neděle 22. ledna 2012

Recenze - VA II: Pokrevní pouta

Komu se dá dnes doopravdy věřit?

Pokrevni pouta (VA II) (Richelle Mead) obal
Nakladatelství: Domino
Autor:  Richelle Mead
Autor obálky:  Marek Šebesta
Překlad:  Katrin Chýlová
Počet stran:  336
Rok vydání:  2011
Vazba:  brožovaná
Formát:  205 x 130 mm
Originální název:  Bloodlines




Anotace: 


BloodlinesMladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstanili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev...

Pocit ihned po přečtení: Adrian je pořád totálně k sežrání!

Proč jsem si knihu vybrala?

Patřím mezi věrné fanoušky Vampýrské akademie, kterou si hodlám přečíst znova, a proto jsem nemohla odolat a přečíst si pokračování tohoto skvělého románu. Styl Richelle mám doopravdy ráda, a tak jsem byla zvědavá na to, jak se vypořádá se Sydney coby hlavní hrdinkou.

Něco málo k obálce 

Pokud bych měla srovnat anglickou a českou obálku, nejsou od sebe až tak daleko. Na obou je původní obrázek, jež má nejspíše zobrazovat Adriana a Sydney. Zlatá lilie a výběr modelky byl dobrý, Sydney jsem si tak nějak představovala. S Adrianem je to horší, jeho nevyrovná prostě nikdo. Celkově jsou obě obálky hezké, nejspíš bych se přiklonila k té české, kombinace černé a hezkého fontu knize velice lichotí.

Něco málo k ději a hodnocení

Pokud bych měla nějak lehce shrnout děj, pak asi takto. Příběh, který skončil ve VA, pokračuje, tentokrát z pohledu alchymistky Sydney, která se vrací domů, obviněna alchymisty z "velezrady" a paktování s vampýry. Tím, že Sydney pomáhala Rose s útěkem, si vykoledovala pěkný malér.

Kolem třetí ráno se v domě Sydneyho otce objevují alchymisté s naléhavou žádostí o to, aby Sydneyna mladší sestra Zoe ihned nastoupila do případu, který se týká morojské princezny Jill, sestry Lissy Dragomirové, která byla surově napadena a potřebuje být převezena do bezpečí. Sydney s tímto nápadem nesouhlasí, její mladší sestra je pro tento úkol naprosto nezpůsobilá a za pomoci lsti se o případ hlásí ona.

Mladý alchymista Keith Darnell, jež nemá Sydney v oblibě, se sice snaží, aby na místo nenastoupila, Rada se nakonec ale smiluje a pošle Sydney do slunného Palm Springs, kde má dívka začít spolu s Jill a Eddiem chodit do školy.

Nechybí tu ani proslulý ochlasta Adrian Ivaškov, jenž pobývá u Moroje Clarence a jeho syna Leeho, aby dohlížel na Jill. Během pobytu na Střední škole se Sydney a Jill dovídají mnoho šokujících informací, které Sydney pomalu dostávají do problémů. Díky nim si ale může zlepšit pošpiněnou reputaci. Dokáže vydržet posměšky, jež na ní vrhá Keith a pohled okouzlujícího Adriana, jež jí vyvádí z míry?

Dokáže se poprat se záhadou tetování, jež se rozmohla po střední škole a zjistit, odkud se berou? Či kauzu Lovců vampýrů, o nichž tolik mluví Clarence? To, a mnoho dalšího, vám přinese první díl Pokrevních pout.

Dostávám se tak k samotnému hodnocení. Jak jsem již naznačila výše, styl psaní Richelle doopravdy miluji, a tak nebylo překvapením, že taková budou i Pokrevní pouta. Setkáváme se zde v podstatě se všemi známými z VA. Vyprávění z pohleda Sydney bylo osvěžující, mladá alchymistka si dokáže své čtenáře doopravdy získat svou nešikovností a praktičností. Flirtování s Adrianem celý příběh jen prosvětlí. Eddieho ochranitelské sklony a někdy trochu bláhová Jill dodávají příběhu úsměvný nádech. Pohled na Adriana, který se postupně zotavuje z nešťastné lásky k Rose. Kdo by odolal? Adrianova neschopnost a rozvernost příběhu přidávají na originalitě.

Jednodušše podtrženo, Bloodlines jsou skvělým literírním počinem pro milovníky VA. Už se doopravdy těším na Zlatou lilii, která by měla vyjít v USA někdy v červnu. Snad brzy dorazí i do ČR.

Konečné hodnocení:  90 %

Zdroje:
Obálka
Anotace
Anglická obálka




Žádné komentáře :

Okomentovat