pátek 5. července 2019

Recenze - Má chudinka Jane

Má chudinka Jane (Janičky, 2)Oficiální anotace

"Další skvělý příběh od autorek bestselleru Má lady Jane plný zmatků, romantiky a nadpřirozeného chaosu."

Asi ten příběh znáte. Chudá sirota Jane Eyrová začíná nový život jako vychovatelka v Thornfield Hall. Zde poznává zachmuřeného pana Rochestera – a vezme si ho. Nebo ne? V tomto nebývalém dobrodružství je všechno jinak. Jistý gentleman skrývá víc než jen jednoho kostlivce ve skříni. Chudinka Jane vidí duchy a vyšetřovatel Alexander Blackwood zas disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Je alespoň začínající spisovatelka Charlotte Brontëová normální?

Proč jsem si knihu vybrala?

První díl Janiček jsem sice četla už před rokem a půl, přesto na něj stále vzpomínám s úsměvem na tváři. Proto jsem si nemohla nechat ujít ani ten druhý, Mou chudinku Jane. Janu Eyrovou jsem sice nikdy nečetla, ale ani to mě od čtení neodradilo. Lákadlo v podobě duchů bylo přeci jen silnější.


Knižní trailer


Něco málo k obálkám

My Plain Jane (The Lady Janies, #2)My Plain Jane (The Lady Janies, #2)

Stejně jako v případě Mé lady Jane, i Chudinka Jane dostala zbrusu novou obálku. Nejdřív se mi sice moc nelíbila, ale stejně jako u prvního dílu si mě nakonec získala. Teď už se mi líbí víc než originál, který sice není nejhorší, ale moc mi nesedí (asi to bude tím obřím písmem). A nezachrání to ani OwlCrate edice vpravo.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro my plain jane
Zdroj
Jana Eyrová je chudá a sirotek k tomu. K tomu dokáže vidět duchy. Studium v lowoodské škole pro mladé dívky je jen prvním stupínkem k jejímu celoživotnímu snu - stát se guvernantkou. Její přání se jí brzy splňuje a Jana odjíždí na panství Thornfield Hall, kde se setkává se zachmuřeným a tajemným panem Rochesterem. Zde však podobnost s klasikou končí. Do příběhu se zamotává i vyšetřovatel Alexandr Blackwood, který taktéž oplývá nadpřirozenými schopnostmi a Janina nejlepší kamarádka Charlotte Brontëová, která se chce stát spisovatelkou. Jaká tajemství skrývá panství Thornfield a pan Rochester?

Má chudinka Jane je druhým dílem ze série Janičky, kterou mají na svědomí Cynthia Handová (u nás série Nadpozemská), Jodi Meadowsová (série Incarnate) a Brodi Ashtonová (série Everneath). Knihy ze série Janičky působí jako "companion novels", což znamená, že jde o samostatné příběhy, které na sebe v podstatě nenavazují a je možné je číst samostatně. Stejně jako v prvním díle, i Má chudinka Jane je převyprávěním na klasiku, tentokrát na Jane Eyrovou od Charlotte Brontëové. Autorky si však s příběhem pohrály a přetvořily jej k obrazu svému. V příběhu se objevují duchové, které v originále nenajdeme. Nádech paranormálna a vtipné pojetí příběhu nejsou jediným lákadlem. Jedná se v podstatě o jakousi paranormální detektivku, ve které hlavní hrdinové pátrají po děsivém tajemství. Autorky píší neuvěřitelně čtivě a i když je první polovina knihy pomalejší a slabší v porovnání s prvním dílem, od poloviny se rozjíždí a přináší s sebou řadu šokujících odhalení.

Plameny se po posteli plížily k pánovi domu stále blíž. Jana se vrhla k umyvadlu. Naštěstí v něm byla voda. Donesla ho k posteli a chrstla vodu na hořící lůžko. Trefila přitom i obličej pana Rochestera. Ten však nereagoval. Jana hodila do plamenů i umyvadlo. Udeřilo pana Rochestera přímo do čela. 

Související obrázek
Zdroj
Autorky věnovaly velkou pozornost i svým postavám. Máme tu hned tři vypravěče, kteří se střídají. Prvním z nich není nikdo jiný než Jana Eyrová, která je velmi podivínská a jejím jediným snem je stát se guvernantkou. Dokáže také vidět duchy. Jana je poměrně zvláštní hrdinka, která asi nesedne úplně všem. Osobně jsem ji ale měla asi nejradši, a to především kvůli panu Rochesterovi. Druhým vypravěčem je vyšetřovatel Alexandr Blackwood, který taktéž vidí duchy a pracuje pro korunu jako "krotitel duchů". Alexander mi byl sympatický už od úplného začátku, i když mě jeho dějová linka zajímala asi nejméně. A nakonec tu máme samotnou Charlotte Brontëovou, která se chce stát spisovatelkou. Co se týče tajemného pana Rochestera, zklamaná jsem rozhodně nebyla. A mám dobrou zprávu pro milovníky prvního dílu - v jedné scéně ke konci se tam mihne i Jana s Giffordem!

A nakonec mé vlastní dojmy. Jak jsem zmínila výše, od knihy jsem měla nějaká očekávání, která se mi jakžtakž splnila. Janu Eyrovou jsem nikdy nečetla, takže pro mě byla celá zápletka s panem Rochesterem překvapením. První polovina knihy mě až tak nebavila, od poloviny se to ale rozjelo a drželo si to tempo až do konce. Knihu jsem měla přečtenou fakt rychle díky suprovému stylu psaní autorek. Paranormálnem v knihách nikdy nepohrdnu, tudíž jsem si všechny ty duchy užila. A i když se mi Chudinka Jane líbila o chlup méně než první díl (hlavně za to mohla zápletka), pořád to byla skvělá a vtipná oddechovka.

Mou chudinku Jane bych doporučila všem, kteří hledají vtipné a netradiční převyprávění milované klasiky s nádechem paranormálna.

Celkové hodnocení:  3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

1 komentář :

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat