sobota 25. února 2012

Recenze - Krásní mrtví: Jonas

Jonas (Krásní mrtví, #1)Nakladatelství: Fragment
Autor:  Eden Maguire
Autor obálky:  Julia Starr
Překlad:  Edita Drozdová
Počet stran:  272
Rok vydání:  2011
Vazba:  brožovaná
Formát:  180 x 115 mm
Originální název:  Beafutiful Dead: Jonas



Anotace:

Jonas (Beautiful Dead, #1)Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?






Proč jsem si knihu vybrala

O této sérii jsem slyšela již dříve a občas jí zahlédla v naší městské knihovně. Její přečtení jsem ale vždy odložila v důsledku milionu jiných knih. Jakmile jsem začala spolupracovat s Fragmentem, a tuhle knihu tam objevila, byla jsem pevně rozhodnutá. Tuhle rozhodně musím mít ve své knihovně. A vyplatilo se.


Něco málo k obálce


Česká obálka se mi celkem líbí, je na ní zobrazená hlavní hrdinka Darina s andělskými křídly, která symbolizují Krásné mrtvé. K této volbě bych neměla skoro žádné připomínky, snad jen to, proč na obálce není zobrazen Jonas, kterého se kniha vlastně týká, ale Darina. Pokud jde o anglickou obálku, liší se od té naší snad jen v kontrastu světel, tudíž bych je obě hodnotila asi stejně.

Hodnocení (obsahuje spoilery)

<3, boy, camera, couple, girlHlavní hrdinkou je černovláska Darina, jejíž příběh začíná v den, kdy zemře její kluk Phoenix. To by nebylo až tak zvláštní, co ale zvláštní je, je fakt, že Phoenix je již čtvrtým člověkem z jednoho města, z té samé střední školy, kteří zde za jeden rok zemřeli. Summer,  Jonas a Arizona. Darina je naprosto zdrcená ze smrti Phoenixe, nepřidává k tomu ani fakt, že její nejlepší kamarádka Zoey je na vozíku. Ano, probudila se z komatu, ale to je asi tak jediné. Jonasova bývalá přítelkyně. Snad až moc neštěstí na jedno malé město.


http://data.whicdn.com/images/23789857/tumblr_lzm9ruNfXH1qdkjypo1_500_large.jpgDarinu to táhne ke staré stodole, která neustále vrže. Jelikož je v hluboké depresi a jediné, co jí pomáhá, je řízení, dostane se právě na toto podivné místo. Při druhé návštěvě však spatří něco, co jí vyrazí dech. Jakmile se doví tajemství uvězněné ve stodole, nezůstane klidná. Spatření svých bývalých spolužáků, kteří mají být mrtví, jí velice rozruší. Meli by být přeci mrtví, ne? Po zjištění, že i s Phoenixem patří Summer, Arizona a Jonas ke Krásným mrtvým, se Darina touží dostat k nim blíže, zvláště k Phoenixovi. Jsou krásní, smrtelně bledí, se znamením andělských křídel na části těla, kde byli zabiti. Náhoda? A co děsivý stařík Hunter, který způsobil, že Darina zděšeně utekla a již několik dní jí sužují noční můry plné bušení křídel ptáků a podivných smrtek?
 
http://data.whicdn.com/images/18774949/174303448047645473_uzW6cKtU_c_large.jpgDarina netuší, zda sní či bdí. Přesto se však na to místo musí vrátit, aby rozluštila tajemství. Setkává se s Phoenixem, jenž jí stále miluje. Postupem času se dovídá, co jsou Krásní mrtví zač. Mají  přesně rok na to, aby objasnili důvod své nevyjasněné smrti, jinak prostě zmizí. Dostali šanci, aby došli pokoje. Podaří se jim to? Darina vlastně nemá mít o jejich existenci ani tušení. Hunter navrhuje, aby jí vymazali paměť. Darina se ale nechce Phoenixe vzdát a tak navrhuje, že Krásným Mrtvím pomůže vyřešit důvod, proč ještě dlí na tomto světě. Hunter nakonec souhlasí. Dokáže ale Darina nepodlehnout své lásce k Phoenixovi a pomoci Jonasovi, Arizoně a Summer, kteří zemřeli před ním? Na řadě je Jonas, který se vyboural se svou přítelkyní Zoey na motorce a byl neprávem obviněn za to, že nehodu způsobil.

http://data.whicdn.com/images/23714287/tumblr_lzwrdvvTds1rov22eo1_500_large.jpgDarina musí pomoci Zoey se zbavit té nicoty, kterou má v paměti. Po traumatickém kómatu si nemůže vzpomenout na žádné podrobnosti týkající se nehody. Právě Zoey je klíčem k Jonasovu vysvobození. Ale jak jinak by to dopadlo, než happy endem, že? Darina postupně přichází na děsivé podrobnosti týkající se Jonasova případu. Při vzpomínkovém průvodu v den výročí Jonasovy nehody se Darina odhodlá a podnikne něco, co by jí klidně mohlo stát rozum a život. Dojde Jonas pokoje, nebo zmizí do propadliště dějin?


http://data.whicdn.com/images/23103729/tumblr_lyseaeNywv1qh1zilo1_500_large.jpgKnížka se mi kupodivu četla dobře a rychle, příběh byl poutavý a myslím, že i docela originální. Kniha nebyla nijak dlouhá, takže jsem jí měla během dvou hodin přečtenou, akorát tak na cestu vlakem. Pokud bych měla hodnotit postavy, tak se mi pod kůži vryl právě Hunter, svrchovatel nad Krásnými mrtvími. Jeho povaha a zarytá nevraživost jsou naprosto fascinující. Darina je celkem milá dívka, rozhodně mi nevadila jako některé jiné postavy z jiných knižních sérií. Phoenix je také milý chlapec, stejně tak zbytek party. Nejradši mám asi blonďatou Summer.

Pokud si chcete tuto sérii přečíst, rozhodně do toho jděte, Kniha je zábavná, příjemná.

Konečné hodnocení:  85 %

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:
Obrázky
Obálky
Anotace

3 komentáře :

  1. Knihu som čítala, Darina mi miestami liezla strašne na nervy, ale inak je to celkom oddychová knižka s krásnou obálkou.

    Môj e-mail: lexie181@centrum.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá knižní série :) Darina byla celkem fajn, další díly jsou ale lepší

    OdpovědětVymazat
  3. Já ti nevím, ale tohle vážně nebyla asi moc kniha pro mě, vím že hodně lidí říká, že se to v dalších dílech zlepší, ale asi to je spíš nechám jen jako nouzouvky, kdyby náhodou :D

    OdpovědětVymazat