neděle 12. února 2012

Recenze - Hunger games: Aréna smrti



Tohle je hra o život. Hladové hry začinají.

Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Aréna smrti

Nakladatelství: Fragment
Autor:  Suzanne Collins
Překlad:  Zdík Dušek
Počet stran:  328
Rok vydání:  2010
Vazba:  brožovaná
Formát:  210 x 145 mm
Originální název:  The Hunger Games





Anotace:

The Hunger Games (The Hunger Games, #1)Vítězství znamená slávu a bohatství.
Prohra znamená jistou smrt.
Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.

Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska...

Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? 


Něco málo k obálce 

Začala bych právě originální obálkou, kterou mne HG naprosto okouzlily. Obálka není nijak přeplácaná, je jednoduchá, s bílými ornamenty. Hlavní dominantou je zlatý reprodrozd, zpodobňující myšlenku HG, a to touhu po svobodě. Musím dát palec nahoru našim českým grafikům, kteří obálku oproti anglické obálce nijak moc nezměnily, a oproti našim slovenským přátelům název knihy ani nepřekládali a ponechali jej jednoduše na Hunger games.

Proč jsem si knihu vybrala

O knize mi asi před půl rokem referovala kamarádka, která již měla přečtené oba díly, a moc si knihu chválila. Při návštěvě u oběda jsem zaslechla barvité líčení o ději, který probíhal v samotné Aréně a o úžasném Peetovi. To, že kamarádka knihu prohlásila za nejlepší čtivo, které kdy četla, mne donutilo si knihu nakonec sehnat. A nepromarnila jsem. Stálo to doopravdy za to.

Hodnocení

Celý příběh se odehrává v zemi Panem, který se skládá z 12 krajů (původně 13, ale 13. Kraj byl zničen díky odboji občanů), v troskách Severní Ameriky, která byla před mnoha lety skoro zničena neustálými válkami, nedostatkem zdrojů a dalších věcí, které patří k Apokalypse.  Hlavní dějová linie začíná ve 12. Kraji, jehož obyvatele patří mezi Horníky, uhlí je totiž hlavní doménou tohoto kraje.

http://cdn.shockya.com/news/wp-content/uploads/german-hunger-games-movie-poster1.jpg Hlavní hrdinkou je Katniss Everdeenová, mladá lovkyně, jež se stará o svou duševně unavenou matku a dvanáctiletou sestřičku Prim. Jediným zdrojem obživy jsou úlovky, které Katniss denně nosí z lesa, který je chráněn plotem pod proudem. S Katniss loví i její nejlepší kamarád, statný mladík Hurikán, snědý a černovlasý. Situace v tomto kraji však není bohužel moc příznivá, a tak jen ulovená zvířata nestačí. Proto zde existují přídavky obilí a oleje, které mohou občané dostat výměnou za oblázky, které vloží do osudí Hunger games. 

Hunger games, alias Hladové hry, se každý rok pořádají na počest Panemu, k ukázce toho, že za vzpouru proti Kapitolu se platí, dvě děti, chlapec a dívka za každý kraj, jsou poslány do kruté Arény, kde bojují o svůj holý život s ostatními dvaceti třemi splátci. Tak si Kapitolů vzbuzuje u občanů respekt, výměnou za životy jejich dětí. Výherce je totiž jen jeden, tomu se dostane doživotní blaho a pohodlí, ostatním smrt.
Při 74. Ročníku her se náhodou dostane mezi splátce i malá Primrose Everdeenová, sestřička hlavní hrdinky. Katniss to tak samozřejmě nenechá a přihlásí se místo Prim. 

Jako mužský splátce nastoupí blond pekař, Peeta Mellark, který Katniss kdysi zachránil před smrtí hladem. Tajně k ní už mnoho let chová vřelé city, které však projeví teprve až na představování splátců v Kapitolu, kde Katniss a Peeta zazáří v ohnivém obleku. Katniss se tak dostane do podvědomí coby Dívka v plamenech, či Reprodrozd, jehož znak nosí připnutý na prsou. I když to sama zatím netuší, v Panemu pomalu začíná neklid. 

http://cdn.shockya.com/news/wp-content/uploads/hunger-games-movie-book.jpgPo uvedení do Kapitolu začíná samotná hlavní část celé knihy, kterou je pobyt Peety, Katniss a ostatních v Aréně smrti, která na sebe bere podobu zalesněného prostoru s jezerem. Během boje o holý život se seznámíme s ostatními Splátci, jež se sdružují do různých skupin, aby lépe přežili. Není to však moc platné, stejně může zvítězit jen jeden. Myslím, že pobyt v Aréně nemá cenu moc rozpitvávat, jelikož se jedná právě o to nejlepší v celé knize. 

Rozvíjení vztahu mezi Katniss a Peetou je zábavné sledovat. Také bych ráda vyzdvihla Routu, mladou splátkyni, jejíž smrt jsem dokonce oplakala. Hunger games jsou dojemným příběhem o lásce a naději, která vás žene k tomu, abyste přežili, i když za otřesných podmínek.
Něco málo k hodnocení postav. Hlavní hrdinka Katniss mi seděla naprosto dokonale, její neoblomný charakter, železná vůle, která jí nedovolí padnout, šípy, které strefí naprosto všechno, láska k sestře a povinnost „matky“ ve své rodině, to vše z ní dělá obětavou a hrdou ženu, která se nebojí riskovat pro ty, které miluje.  

http://www.upcoming-movies.com/image/the-hunger-games-movie-peeta-character-poster.jpg Její nejlepší kamarád Hurikán zde vystupuje pomálu, pouze na lovech a při loučení. Sympatický, chovající se ke Katniss jako k vlastní sestře. Mojí nejoblíbenější postavou v této knize byl právě Peeta, milý a obětavý chlapec z pekárny, který se nebál říci svůj názor a bojovat pro svou lásku, i když by ho to mělo stát život. Posledním, mimo Routy, o kom se zmíním, je Cinna, kadeřník, který Katniss proměnil v Dívku v plamenech. Oproti ostatním z Kapitolu, kteří vypadají jako napudrované nádhery, je Cinna střízlivý a chytrý odpůrce Kapitolu, který Katniss částečně zaručí úspěch v Aréně. ¨

Pokud bych se tu měla nad Hunger games rozplývat, tak se asi nikdy nedostanu ke konci. Collinsová určitě patří mezi autory, které si člověk po přečtení díla zapamatuje. Hunger games patří k naprosté špičce daného žánru, který jistě osloví široké publikum. Aktuální téma, které kniha rozebírá, čtivost a úžasné vykreslení charakteru postav a lidské krutosti, nesmyslnost tyranie a násilí. 

Konečné hodnocení? Knize dávám  99,5 %

Za věnování recenzního výtisku bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Fragment.

Zdroje:
 

7 komentářů :

  1. Úžasná kniha, senza, bezva recenze, pekař Peeta... ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Hunger Games úplně miluju! Četla sem všechny a musím říct že sou úplně úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím se závěrečným hodnocením. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá a čtivá kniha! I film se povedl! :) Se závěrečným hodnocením taktéž souhlasím

    OdpovědětVymazat
  5. Film se mi moc nelíbil, Joshe mám ráda, ale pro roli Peety se mi nehodí (i když ve dvojce už je to o něco lepší).
    Nicméně knížka je skvělá a knižnímu Peetovi jsem moc fandila (no a dobře, možná na chvilinku i Hurikánovi, ale jen malou :)).

    OdpovědětVymazat