neděle 29. ledna 2012

Recenze - Prokletý maturiťák

 Těšíte se na svůj maturiťák? Možná je lepší zůstat doma...

Nakladatelství: Domino
Autor:  Michele Jaffe, Lauren Myracle, Stephenie Meyer, Kim Harrison, Meg Cabot
Autor obálky:  Marek Šebesta
Překlad:  Hana Čapková
Počet stran:  208
Rok vydání:  2011
Vazba:  brožovaná
Formát:  210 x 135 mm
Originální název:  Prom Nights From Hell



Anotace:

Prom Nights from HellKdyž se holka chystá na maturitní ples, je s tím pokaždé spousta starostí. Musí sehnat šaty a boty, aby byla co nejhezčí nebo aspoň co nejoriginálnější. Musí zajít ke kadeřníkovi a vymyslet parádní účes. A nakonec je nutné sehnat to, s čím je obvykle největší problém – správného kluka. Ono totiž nejde být hvězdou plesu, když má člověk vedle sebe toho největšího losera z celé školy! Ne, na tak důležitou událost, jako je maturiťák, je nutné si obstarat přinejmenším slušný doprovod. Ten kluk nemusí být nutně nejkrásnější, ale měl by být aspoň zajímavý a zábavný. A pochopitelně se vám musí vyrovnat vlastnostmi a schopnostmi, abyste vytvořili správný pár – protože o to přece jde, že ano?
To poslední platí zejména pro případ, že máte nadpřirozené schopnosti jako Mary. Nebo když toužíte po někom, kdo vás pořád tak nějak přehlíží, a proto si musíte pomoci kouzly. Nikdo nechce dopadnout jako Madison, která zvolila špatně, zaplatila za to životem a teď se snaží uniknout temné magii svého tanečníka… Zkrátka a dobře, najít správného partnera je démonicky těžké, ale naprosto nezbytné, protože v opačném případě vás čeká... prokletý maturiťák!

Obsah:
  • Likvidátorčina dcera (Meg Cabot)
  • Kytička na ruku (Lauren Myracle)
  • Madison Averyová a Smrťák (Kim Harrison)
  • Přísně tajné (Michele Jaffe)
  • Peklo na Zemi (Stephenie Meyer)
Pocit ihned po přečtení: Už se těším na svůj maturiťák!

Proč jsem si knihu vybrala?

Na maturiťák jsem si dělala zálusk už hodně dlouho, jelikož se ve sbírce objevují povídky od Meg Cabot a Stephenie Meyer, tudíž jsem ani chvíli neváhala. Smůla byla, že jsem si knihu asi před rokem koupila v Luxoru v anglickém vydání, jelikož jsem nedpřepokládala, že jí někdy přeloží do češtiny. Během toho roku jsem nějak neměla čas se pustit do anglické četby, a tak jsem si počkala na české vydání.

Něco málo k obálce

Když jsem poprvé uviděla českou obálku, první reakce byla asi taková: WTF? Anglická, kterou jsem měla doma, se mi líbila, kombinace růžičky a fontu byla naprosto dokonalá. Ne, že by ta česká byla až tak ošklivá, ale proti původní se mi doopravdy nelíbí.

Hodnocení - obsahuje spoilery
 

Abych mohla začít hodnotit, rozeberu každou povídku zvlášť.

Likvidártočina dcera (Meg Cabot)

Od Meg jsem přečetla již několik knih, a tak pro mne její styl psaní nebyl nijak cizí. Musím přiznat, že v celé sbírce mám trochu problém pamatovat si jména, tak tedy podle anotace.. Mary, likvidátorčina dcera, se chce pomstít své matce a pokračovat v jejím podniku, zabíjení upírů. Hlavním cílem je zabít Draculu. Jestli si dobře vzpomínám, na maturitním plese jde nejprve po Draculově synovi. Shodou náhod se jí do cesty dostává spolužák Adam, který celý příběh vstřebá a odvážné dívce pomůže. Konec je poměrně otevřený.
Příběh byl vcelku originální, jen mi do něj trochu neseděla představa Draculy. Tomuto příběhu bych tak tedy dala 70 %.

Kytička na ruku (Lauren Myracle)

S touto autorkou  jsem ještě tu čest neměla, a tak jsem byla docela zvědavá, jak se s tématem maturitního plesu vyrovná. No, abych pravdu řekla, maturitní ples zde byl zmíněn jen okrajově. Frankie si nepřeje nic jiného než to, aby jí její milovaný kamarád Will, kterého v skrytu duše miluje, pozval na ples. Nádherné šaty s báječným klukem a pozvání na ples, po ničem jiném netouží. Spolu s kamarády navštíví madam Zanzibar, věštkyni. Po její návštěvě si umanutá Frankie odnáší starobylou kytičku na ruku, podle které se jí splní tři přání. Mladá dívka si myslí, že je to nesmysl, tedy samozřejmě až do doby, než si bude přát. Chtěla přeci jen to, aby jí Will pozval na ples, ne? To se také stane, nebýt toho, že při tom přijde o život. Co si Frankie přeje dál snad ani nemusím říkat. Chce svého milovaného zpět. Zombie přeci už nic necítí ne?
Kytička na ruku se mi z celé sbírky líbila skoro nejméně. Frankie mi už od začátku nebyla moc sympatická a Will? Nápad povídky byl zajímavý, ale naivní Frankie mi celý pohled na ní poněkud zkazila.
Celkově bych povídce dala tak 60 %.

Madison Avery a Smrťák (Kim Harrison)

Ach ano, naprostý skvost mezi povídkami. Z povídek, které v knize byly, byla Madison Avery asi nejlepší. Příběh dívky, která se nakonec vydá na maturitní ples, i přes svou nechuť ke svým spolužákům. Co však začne jako náhodné setkání se šarmantním cizincem, skončí nebezpečnou jízdou v autě a faktem, že ten nádherný kluk vedle vás je vlastně černý smrťák, který vás přišel zabít. A co jiného se taky může stát?
Madison se nějakým způsobem podaří dík andělským přátelům utéct a dostat se pryč. Setkání s otcem, i když je mrtvá, nemůže být taková tragédie, ne? Fakt, že po ní jde celá smrťácká organizace, Madison na náladě rozhodně moc nepřidá.. Ještě, že jí tak střeží Barnabáš...
Konec této povídky jednodušše vybízí k dalšímu pokračování. A skutečně, v zahraničí již vyšla trojdílná sbírka o Madison Averyové. V závěru bych této povídce dala 90 %.

Přísně tajné (Michele Jaffe)

Kajícně se přiznávám, že z nejdelší povídky v celé knize si toho doopravdy moc nepamatuji. Už asi jen proto, že mne zaujala nejméně. Celý příběh je velice propletený, až se do toho člověk při čtení sám zamotá. Hlavní hrdinka Miranda je obdařena superschopnostmi. Pracuje jako takový Superman ve městě. A jak už je jejím zvykem, připlete se do zločinu, ve kterém hlavní roli hraje Sibby, dívenka, vlastně velmi nadaná věštkyně, která líbá každého kluka v okolí deseti metrů. Jo, to je asi to jediný, co si z příběhu pamatuju.
Autorka nevypráví špatně, ale na mé gusto byl příběh příliš... nepřesvědčivý. Dávám 50 %.

Peklo na zemi (Stephenie Meyer)

Od autorky kultovní ságy Stmívání byste čekali něco v tom smyslu. A také ano. Hlavní hrdinkou je démonka Sheba, oděná do skvostným rudých šatů, která se objeví na maturiťáku, kam zdánlivě ani nepatří. Jak je možné, že po jejím příchodu, ač se to nezdá, vypukne mezi žáky nevraživost a nenávist? Jeden chce zastřelit druhého, líbat se s jiným, podvádět, hádat se.. Ano, to je jediný úkol této malé démonky, která se v tom naprosto vyžívá. Jedinou překážkou je Gabe se svým nevinným kukučem a blonďatými vlásky. Sice o tom neví, ale má v sobě něco andělského, co ho táhne k Shebě, která vyzařuje absolutní smutek.. Bude snad on konec její kariéry?
Peklo na Zemi patří rozhodně mezi ty lepší v celé sbírce, a proto bych mu dala 80 %.

V konečném a zprůměrovaném hodnocení tedy kniha dostane:   70 %

Zdroje:
Obálka
Anotace
Anglická obálka

1 komentář :

  1. Prokletý maturiťák se mi líbil, jen byly ty příběhy příliš málo rozvinuté a nevypadalo to jako povídky, což je škoda. Celkově to ale působí dobrým dojmem, takže knížku můžu jen vřele doporučit. ;)

    OdpovědětVymazat