neděle 25. srpna 2019

Recenze - Spoutávač

Spoutávač (Divotvůrce, #4)Oficiální anotace

Kellen a jeho vražedný kočkoveverčák Reichis jsou sami na cestě a pátrají po tajemném mnišském klášteře známém jako Ebenové opatství. Je to místo, které nezasvěcenci nikdy nemohou najít, a Kellen začíná být zoufalý. Mniši v Ebenovém opatství totiž údajně vědí o černém stínu víc než kdo jiný, a dokonce ho prý umějí i léčit.

Potom se však stane něco, co Kellena a Reichise rozdělí. Kellen poprvé čelí světu sám a pronikne do stínové magie mnohem hlouběji, než se kdy odvažoval tušit.

Proč jsem si knihu vybrala?

Divotvůrce patří k sériím, které jsem si za poslední roky fakt oblíbila a vždycky se k nim ráda vrátím. Proto jsem si nemohla nechat ujít ani nejnovější díl, na který už všichni fanoušci série netrpělivě čekali stejně jako já. Po trochu pomalejší trojce jsem byla poměrně zvědavá na to, co si pro nás Sebastien připravil (hlavně po přečtení té anotace). A světe div se, byla to zas jízda!

Něco málo k obálkám

Soulbinder (Spellslinger, #4)

I když druhá verze zahraničních obálek není až tak strašná, na tu, kterou máme i my, prostě nemá. Už u prvního dílu jsem se nad obálkami rozplývala a řeknu to znova - je to skvost!

Hodnocení

Výsledek obrázku pro reichis
Zdroj
Kellen a jeho obchodní partner, kočkoveverčák Reichis, jsou opět sami, na výpravě za odhalením léku na černý stín, který Kellena sužuje. Mladý divotvůrce doufá, že se jim podaří najít mýtické Ebenové opatství, ve kterém žijí mniši, kteří by mu konečně mohli pomoci. Při překonávání pouště se ale Kellen s Reichisem nečekaně rozdělí. Kellen se dostává do úplně nových neprobádaných končin, skrývajících mnohá tajemství. Zjišťuje, že stínová magie v sobě skrývá daleko víc než sám tušil a že existují i jiní, kteří touto nenáviděnou nemocí trpí. Podaří se Kellenovi najít lék na stín, kterým ho proklela jeho vlastní babička? A co mágové, kteří se ho snaží neustále zabít, na příkaz jeho vlastního otce?

Spoutávač je čtvrtým dílem plánované šestidílné fantasy série Divotvůrce z pera Sebastiena de Castella, který byl mimojiné v loňském roce hostem na Humbooku. Autor ve své sérii vytvořil zajímavý a netradiční fantasy svět, kterému vládne magie a různé magické národy. V každém díle se hlavní hrdina vydává na jiné území, prožívá zde různá dobrodružství a snaží se pomoci, jak jen to jde. Nejinak tomu je i zde. Oproti předchozímu dílu je ale kniha akční už od samého začátku a autor zde představuje zbrusu nové území a skupinu lidí, které bychom fakt nečekali. Sebastienův styl psaní je velmi čtivý a kniha rychle ubíhá, k čemuž pomáhají i krátké kapitoly. Nechybí ani špetka romantiky, která příběh hezky doplňuje. Kromě akce a napětí tu nechybí ani autorův pověstný humor, který nám ukazuje především v interakcích Kellena a jeho přítele Reichise.

Nikdy jsem nedůvěřoval hezkým lidem.

Výsledek obrázku pro spellsinger de castell
Zdroj
Autor se ve velké míře zaměřuje i na rozvíjení charakterů svých postav. S hlavním hrdinou Kellenem se sice už nějaký ten pátek známe, pořád je tu ale co objevovat. Největší změnou je především Kellenova cesta argosanským uměním, kterému ho učila Ferius (což je jedna z věcí, které mě na téhle knize fakt bavily). Kellen je fakt sympaťák a jsem ráda, že je hlavním hrdinou právě on. Na celé sérii je ale bezpochyby nejlepší postava kočkoveverčáka Reichise, jehož hlášky jsou prostě nezapomenutelné. Byla velká škoda, že toho z Reichise v tomhle díle moc nemáme, i to málo ale stálo za to. Bez Reichise by to nebylo ono! Je škoda, že se tu neobjevila Ferius, kterou mám nejradši hned po Reichisovi. Co se týče nových postav, byla jsem velmi příjemně překvapená. Mám mezi nimi jak své favority (mluvím o tobě, Butelie), tak i pár postav, které jsem fakt nemusela a byla bych nejradši, kdyby umřely.

Dostávám se k svým vlastním dojmům, které jsem po dočtení této knihy měla. Byla jsem velmi příjemně překvapená. Třetí díl nebyl špatný, ale byl trochu pomalejší a nebavil mě tolik jako jednička a dvojka. Proto jsem od čtyřky měla poměrně vysoká očekávání a díky bohu se i splnila. Líbilo se mi, že autor představil úplně nové prostředí a postavy, které byly zajímavé a do příběhu vnesly úplně nové informace. I když to nejlepší díl ze série nebyl, čtení mě neskutečně bavilo a navnadilo mě i na další díl, který dle anotace vypadá fakt hustě. Škoda, že se série blíží ke konci.

Spoutávače doporučuji všem, kteří hledají zábavný fantasy příběh s netradičním světem plným magie a vtipnými postavami.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskynutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat