pátek 24. května 2019

Recenze - Obsidio

Obsidio (Akta Illuminae, #3)Oficiální anotace

Poté co se Kady, Ezra, Hanna a Nik zachránili a porušili přitom všechny existující zákony, musí se společně s několika tisíci přeživšími dostat do trvale osídlené části vesmíru.
Ovšem obchodní konsorcium, které stálo za invazí na mírumilovnou planetu, to nehodlá nechat jen tak. A tak se všichni musí spojit, aby odvrátili hrozící zničení sebe, evakuační lodi i jedné malé promrzlé planety, která byla na začátku toho všeho.

Proč jsem si knihu vybrala?

Předchozí díly Akt Illuminae jsem zhltla jedním dechem, tudíž bylo samozřejmostí, že se pustím i do závěrečného dílu. Sice jsme si museli trochu počkat, nakonec to ale dopadlo! Moc sci-fi jsem v poslední době nečetla, takže jsem se těšila ještě o to víc.




Knižní trailer


Něco málo k obálce

Co si budeme povídat, obálky téhle série jsou jedna velká nádhera. Obsidio se mi sice ze všech tří dílů líbí nejméně, protože tuhle barvu až tak nemusím, ale pořád je nádherné. Grafici se na Aktech Illuminae fakt vyřádili.

Hodnocení

Bitva s BeiTechem ještě není vyhraná. I když se Kady, Ezrovi, Hanně a Nikovi podařilo odvrátit celou řadu hrozeb a zabránit kolapsu vesmíru, rozhodně to není konec. Musí zachránit několik tisíc přeživších a dopravit je na nejbližší osídlené místo. To ale nebude vůbec jednoduché. K tomu všemu zachytí volání o pomoc přicházející z Kerenzy, malé promrzlé planetky, na které to vše začalo a u které se nepočítalo, že na ní někdo přežil. Našim hrdinům svítá nová naděje a je jen na nich, zda se do závěrečné bitvy s BeiTechem vrhnou či nikoliv. Bitva o Kerenzu je na spadnutí. Kdo nakonec vyhraje? A co Spiro?

Obsidio je třetím a závěrečným dílem sci-fi vesmírné trilogie Akta Illuminae, která ve spolupráci napsali Amie Kaufmanová a Jay Kristoff (autor Nikdynoci, která nedávno vyšla u CooBoo). Největším tahákem celé trilogie je bezesporu originální a vcelku netradiční grafické zpracování, které Illuminae tak proslavilo. Knihy z této série jsou zpracovány formou různých výňatků z kamerových záznamů, internetových chatů, fotografií, zápisků z deníků a mnohých dalších, skrze které autoři vyprávějí svůj příběh. Na první pohled to může vypadat dost nezvykle, ve skutečnosti to ale funguje výborně (pokud vám tedy tato forma vyprávění nevadí) a skvěle to příběh dynamizuje. Autoři zasadili děj své knihy do fiktivního vesmírného světa, ve kterém proti sobě bojuje korporace BeiTech a přeživší incidentů, na kterých se BeiTech podílel. V každém dílů figurovala jedna ústřední dvojce hlavních hrdinů, kolem kterých se příběh točil. A i když je to v Obsidiu nejinak, větší část zabírají osudy hrdinů z předchozích dvou dílů, kteří přicházejí Kerenze na pomoc. Narozdíl od předchozích dílů funguje Obsidio jako jedno velké epické završení a rozuzlení. Knize rozhodně nemůžu upřít čtivost a napětí - v některých částech je Obsidio dost brutální a nemusí úplně svědčit slabším povahám.

"Je to válka! A v tý je "v pořádku" vždycky jenom to, co udělal ten, kdo z ní vyjde živej. O tom, co bylo správný, rozhoduje ten, kdo vyhraje."

Velký prostor věnovali autoři svým postavám, které neustále rozvíjí a staví před nové problémy. Ústřední dvojicí jsou tentokrát Asha Grantová, sestřenice Kady a Rhys Lindstorm, kteří spolu kdysi chodili, tentokrát ale stojí na různých stranách. Asha pracuje v nemocnici na Kerenze a musí trpět přítomnost BeiTechu. Rhys pracuje coby voják, a to pro společnost, kterou Asha ze srdce nenávidí. Co se stane, když se po letech opět potkají? Kromě Ashy a Rhyse se na scéně opět objevuje Kady s Ezrou a Hanna s Nikem a Ellou. Právě přítomnost starých známých jsem si užívala daleko více než těch nových (smutné, ale přeci jen... už jsem je znala a měla čas si je zamilovat). Mou největší láskou ale stále zůstává umělá inteligence SPIRO, jehož hlášky pokládám za to nejlepší, co tahle série vyplodila. Kristoff a Kaufmanová dokázaly vytvořit komplexní charaktery, s kterými se dá dobře sžít a vžít se do nich. Někdy je to až tak reálné, že to bolí.

A nakonec si nechávám své vlastní dojmy. Jak jsem již zmiňovala dříve, na Obsidio jsem netrpělivě čekala celý rok a v kalendáři jsem vyhlížela, kdy už konečně vyjde. Měla jsem tedy poměrně vysoká očekávání, která se ve výsledku vlastně i splnila. Oproti předchozím dvěma dílům se mi Obsidio líbilo asi nejméně, což ale nic neznamená. Příběhově jsem se pořád skvěle bavila - dostatek akce, napětí, romantiky... od každého něco. Nejvíce jsem si užívala cameo starších postav, jmenovitě hlavně Nika s Hannou, které jsem si v Gemině naprosto zamilovala. O úžasném grafickém zpracování už jsem sice mluvila, ale neuškodí připomenout. Nic podobného jsem v životě nečetla - pokud tedy hledáte něco netradičního a z vesmíru, rozhodně Akta Illuminae zkuste. Když už pro nic jiného, tak pro to zpracování (a SPIRA).

Obsidio bych doporučila všem, kteří hledají netradiční sci-fi příběh o vraždící umělé inteligenci, silných postavách a malé planetce, která to za všechny odnesla.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka


1 komentář :

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat