pondělí 27. února 2012

Recenze - Hunger games: Síla vzdoru

Síla vzdoru (The Hunger Games, #3)Nakladatelství: Fragment
Autor:  Suzanne Collins
Překlad:  Zdík Dušek
Počet stran:  344
Rok vydání:  2011
Vazba:  brožovaná
Formát:  210 x 145 mm
Originální název:  The Hunger Games Mockingjay



Anotace:

Mockingjay (The Hunger Games, #3)Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Mela bych být.
Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo...
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...




Video:


Proč jsem si knihu vybrala

Závěrečnou knihu v triologii jsem si nemohla nechat ujít. Poté, co jsem slyšela velice pochvalné, zároveň však i trochu kritizující komentáře na Sílu vzdoru, byla jsem nadšením bez sebe, až si ji přečtu. A jakmile se mi nabídla možnost si jí pořídit jako recenzní výtisk, neváhala jsem. A tak jsem tady, s Drozdajkou (:D omlouvám se, ale slovenský název se mi děsně líbí).

Reakce těsně po dočtení: Teda... nemám slov.. Mám chuť zabít Collinsovou.. Hluboká deprese.



Něco k obálce

K českým obálkám Hunger games jsem se vyjadřovala už u předchozích dvou recenzí.  Jsou podobné jako ty anglické a vlastně bych jim nic nemohla vytnout. U třetího dílu se mi líbí příjemná modrá barva, která mi ladí k tématem celé knihy, a to je svoboda. Reprodrozd zde sice vypadá trochu jako holubice, ale i přesto se k obálce hodí. Dojem mi trochu kazí červený nápis Síla vzdoru, ale jinak perfektní, jako vždy. Nijak přeplácané, ale přesto originální.



Hodnocení (obsahuje hodně spoilerů)

Mám vlastně štěstí, že se k hodnocení této knihy dostávám hnedka po jejím dočtení, cca 1 den. Na začátek chci říct, že Síla vzdoru ve mne zanechala patrně nejsilnější zážitek, jaký jsem kdy při čtení knih měla (podobně to dopadlo ještě u HP 7). Nic ale nevyrovná tu chvíli, kdy jsem po celodenním čtení knihu odložila a měla chuť jít někam umřít, nebo se alespoň zahrabat. V takové depresi jsem nebyla už tak dlouho. U knížek většinou nebrečím, skoro nikdy. Co si myslíte, že se mi stalo u Síly vzdoru? Ve třech pasážích jsem doslova slzela a měla chuť knihu hodit někam pryč, z okna a jít Collinsovou zabít.

Katniss je zachráněna ze spárů Kapitolu a spolu s Finnickem je odvezena do třináctého kraje, kde se plánuje povstání. Katniss je tam samozřejmě z jediného důvodu, aby v roli reprorozda rozdmýchala další sváry ve všech krajích. Začátek ke svrhnutí Kapitolu. 13. kraj je schován pod zemí a vede jej fúrie prezidentka Coinová. Ne, tu babu doopravdy nesnáším. Katniss se postupně zotavuje, je ale pořád zničená z toho, že Kapitol vězní a mučí Peetu, stejně tak Finnick z únosu Annie. Prim je ale v bezpečí.

Katniss souhlasí s tím, že se stane reprodrozdem, pod několika podmínkami. První je samozřejmě zabít prezidenta Snowa (Sněha? :D). O nějakejch muchlovačkách s Hurikánem nemůže být ani řeč. Ač si to Katniss nepřipustí, cítí něco k Peetovi. Katniss se účastní tvrdého výcviku. Sám třináctý kraj je místo, kde se šetří na všem, co se dá. I na jídle. A zmiňovala jsem se o tom, že mezitím vybombardovali 12. kraj, do kterého Katniss občas odletí depkařit? 

Hlavním cílem je natáčet proklamy, krátké reklamy, které mají vzbouřit povstalce, aby svrhli nadvládu mírotvorců. A daří se to. Katniss postupně objíždí několik krajů a účastní se odboje v roli reprodrozda. K tomu nemůže chybět její přípravný maskérský tým. Bez Cinny. Ano, zde nastala první chvíle, kdy jsem chtěla knihu roztrhat. Cinna byl miláček a doopravdy mi na něm záleželo. Tušila jsem, že se s ním něco stalo, ale netušila jsem, že už je dávno mrtvý!!! Zabít. Sebrali mi Cinnu. Co dále?

Jakmile Katniss zjišťuje, co dělá Snow s Peetou, postupně se mění v chodící trosku. Tou zůstává samozřejmě až do konce knihy, labilní hrdinka.. Peetu se podaří dostat ze spárů Snowa, ale.. v jaké podobě.. Upravili mu paměť, a tak jediné, co Peeta chce, je zabít Katniss. Pokusí se o to, samozřejmě. Annie a Finnick jsou spolu, koná se svatba, Annie otěhotní.

To by ale nebyla Collinsová, aby nám nepřipravila to nejlepší na závěr. Posílá Katniss a několik dalších (Hurikán, Finnick, Peeta a další) do Kapitolu. Zabít Snowa. To není ale jednoduché a pod vedením Avoxe se všichni snaží uniknout mutům a nezahynout v podzemí. Přichází další chvíle, kdy bych knihu vyhodila oknem. A to doslova. Spálit. FINNICK! Ano, i Finnick. Četla jsem před tím spoilery a věděla jsem, že umře. Ale proboha živého.. Ten způsob, jakým umřel si snad ani nezasloužil! Byla to moje nejoblíbenější postava v celé knize (sorry Annie). Proč zrovna muti? Nechť je ti země lehká, Finnicku Odaire..

Finále vrcholí. Těsně před tím, než Kapitol padne (najdeme zde pár dojemných scén s Peetou šílencem a Katniss), se setkáme s Tygrou (wtf? Kapitolská móda je fakt extravagantní). A nadchází slibovaná scéna s Prim. Ano, větší náhoda se stát nemůže. Už na začátku toho, kdy ty chudáčci děti vybouchly, jsem tušila, že se něco stane. A ano, Prim u toho byla. Po té snaze, kterou Katniss vyložila na její záchranu, Prim zemřela. Strašné. Další slabá chvilka, kdy mi tekly slzy (vlastně až ve scéně s Pryskyřníkem, toho kocoura zbožňuju!).

A dál? Co dál říci? To by k popisu celého děje snad stačilo. Katniss zde překonává samu sebe. Zlomená dívka, dívka v plamenech. Obdivuji Katniss Everdeenovou, jako nejúžasnější hrdinku všech dob. Průměrná dívka, která toho tolik protrpěla. Klobouk dolů, kdo z nás by to vydržel? Nedivím se, že skončila psychicky tak, jak skončila. Taky bych na tom byla stejně.

Finnick byl úžasný. I ve stavu největší deprese po své lásce (Annie mi tam nechyběla), byl úžasný a stál při Katniss až do samého konce. To se nedá říct o hnusákovi Hurikánovi, který prakticky zabil Prim. Jeho past. Zabila bych ho za to. Ale co se dá dělat, že... Myslím, že Katniss ani moc nemiloval. Falešnej jak kočka.

Prim. Zlatíčko, které nakonec pohaslo. Skvěle, paní Collinsová. Alespoň, že jsme si jí dost užili v prvním díle. Peeta... Další můj oblíbenec, hned po Finnickovi. Slzy by mi nestačily na to, co provedl Snow Peetovi. Sršání jed... Peeta bude vždy tím úžasným pekařem, který Katniss miluje za všech okolností.

Prezidentka Coinová patří mezi záporáky. Stejně tak Snow. Nesnášet až do konce života.

Haymitch byl nesnesitelnější než obvykle. Co se s ním stalo? Ohromnou radost mi udělalo nalezení Cetkie.

Konečný dojem? Na tuhle sérii prostě nic mít nebude. Poslední díl byl tím nejlepším z celé série (i když první mu dýchá na paty). Všechen obdiv, paní Collinsová. Hunger games jsou dílo, na které nikdo nezapomene.

Konečné hodnocení: 101 %

Tímto bych také chtěla poděkovat Nakladatelství Fragment za věnování recenzního výtisku.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. Aaaa miluju Hunger games. Tahle série mě naprosto dostala víc než třeba takové Stmívání, které mám ale taky ráda. A poslední díl byl naproste epic...ten konec jsem nemohla moc vydýchat a hrozně jsem ho emočně prožívala a po dočtení jsem měla jen chut zahrabat se do peřiny a tak týden nevylézt.

    OdpovědětVymazat
  2. Káááťo, HG jsou super! Jsem rád, že spolu souhlasíme. P.S. zarepujem na Skypu!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Sice s tebou nesdílím názory na Hurikána, Snowa a Coinovou, ale to nevadí. Konečně jsem našla někoho, kdo má rád Pryskyřníka :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. S recenzí souhlasím, stejné pocity jsem měla celou knížku.. smrt Prim a Finnicka (nic jsem si dopředu nespoilerovala) mi vzala dech... ale nejvíc mě dostal úplný konec, kdy se Peeta zeptá Katniss: "Miluješ mě. Skutečnost, nebo iluze?"

    OdpovědětVymazat