neděle 7. července 2019

Recenze - Tomík na cestách

Tomík na cestáchOficiální anotace

"Neohrožený dobrodruh, milovník sýrů a tuk-tuků vypráví o své bláznivé cestě z Bangkoku až domů na Moravu."

Dopravní prostředek si vybral vskutku netradiční – tuk-tuk starý 35 let, který si pořídil v Thajsku. Odtud vyrazil přes Myanmar, Indii, Nepál, Írán, Turecko a další země, dokud po 13 000 kilometrech nedorazil do roka a do dne do České republiky. O výjimečné zážitky a neuvěřitelné situace neměl nezkušený Tomík nouzi: zážitky se ženami, útěk před slonem, příšerní Indové, ale i nádherný Írán. To vše vám Tomík povypráví s humorem a nadsázkou.

Proč jsem si knihu vybrala?

Cestopisy sice čtu jen málokdy (docela ironie vzhledem k tomu, že studuju cesťák), ale Tomík na cestách mě zaujal hlavně díky velkému doporučení na albatrosí merendě. O Tomíkovi a jeho youtube kanále jsem do té doby nikdy neslyšela, ale to vůbec nevadilo, protože teď už o něm vím. Navíc jsem na Světě knihy šla i na jeho besedu, kde knihu představoval, tudíž jsem se na ni těšila ještě o něco víc.

Info video 


Něco málo k obálce

Obálku Tomíka na cestách nemohu jinak než vynachválit. Je krásná, barevná a působí optimisticky. Přesně to, co od cestopisu čekáte. Má ji na svědomí Tereza Konupčíková, stejně jako ilustrace uvnitř knihy. Fakt palec nahoru.

Hodnocení

Tomík na cestách - Tomáš Vejmola a tuk-tuk
Foto: Tomáš Vejmola, zdroj 
Jak se dostat z Bangkoku až na Moravu ve 35 let starém tuktuku? To vám ve svém cestopise povypráví Tomík, který tuto cestu absolvoval. Tuktuk pořídil v Thajsku a rozhodl se v něm přes Asii doputovat až domů, do Hranic na Moravě. Vydal se přes Myanmar, Indii, Nepál, Írán, Turecko a další země a zažil celou řadu příjemných i nepříjemných dobrodružství. Na začátku ještě nezkušený dobrodruh, který neměl s opravami motorů žádné zkušenosti, se tak postavil velkému množství výzev - krásným ženám, slonovi, zlodějům a mnoha dalším. I přes nesnáze dokázal svůj příběh podat s humorem a nadsázkou.

Tomík na cestách je samostatně stojící cestopisná monografie z pera dobrodruha Tomáše Vejmoly. Tomáš, přezdívaný Tomík, ve své monografii představuje cestu z Thajska do České republiky, kterou sám podnikl, a to pouze ve stařičkém tuktuku. Svůj příběh vypráví v první osobě, s humorem a nadsázkou a čtivě.  Jelikož jde o vlastní zážitky, je kniha velmi autentická. Je ideálním dárkem pro jakéhokoliv cestovatele či dobrodruha, kterého zajímá oblast Asie a touží se dozvědět, jak to tam funguje doopravdy. Výběr tuktuku jako dopravního prostředku je taktéž velmi netradiční. Celý příběh doplňují barevné ilustrace od Terezy Konupčíkové a fotografie z cesty, které Tomík sám pořídil.

"Když potkáte medvěda, tak musíte hulákat, skákat, bouchat klacky o zem, zkrátka ho pořádně vyděsit, aby vás nenapadl. V případě, že narazíte na nosorožce, kličkujte před ním. Než se stačí otočit s tím jeho mohutným tělem, budete dávno pryč. Jestli se nedej bože potkáme s tygrem, tak nedělejte vůbec nic. Tygr se o všechno postará! A hlavně pozor na slona!"

Výsledek obrázku pro tomík a cestách
Zdroj
Tomíkovi nelze upřít smysl pro humor a jakýsi nadhled, který během cestování postupně získává. Skvěle zachytil rozvoj vlastní osobnosti, který během cesty prodělal. Ze začátku naivní a nezkušený mladý klučina je postaven před řadu překážek, které žádný z nás normálně neřeší. Musí se tak spolehnout sám na sebe a na lidi, které během své cesty potká. Postupně také zjišťuje, že každý národ má úplně odlišnou kulturu, což běžný masový cestovatel nemá šanci při cestování zjistit. Během Tomíkovy cesty se tak můžete setkat s celou řadou zajímavých lidí, které běžně na ulici nepotkáte. A nejenom těch dobrých.

A nakonec se dostávám k tomu nejdůležitějšímu, a to jsou mé vlastní dojmy. Už ze začátku jsem od knihy měla poměrně velká očekávání, jelikož mě beseda na Světě knihy fakt nalákala. A rozhodně čtení nelituju. Tomíkovo vyprávění je vtipné, dobře se čte a rychle ubíhá. Dokáže také vtáhnout do příběhu, takže máte fakt pocit, že tam jste spolu s ním. K tomu napomáhají i fotografie, které Tomík ke každé kapitole připojil. V Asii jsem nikdy sama nebyla, ale Tomík mě přesvědčil, že i přes odlišnosti kultur se tam podívat fakt chci, především do Indie. Ocenila jsem také jeho postupné "dospívání", kterým si musel projít. Sama cestovatel dobrodruh sice nejsem, ale po přečtení téhle knihy jsem na nějaké to dobrodružství náladu měla.

Tomíka na cestách bych doporučila všem, kteří hledají vtipně pojatou cestovatelskou monografii o hledání sebe sama, těžkostech na cestách a netradičním způsobu cestování. Na jeho Youtube kanál s videy z cesty se můžete podívat ZDE.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček 

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE


Zdroje:

2 komentáře :

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za tvůj čas věnovaný knížce a pěknou recenzi :)

    OdpovědětVymazat