neděle 20. října 2019

Recenze - Nevlastní sestra

Nevlastní sestraOficiální anotace

Isabelle by měla být nekonečně šťastná – srdce krásného prince má na dosah ruky. Až na to, že ona není ta líbezná dívka, která ztratila skleněný střevíček a získala si princovu lásku. Je ošklivá nevlastní sestra, která si uřízla vlastní prsty, aby se chodidlem vešla do Popelčiny botky – která se teď plní krví.

Když princ odhalí Isabellin podvod, s hanbou ji vyžene. Nic jiného si nezaslouží: je totiž tuctovou dívkou ve světě, který si nadevše cení krásy. Bojovnicí, ačkoli všichni chtějí, aby sklopila hlavu a přizpůsobila se. Isabelle se snažila zapadnout. Dostát matčiným očekáváním. Být jako její nevlastní sestra. Milá. Krásná. Kousek po kousku se zbavovala svého já, aby mohla žít ve světě, který dívky, jako je ona, odmítá. A to z ní udělalo zlou, žárlivou a prázdnou bytost.

Dokud nedostala šanci změnit svůj osud a dokázat, co ošklivé nevlastní sestry vždycky věděly: aby ji někdo zlomil, musí udělat víc, než jí jen zlomit srdce.

Proč jsem si knihu vybrala?

O Nevlastní sestře jsem poprvé slyšela několik měsíců dozadu na kanále jedné zahraniční booktuberky, a od té doby jsem netrpělivě vyhlížela její vydání. Normálně bych si ji sice přečetla v originále, jsem ale líná, takže... here we go!


Knižní video


Něco málo k obálce

Jsem neskutečně ráda, že se nakadatelství CooBoo rozhodlo pro originální obálku, která je krásně atmosferická a k příběhu se skvěle hodí. Víc takových!

Hodnocení

Výsledek obrázku pro stepsister jennifer donnelly
Zdroj
Isabelle byla vždycky zlou nevlastní sestrou, kterou nikdo nechce. Brzy se jí ale naskytne příležitost získat pro sebe prince - cenou je jen useknout si prsty na vlastní noze. Isabelle by pro svou matku udělala vše - k její smůle ale princ lest odhalí a raději si vezme její překrásnou sestru Ellu, kterou Isabelle nenávidí. Po odhalení podvodu se z Isabelle a její sestry stávají vyvrhelové, kterých se celá vesnice štítí. Život se tak pro obě sestry stává ještě těžší, než dosud byl. Do království navíc táhne armáda krutého generála, který za sebou nechává samé mrtvoly. Isabelle ale nic nezastaví, ani samotný Osud ne. Dokáže změnit vlastní osud a dokázat všem, že vše není jen o kráse?

Nevlastní sestra je samostatně stojící román z pera Jennifer Donnellyové, spojující v sobě netradiční převyprávění Popelky z pohledu její nevlastní sestry v době připomínající napoleonská tažení. Kniha se tak odehrává v alternativní Francii, ve které žije rodina hlavní hrdinky. I když Nevlastní sestra na první pohled vypadá jako obyčejný retelling, skrývá v sobě mnohem víc. Sází především na silnou hlavní hrdinku, skrze jejíž postavu se autorka zaměřuje na vážnější témata jako je (ne)důležitost krásy, postavení žen v tamější společnosti a mnohé další. Hlavní vypravěčkou je sice Isabelle, občas se mezi jejími kapitolami objeví i ty z pohledu Sudiček či Náhody, kteří se snaží Isabellin předurčený osud změnit či vést směrem, kterým se má ubírat. Autorčin styl vyprávění je neuvěřitelně čtivý a dokáže vtáhnout do děje. Sama jsem měla knihu přečtenou za jeden večer. I když se tu objevuje i romantická linka, příběh spíše doplňuje. Příběh je poměrně dost drsný a v některých pasážích i krutý - pokud vám vadí násilí či zabíjení, radši se mu vyhněte. Velkou část totiž tvoří samotná válka, která se s příběhem hlavní hrdinky prolíná. Pokud bych měla příběh popsat jednou větou, tak je to o víře v sebe samu a ve vlastní osud.

"Ano, znala jsem i vražedkyni, která se vyhnula šibenici, protože měla plné rty a dolíčky a soudce se do ní bezhlavě zamiloval. Ale ošklivá dívka? Ach, dítě, svět je stvořený pro muže. Ošklivé dívce se nikdy neodpouští."

Na obrázku může být: boty a text
Zdroj
Postavy jsou jednou z nejdůležitějších součástí celé knihy, která na nich prakticky stojí. Jedná se především o hlavní hrdinku Isabelle, která je v pohádce o Popelce její nevlastní sestrou. Isabelle mi byla sympatická už od první strany. Působí totiž neuvěřitelně reálně a čtenář se s ní může snadno ztotožnit. I přes ufiknutí prstů na noze jen proto, aby se zalíbila princovi, je to neuvěřitelně fascinující žena. Už odmala se jí totiž všichni stranili, jelikož krásy moc nepobrala a místo klasických ženských prací se raději proháněla na koni a šermovala s mečem. Isabelle ale během celého příběhu prochází neuvěřitelnou vnitřní proměnou, kterou mám na celém příběhu asi nejraději. Podobně je na tom i její sestra Octavia, která by se zase nejraději stala učencem. Prostor dostává i celá řada vedlejších postav, jmenovitě třeba Ella (aka Popelka), kterou obě sestry v dětství mučily. Autorka ale ukazuje, že vše nemusí být na první pohled takové, jak se zdá. Speciální místo v příběhu mají Sudičky a Náhoda, kteří se snaží Isabellin osud sledovat na ukradené mapě. Náhoda se snaží, aby se Isabelle osudu vzepřela, Sudičky zas pravý opak.

Dostávám se k vlastním dojmům. Nevlastní sestra pro mne byla neuvěřitelným překvapením. A to velmi milým! Rozhodně patří k těm nejlepším knihám, které jsem letos přečetla. Ani nevíte, jak jsem byla šokovaná. Od příběhu jsem rozhodně nečekala rychle ubíhající zápletku s pořádnou dávkou dobře směřovaného feminismu, který jsem autorce žrala i s navijákem. Isabelle jsem fandila už od první stránky a neskutečně se mi líbila kombinace s válkou, která tomu všemu dodávala ty správné grády. Retellingy mám sice celkem ráda, vždycky ale daleko více ocením, když se spojí ještě s nějakým jiným prvkem. Bravo. Tohle byla dokonalost. Chápu, že se to asi nebude líbit všem, pro mě je to ale naprostá bomba. U knihy jsem dokonce i brečela. Emoce, které ze mě autorka vyždímala, byly fakt něco.

Nevlastní sestru bych doporučila všem, kteří hledají netradiční převyprávění Popelky se silnou a odvážnou hlavní hrdinkou v prostředí kruté války.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

2 komentáře :

  1. Rettelingy mám obvykle moc ráda. Tuhle knihu mám na seznamu, tak snad se k tomu dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super! Dobře jsem koupila. Vypadá to na jasné prosincovo-pohádkové čtení :)

    OdpovědětVymazat