnic a mocichtivých vládců je oběma hrdinům v patách.

Shadow of the Fox je prvním dílem plánované trilogie z pera Julie Kagawy, které u nás vyšly první dva díly série Železná víla. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě v Iwagotském impériu a je velmi silně ovlivněn japonskou mytologií, což je jeden z důvodů, proč jsem si knihu chtěla přečíst. Autorka představuje celou řadu různých japonských démonů, duchů a yokai, pokud jste tedy fanoušky Japonska jako já, budete v ráji. Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - Yumeko a Tatsumiho, což jí dodává větší komplexnosti a čtenář má možnost vidět obě strany příběhu. Dodatečně se v knize občas objevuje i další pohled vyprávění, který by byl ale spoilerem. Autorčin styl vyprávění je velmi čtivý a poutavý, dokáže vtáhnout do děje a stránky vám díky němu ubíhají pod rukama. Co se týče angličtiny, jde o fantasy, tudíž knihu úplně nedoporučuji pro úplné začátečníky - pokud za sebou už nějakou tu anglickou knihu máte, měli byste to hravě zvládnout. Další zajímavostí je i to, že se v příběhu kromě angličtiny objevují v dialozích i japonské fráze, které příběh velmi pěkně ozvláštňují. Velkým plusem je i mapa a slovníček pojmů a frází, který najdete na konci knihy, takže se nestane, že byste se ztratili.

“It is very hard to be human, little fox. Even the humans themselves don’t do a great job of it.”

Výsledek obrázku pro japan oni
Oni
Kromě budování fantasy světa se autorka hodně zaměřila na rozvíjení svých postav, na kterých příběh taktéž stojí. Jak již bylo zmíněno výše, kniha je vyprávěna ze dvou pohledů. Každý z hrdinů je úplně jiný. Hlavní ženskou hrdinkou je mladá dívka Yumeko, která už od narození žije v klášteře s mnichy. Není ale tak úplně člověk - je napůl kitsune (liščí yokai), což se odráží i v její povaze a schopnostech (dokáže pracovat s magií, měnit se v lišku apod.) a v neposlední řadě i vzhledu. Yumeko pro mě byla neskutečně sympatickou hrdinkou, jejíž pohled mě fakt bavil a těšila jsem se na každou její kapitolu. Hlavní mužskou postavou je Kage Tatsumi, který pracuje pro Stínový klan, je nájemným vrahem a zabijákem démonů. Na rozdíl od živé a rozverné Yumeko byl Tatsumi jejím pravým opakem - prakticky bez emocí, tichý a málomluvný. Autorka tak vytvořila skvělý kontrast, který příběh poháněl dopředu. Tatsumi a Yumeko spolu jako pár fungují naprosto výborně a jejich konverzace byly top. Kagawa nezapomněla ani na vedlejší postavy - je jich tu celá řada, a prakticky žádná z nich není tak úplně člověk. Co se týče nějaké romance, nějaké náznaky v knize jsou, ale opravdu jen malé.

Dostávám se k mým dojmům, které jsem po dočtení knihy měla. Od Shadow of the Fox jsem měla velká očekávání, která pramenila především z anotace a příběhu, který sliboval spoustu japonské mytologie. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. Můžu říci, že se kniha zařadila mezi topky, které jsem letos četla a nebála bych se tvrdit, že se na konci roku objeví mezi tím nejlepším. Japonské mytologie je v příběhu opravdu hodně, stejně jako frází v dialozích. Co se týče příběhu, byl velmi napínavý, nepředvídatelný. Pokud máte rádi výpravné knihy, nebudete zklamání, jelikož se většina knihy odehrává právě na cestě. Kromě hlavního úkolu se hrdinové setkávají i s drobnějšími problémy, které musí vyřešit, což příběh skvěle ozvláštňuje. Od autorky jsem četla pouze první díl Železné víly, je ale vidět, že se od té doby neskutečně posunula co se týče vypravěčského umu. Nesmím opomenout ani grafickou stránku knihy - obálka je nádherná, stejně jako vnitřní mapa a další malůvky.

Pokud vás příběh Yumeko a Tatsumiho zaujal stejně jako mě a chtěli byste se sami ponořit do tajů japonské mytologie, můžete ji zakoupit na stránkách Megaknih.cz, díky jejichž spolupráci jsem měla možnost si tento úžasný příběh přečíst. K nákupu můžete rovnou přihodit i nějaké další knihy v angličtině - nabídka je velmi široká a na své si přijde rozhodně každý. Navíc ty ceny! Osobně mám s nimi samé dobré zkušenosti a nemohu si je co se týče aj knih dost vynachválit.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Vice o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

1 komentář :

  1. Japonskou mytologii miluju a už teď jsem naštvaná, že jsem téhle knížce nevěnovala pozornost dřív. Jde se shánět :)

    OdpovědětVymazat