sobota 16. listopadu 2019

Recenze - Poutník, čarodějnice a červ

Poutník, čarodějnice a červ (Příběhy z Alagaësie #1)Oficiální anotace

Poutník a prokleté dítě. Kouzla a magie. A samozřejmě draci... Vítejte zpátky ve světě Alagaësie. Už je to rok, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců. Teď se potýká s nekonečnou záplavou úkolů: výstavbou velké pevnosti, dohadováním s dodavateli zásob, hlídáním dračích vajec, jednáním s bojovnými urgaly a povýšenými elfy. Vytržení z každodenní rutiny však nabídne vidění Eldunarí, nečekaná návštěva a také vzrušující urgalská pověst, jež mnohé změní... Potěšte se jedinečnou fantazií Christophera Paoliniho v nové sbírce příběhů ze světa světoznámé série Odkaz Dračích jezdců. Kniha obsahuje tři nové příběhy z Alagaësie doplněné o historky z Eragonova života. Nechybí výňatek z pamětí čarodějnice a věštkyně Angely od samotné Angely Paoliniové... živoucí předlohy této nezapomenutelné postavy.

Proč jsem si knihu vybrala?

Paoliniho Alagaësie pro mě znamená neskutečnou nostalgii a moje dětství. Je to jedna z prvních sérií po Harrym, které jsem absolutně žrala a vyrůstala s ní. Na prvním Humbooku jsem navíc měla tu čest Christophera potkat osobně (neskutečný zážitek!) a nechat se navnadit na povídky, které u nás nedávno vyšly.

Něco málo k obálkám

Grafické zpracování se moc povedlo a jsem ráda, že máme i originální obálku. Artstyle mi neskutečně připomíná původní tetralogii. Ach to dětství...

Hodnocení

Eragon by AndreevaPolina
Od Eragonova odchodu z Alagaësie už uplynul celý rok a mladý dračí jezdec se stále ještě nezastavil. S výstavbou nového domova pro novou generaci Dračích jezdců se pojí celá řada úkolů, které vůbec nejsou snadné - udržování příměří s elfy a urgaly, dodávky zboží, hlídání dračích vajec... Je toho prostě moc. Naštěstí se Eragonovi nabídne možnost odpočinku, při které si vyslechne tři velkolepé příběhy - jeden ve vidění eldunarí, jeden vyprávěný starou známou a jedna urgalská pověst. Jako bonus se Eragon dostane k jedinečným výňatkům z deníku čarodějnice Angely, jejíž postava je inspirována Paoliniho sestrou Angelou.

Poutník, čarodějnice a červ je sbírkou tří povídek pojmenovaných Příběhy z Alagaësie z pera Christophera Paoliniho a jeho sestry Angely Paolini. Odehrává se ve stejném světě jako původní tetralogie Odkaz dračích jezdců, a to zhruba rok po událostech posledního dílu, Inheritance. Příběhy se prolínají s regulérním dějem, ve kterém sledujeme Eragona a jeho počínání při budování nové pevnosti. Každý z příběhů je jiný - některé nabízejí náhled do mytologie a historie Alagaësie, některé se odehrávají v současnosti (Murtagh). Tvoří tak rozmanitou směsici, ve které si něco najde snad každý. Kniha působí spíše jako jakýsi doplněk pro skalní fanoušky původní série, kteří nemají Alagaësie ještě dost a chtějí se dozvědět, co se s jejich oblíbenci stalo dále. Kniha je neuvěřitelně čtivá a okamžitě vás vtáhne do děje. Napomáhá tomu i větší font písmen. Začátek každého příběhu doprovází originální ilustrace. Musíte mít přečtenou původní sérii, abyste porozuměli? Bylo by to asi lepší...

Hledat ve zkáze mrtvé nebylo snadné. Tu krvavá šmouha, tam úlomek kosti: kousky milovaných přátel a příbuzných ponechaných na místech, kde je drak při svém krmení nedbale upustil.

Angela by CheshireFillette
Co se týče postav, Paolini v původní tetralogii představil poměrně početnou sebranku, se kterou se můžete potkat i v Poutníkovi. Hlavním hrdinou není nikdo jiný než sám velký a oslavovaný Eragon. Abych pravdu řekla, v původní sérii jsem Eragona nikdy kdovíjak nemilovala a občas mi lezl na nervy. Na druhou stranu je ale vidět, že Eragon fakt dospěl a změnil se. K lepšímu. Paolini mi ale udělal neskutečnou radost s Murtaghem, který se objevil v první povídce. Murtagh je moje nejoblíbenější postava z celého Odkazu, takže... Yes! Ocenila jsem i přítomnost bylinkářky Angely a jejího kočkodlaka. Výstřední postavy? Možná. Vždycky ale dokázaly rozproudit děj a skvěle jsem se u jejich historek zasmála. Chtěla bych pochválit i Ilgru, hrdinku z urgalského příběhu. Nikdy jsem téhle rase sice nefandila, jejich kultura a žití mě ale fakt zajímá.

Dostávám se k vlastním dojmům. Hodnotit něco, co pro vás má neskutečnou nostalgickou hodnotu, je fakt těžké, ale snažila jsem se být objektivní. Očekávání jsem měla poměrně velká. I když se o Paolinim občas mluví jako o kopírce, osobně si to nemyslím. Jasně, je možné, že se inspiroval takovými velikány jako je Tolkien, za mě je ale Eragon pořád solidní fantasy pro mládež se zajímavými postavami a zápletkou. Co se týče sbírky povídek, byla jsem ve výsledku spokojená. Kniha je opravdu kraťoučká, takže ji máte přečtenou za chvilku. Nejvíc jsem si asi užila urgalskou legendu o "červovi" a mladé urgalce, která toužila po pomstě. Upřímně by mi nevadilo, kdyby Ilgra měla vlastní knihu. Přečetla bych si ji. Také dávám palec nahoru za slovníček na konci knihy, který je v téhle sérii už jakousi stálicí. Pokud tedy Alagaësii milujete stejně jako já, neváhejte, a knihu si pořiďte. Je to moc pěkný doplněk a alespoň nějaký pohled na to, co se stalo po Inheritanci. Osobně bych tomu dala skvělé hodnocení už jen za toho Murtagha - protože je to fakt hottie.

Poutníka, čarodějnici a červa bych doporučila všem milovníkům Odkazu dračích jezdců, kteří se chtějí vrátit do Alagaësie a zjistit, co se stalo s jejich oblíbenými hrdiny a dozvědět se něco málo z mytologie.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

1 komentář :