neděle 1. září 2019

Recenze - The Poppy War

The Poppy War (The Poppy War, #1)Oficiální anotace

When Rin aced the Keju—the Empire-wide test to find the most talented youth to learn at the Academies—it was a shock to everyone: to the test officials, who couldn’t believe a war orphan from Rooster Province could pass without cheating; to Rin’s guardians, who believed they’d finally be able to marry her off and further their criminal enterprise; and to Rin herself, who realized she was finally free of the servitude and despair that had made up her daily existence. That she got into Sinegard—the most elite military school in Nikan—was even more surprising.

But surprises aren’t always good.

Because being a dark-skinned peasant girl from the south is not an easy thing at Sinegard. Targeted from the outset by rival classmates for her color, poverty, and gender, Rin discovers she possesses a lethal, unearthly power—an aptitude for the nearly-mythical art of shamanism. Exploring the depths of her gift with the help of a seemingly insane teacher and psychoactive substances, Rin learns that gods long thought dead are very much alive—and that mastering control over those powers could mean more than just surviving school.
For while the Nikara Empire is at peace, the Federation of Mugen still lurks across a narrow sea. The militarily advanced Federation occupied Nikan for decades after the First Poppy War, and only barely lost the continent in the Second. And while most of the people are complacent to go about their lives, a few are aware that a Third Poppy War is just a spark away . . .

Proč jsem si knihu vybrala?

O přečtení Poppy War jsem zprvu vůbec nepřemýšlela. O knize jsem sice ze zahraničí slyšela, ale nijak zvlášť jsem po ní netoužila. V červenci ale probíhal jeden ze zahraničních readathonů a spousta členů z mého týmu tuhle knihu četla a neskutečně ji vychvalovala. Takže jsem se nakonec nechala přemluvit a rozhodla se ji zkusit sama.

Knižní trailer 


Něco málo k obálkám

The Poppy War (The Poppy War, #1)Опиумная война (Опиумная война, #1)Im Zeichen der Mohnblume - Die Schamanin (The Poppy War, #1)

Všechny obálky jsou naprosto kouzelné a vůbec by mi nevadilo mít kteroukoliv z nich v knihovně! Fakt krása.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro the poppy war
Zdroj (Alienor)
Rin je válečný sirotek a v životě nikdy neměla moc štěstí. I když ji adoptovala obchodnická rodina, v lásce ji rozhodně nemají a využívají ji spíše jako pomocnou sílu a příležitostnou chůvu. Rin touží po jediném - složit zkoušky Keju a dostat se na nejprestižnější vojenskou akademii v zemi. K velkému překvapení všech okolo se to mladé dívce skutečně podaří. Rin se tak dostává do světa bohatých a vlivných, kteří se na ni koukají skrze prsty. Rin se bude muset hodně snažit, aby si své místo na Akademii udržela. Být vesničankou a vojákem je totiž něco úplně jiného. Rin také zjišťuje, že v jejím světě existují šamani... mocní mágové, jejichž existence je stále považována spíše za legendu. A co blížící se válka?

The Poppy War je prvním dílem z plánované stejnojmenné série z pera R.F.Kuang. Kniha je považována za nejlepší fantasy debut v roce 2018. Je na tom něco pravdy? Úplně vše! Autorka vytvořila velmi propracovaný fantasy svět, se kterým čtenáře postupně seznamuje. K lepší orientaci slouží mapa, kterou najdete na začátku knihy. K tomu vytvořila i vlastní mytologii a Panthenon bohů, který v příběhu hraje poměrně velkou roli a je rozhodně jedním z toho nejlepšího, co může kniha nabídnout. Už na začátek bych ráda poukázala na to, že kniha rozhodně není pro slabší povahy. Autorka se nevyhýbá násilí a drogám a poměrně detailním popisům, ve kterých nechybí krev, vnitřnosti a dost nechutné smrti. Skoro se mi nechtělo věřit tomu, že jde o autorčin debut. Její styl psaní je velmi čtivý a dokáže vtáhnout do děje. Kuang dokáže správně gradovat napětí a překvapit nečekanými zvraty, které rozhodně nebudete čekat. Samotný konec je jeden velký mindblow. Co se týče romantiky, žádná sláva to nebyla. Autorka se spíše soustředí na akci a napětí, což je jen dobře.

“Children ceased to be children when you put a sword in their hands. When you taught them to fight a war, then you armed them and put them on the front lines, they were not children anymore. They were soldiers.”

Velký prostor je věnován rozvoji postav. A to nejen hlavní hrdinky. Na první pohled vypadá Rin jako typická hrdinka - sirotek z vesnice, který má velké sny a rád by získal nějaké zvláštní schopnosti. To je však jedna velká lež. Rin je neuvěřitelně badass hrdinka, která se s ničím nemaže a pro své sny dokáže udělat cokoliv. Během celého příběhu se neustále setkává s povýšením, s kterým na ni zhlíží její spolužáci z vyšších vrstev. V některých momentech se také chová spíše jako antagonistka, což se mi na ní děsně líbilo. Není to žádná fiflenka. Rin má city a je pouze člověk. Autorka nevynechala ani vedlejší postavy, kterých je tam fakt habaděj. Mým největším favoritem se stal asi mistr Jiang (pokud si to přečtete, tak pochopíte!). Každá z postav má svůj vlastní, unikátní charakter, což vytváří zajímavou směsku. Nudit se rozhodně nebudete!

Výsledek obrázku pro the poppy war
Zdroj (Bewareofthereader)
A dostávám se k tomu nejdůležitějšímu - vlastním dojmům. The Poppy War jsem původně v plánu neměla, nakonec jsem se ale nechala překecat zahraničními booktubery. A bože, jsem neskutečně ráda, že jsem to udělala! The Poppy War je sice autorčin debut, sama bych to ale nikdy neodhadla. Příběh je inspirovaný čínskou historií a mytologií, což pokládám za velké plus. Už na samotném začátku mne příběh vtáhl do děje a nepustil až do konce. I když je kniha poměrně tlustá, měla jsem ji přečtenou za dva dny, s aktivním čtením. Neskutečně jsem si zamilovala fantasy svět, který autorka vybudovala, stejně jako postavy. Neměla jsem tušení, že kniha bude až TAK násilná. Popravdě jsem byla dost v šoku. Pokládám to ale za pozitivum - je jen málo knih, které tyhle popisy mají. A popravdě? Podle mě je to škoda, protože to do epické fantasy prostě patří. Autorka se nebála šokovat, zabíjet, mučit své postavy... Je to prostě čarodějnice. Kniha má neskutečnou atmosféru, kterou prostě musíte okusit.

“We aren’t here to be sophisticated. We’re here to fuck people up.”

The Poppy War je bezesporu jednou z nejlepších knih, které jsem letos četla. Měla jsem možnost si ji přečíst díky spolupráci s knihkupectvím Megaknihy.cz, za což jsem neskutečně vděčná. Pokud stále váháte, zda si ji přečíst, rozhodně do toho jděte! I když jde o autorčin debut, v knize to poznat není. Jde o strhující fantasy příběh inspirovaný čínskou historií a mytologií s badass hlavní hrdinkou. Pokud jste fanoušky zkoušek a internátních škol, je tohle kniha přesně pro vás. Úplně bych nedoporučila začátečníkům v angličtině - autorka používá poměrně dost vojenských termínů. Pokud vás kniha nadchla stejně jako mě, můžete využít nabídky Megaknih a knihu si koupit na jejich webu ZDE.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Výsledek obrázku pro the poppy war
Zdroj

Zdroje:
Anotace a obálky

4 komentáře :

  1. Fíha, kniha ma až tak nelákala, ale tuším by som jej mohla dať šancu. :D Ale dobré vedieť, že večerať pri nej asi netreba.:D

    OdpovědětVymazat
  2. Thanks, That is a very interesting list that I know I’d want to read. Shweta Shetty

    OdpovědětVymazat
  3. I think this is one of the most significant information for me. And I'm glad reading your article. Thanks for sharing us. Luxury Hair Salons In Kolkata

    OdpovědětVymazat
  4. Best Hair colour Salon in Hyderabad
    Best Hair colour Salon in Hyderabad
    Lucassalon is one of the Best Hair Cut Salon in Hyderabad . We offer hair colouring, hair dye, bridal makeup services at an affordable price. Book your appointment today!
    Lucassalon is one of the Best Hair colour Salon in Hyderabad . We offer hair colouring, hair dye, bridal makeup services at an affordable price. Book your appointment today!
    Lucassalon is one of the Best Hair colour Salon in Hyderabad . We offer hair colouring, hair dye, bridal makeup services at an affordable price. Book your appointment today!

    OdpovědětVymazat