čtvrtek 5. prosince 2019

(Foto)Recenze - Percy Jackson a zloděj blesku (ilustrované vydání)

Zloděj blesku (Percy Jackson, #1) (Ilustrované vydání)Oficiální anotace

Bohatě ilustrované vydání světoznámého bestselleru!

Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!

Proč jsem si knihu vybrala?

Série Percyho Jacksona je moje srdcovka. Zloděje blesku jsem četla v roce 2013 a okamžitě se zamilovala. Řeckou mytologii nade vše miluji, bylo tedy jasné, že si nesmím nechat ujít ilustrované vydání, s kterým přišlo nakladatelství Fragment. U HP jsem ho nechtěla (protože ho nepotřebuji), u Percyho je to ale jiné. Viděli jste ty ilustrace?

Něco málo k obálce

John Rocco je absolutní génius. Už samotná obálka je dechberoucí. Ty barvy!

Hodnocení

Percy Jackson si až donedávna myslel, že je obyčejný kluk. Brzy se však ukazuje, že jeho otcem není nikdo jiný než samotný Poseidon - řecký bůh moře. Percy se tak dostává do úplně nového světa plného hrdinů, proroctví a mýtických příšer. Aby toho nebylo málo, je také neprávem obviněn z krádeže Diova blesku, který záhadně zmizel. Aby Percy mohl očistit své jméno, musí se vydat na nebezpečnou výpravu, který by ho mohla stát život. Podaří se mu získat blesk zpět a odhalit pravého viníka? Vydejte se s ním na dobrodružství, o kterém se vám ani nesnilo. Tentokrát v ilustrované podobě!

Percy Jackson a zloděj blesku je prvním dílem pětidílné fantasy série z pera Ricka Riordana, který má na svém kontě už několik sérií, které se inspirují světovými mytologiemi. Tato kniha u nakladatelství Fragment už vyšla v knižní podobě a překvapivě se dočkala i svého ilustrovaného vydání. Autorem dechberoucích ilustrací není nikdo jiný než John Rocco. Nezáleží na tom, jestli jste Percyho četli či nikoliv - teď je ta pravá chvíle se do jeho příběhu ponořit a poznat své oblíbené hrdiny i vizuálně. Co se týče příběhu, Riordanův styl psaní je neuvěřitelně čtivý a dokáže vtáhnout do děje a už od samého začátku je akční. Na své si přijdou především milovníci řecké mytologie. Ústředním motivem jsou především polobohové, kteří trénují v kempu Polokrevných.

Co se týče postav, autor už v prvním díle představuje zábavnou bandu, s kterou se rozhodně nudit nebudete. Percy Jackson je ve Zloději blesku ještě poměrně mladý, je tedy nutné počítat s tím, že se v některých situacích nechová zrovna vyspěle. I tak je to ale velký sympaťák, který se ničeho nezalekne a stojí při svých přátelích. Jeho parťákem je satyr Grover, který do příběhu vnáší vtip. Pak tu máme Annabeth, dceru Athény, která se s Percym zpočátku moc nemusí. Mým osobním favoritem je pak Luke - syn Herma, který dokáže pořádně zavařit. Autor také představuje celou řadu monster, které můžete znát z řeckých bájí.

Co se týče mého hodnocení, Zloděje blesku jsem tu už dříve hodnotila. Za svým čtyřhvězdičkovým hodnocením si stále stojím. Celá série je neskutečně čtivá a pro mě jakožto pro fanynku řecké mytologie naprosto ideální. Líbí se mi autorův styl vyprávění, vtip a také jeho postavy, kterým dává hodně prostoru. Co se týče ilustrovaného vydání, nemůžu být spokojenější. John Rocco odvedl vynikající práci a osobně se mi Percyho vydání líbí víc než to HP (schválně, kolik fanoušků Harryho mě teď zabije?). Pokud Percyho milujete a líbí se vám ilustrace, rozhodně do knihy jděte. Stojí to za to.

Percyho Jacksona a zloděje blesku v ilustrovaném vydání bych doporučila všem, kteří milují nádherné ilustrace, řeckou mytologii a příběh, který pěkně odsýpá.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka





1 komentář :

  1. Všem těm ilustrovaným vydáním zatím úspěšně odolávám, i když Harryho v knihkupectví vždycky okukuju a slintám :D Percy vypadá luxusně. Pořádně mě teda bavily až poslední díly, ale ty ilustrace jsou úžasné. :)

    OdpovědětVymazat